O zamandan beri Çerkes Kadınları kendini özgür sanıyor. Durum böyle ve biz erkekler bu konuda az biraz rahatken nerden çıkardın kadınların baskı gördüğünü. Kızlar istediği ile evlenemiyor mu-ya da istediğine kaçmıyor mu? Yeter da.

Vunerov 01 April 2013
Çerkes Kadınlarına baskımı? Asla.

• A Vunerov;

Birgül Asena “biz bize benzeriz” diyor.

MS, “yok öyle değil, canınıza okuyorlar haberiniz yok” diyor.

Bu işte bir terslik yok mu?

Çerkes kadınları mağdursa Çerkes kadınlarından beklenir herhalde “imdaat” sinyali?

MS’e ne oluyor ki?

Çerkes kadınları memnunsa halinden? Şu MS’e bir haddini bildirin diyecektim.

Üstüne vazife olmayan işlere karışmasın. Çerkes maçolarının başına da iş açmasın.

Güzel güzel geçinip gidiyor ahali. Ne gerek var kadın hakları vesair provakasyonla kadın milletinin kafasını karıştırmaya.

 

Abaze from Uzunyayle

 

• Haklısın Sayın Abaze bildireyim. Muhterem MS. Elbruz Hoca’nın ekibinde kıskanç diye kısa bir oyun vardı. Bu oyuna çıkmadan önce yapılan uzun anonsta, Çerkesler’ de kadına verilen değeri anlatan uzun bir tirat geçilirdi ki yürek dayanmaz. O zamandan beri Çerkes Kadınları kendini özgür sanıyor. Durum böyle ve biz erkekler bu konuda az biraz rahatken nerden çıkardın kadınların baskı gördüğünü. Kızlar istediği ile evlenemiyor mu-ya da istediğine kaçmıyor mu? Yeter da.

Tamam, bizde biliyoruz, bazı gelin indirme dualarında ‘‘köpek gibi doğurgan-koyun gibi uysal olur inşallah’’ gibi terimler geçtiğini de, sana ne?

 

……………………………………………………………………………………………………

 

• Dear Vunerov;

24 tv performansında Murat Papşu soykırım mevzuatı x tarihinde yürürlüğe girdi, bu geriye yürümez ve bu bağlamda Çerkes soykırımı demek çooooooookkkk zordur baby dedi-çok sıkı bir hukukçu pozuyla. Kendisi hukukçu mu bilmiyorum.

Yayında hukukçu olduğu program sunucusu tarafından iddia edilen Doğan Duman da vardı da, bir hukukçuluk göremedik kendisinden…

Çok mühim değil tabi.

Bu Ermeni milletinin aydınları ve hukukçuları “angut mu” ki hiçbirinin aklına gelmedi böyle dahiyane bir görüş?

Malum “büyük felaket” 1915 de…

Geriye yürüme meselesine aklı ermedi herhal bu Ermeni milletinin?

Ya da bu Çerkesler’ in ayakları yerden kesik okuryazarları farkında değil, soykırım siyasetinin pozitif hukukun değil siyaset biliminin konusu olduğunun…

Ne dersin?

Kaspolet

 

• Eski soy kırıcıların bunun bir suç olduğunu bilmemesi hasebiyle eski hukuk maddelerinin failin lehine işletiliyor olması enteresan bir görüş Sayın Kaspolet.

Ayrıca takdire şayan derinlikte siyasal-hukuksal bir irdeleme. Çerkes milletinin böyle verimli görüşler ortaya koyabilmesi göz ardı edilmemesi gereken bir husus. Bravo.

 

……………………………………………………………………………………………………

 

• Sn. Vunerov;

Rakıyı sulu yada susuz, ne şekilde içmemiz gerektiğine dair görüş istemiştik sizden de,MS filtre etti yayımlanmadı? Hayırdır, şeriata aykırı mı?

Nevizade Abzah Group

 

• Bir grup kararı almanız şartsa sulu içiniz. Sulandırmış olursunuz.

 

……………………………………………………………………………………………………

 

• Sayın Wunerov;

Çerkesya Yurtseverleri ve KAFFED DÇDK’yı Suriye Çerkeslerini “Türkiyelileştirmekle” itham ediyor. ÇHİ ve DÇDK Düzce’nin aynı köyünde Kaffed’ in de bizim de getirdiğimiz Çerkesler var, bizim getirdiklerimiz Türkiyelileşirken aynı köyde sizin getirdikleriniz Çerkesyalılaşıyor mu diyor. Haklılar bence?

 

Bir de Antep kampı meselesi var. Suriye Çerkesleri için mülteci kampı kurulması talebiyle Kaffed de başvuru yapmış becerememiş zamanında. Şimdi yeri göğü inletiyor Kaffed ve ÇY, Suriye Çerkeslerini Türkiyelileştiriyorsunuz, anayurda transferini engelliyorsunuz, uçak Maykop ya da Nalçik’e neden inmedi diye?

Kendileri uçağın doğru rotasını biliyor madem ve madem çok eminler Çerkesya’ ya gitmek isteyen Suriyelilerin varlığından, tabi bir de RF’nin buyrun gelin dediğinden, Lübnan ya da Ürdün’den bir uçak kaldırmak çok mu zor?

Yoksa kıskanıyor mu bunlar DÇDK’yı?

Tamam ben de beğenmedim Nusret BAŞ’ ın “Suriye Çerkesleri Hicaz demiryolunu korumak için Osmanlı tarafından gönderildi oraya, bu yeter TC’nin Suriye Çerkesler’ ine garantör olmasına” şeklinde özetlenebilecek “çiğ” açıklamasını da.

Bu ÇY ve KAFFED’in parası yoksa eğer, Mr. Soros kaldırabilir mi acaba birkaç uçak Lübnan ve Ürdün’den Çerkesya’ya?

Ne dersin?

Jılastaney

 

• Sayın Jılasteney uzun dertli mektubunuzu Soros beye okudum renk vermedi. Uçak umudu yok diye okudum durumu.

Kaffed-Cherkessia ve DÇDK- ÇHİ arasındaki söz düellolarının bir önemi yok. Bir süre sonra bu insanlık hareketi ile ilgili kimin ne becerdiği istatistiklere dökülür. Cherkessia gurubu ne yapıyor bilmiyorum ama diğer üç kurum ciddi gayret gösteriyor. Rekabet de kötü bir şey değil bu konuda üçüde can kurtarıyor. Türkleştirme-Çerkesleştirme demogojisini ise geçiniz.

 

………………………………………………………………………………………………….

 

Görüşmek üzere muhterem okurlarım. VNRV.

 

Yorumlar (7)
  1. Highlander Asharuwa on said:

    Dada Vunerov,

    Soçi Olimpiyatları’nı engelleyemiyorsak damgamızı vurmalıyız diyolar. Mezerlıkte kayak kayılmasına karşı olan evleviyetle ceug yapmaya da karşı olmaz mı? Aklım karıştı. Dedelerimiz üstlerinde Tleperuj oynanmasına kızmaz mı diyorsun, agu de yaparler mı?

  2. Junior WNRV on said:

    Sayın Wunerov;
    Alıntı haber cherkessia.net’ten:
    “Abhazya Gazileri Birliği başkanı Hanahko Hazrail’in Natpress’e anlattığına göre, Teş’u Murdin söylediklerini ‘’Soçi olimpiyat şehri olduktan sonra, devletin yerli halka karşı davranışında hiçbir değişiklik olmadı, zaten az olan ricalarımızdan hiçbiri yerine getirilmedi. Onun da ötesinde Soçi’nin yerli halkı olarak Kazaklar, Grekler ve Ermeniler sunuluyor’’ dedi.
    Bu nedenle umutlarının yalnızca yerel Khaselerde özellikle Adıgey Adıge Khasesinde olduğunu söyleyen Teş’u Murdin’e Adıgey Adıge Khase başkanı Beğuşe Adam karşı çıktı.
    Beğuşe’ye göre Adıgey Adıge Khasesi iktidara karşı olamaz.
    Kendisininde devletin bir temsilcisi olduğunu söyleyen Adıge Khase başkanı, ‘’eğer yönetim kurulu kendisinden devlete karşı muhalefet etmesini isterse başkanlıktan istifa edeceğini’’ söyledi.
    Beğuşe Adıge Khase’nin devlet desteği olmadan yaşayamayacağını sözlerine ekledi.Teş’u Murdin ise, toplantıda bulunanlara herşeyi son derece iyi anladığını söyledi.”
    Biz Adıge Khase’nin STK olduğunu sanıyorduk.
    Bizi “ütmüşler mi?”
    Ne dersiniz?

  3. Mutsuz on said:

    Haber şöyle:
    “Kabul edilen kanuna göre, eğer bir bölge doğrudan başkanlık seçimlerini iptal etme kararı alırsa, bölgesel ve federal parlamentolarda yer alan partiler, Rusya devlet başkanına başkanlık adayı olarak üç kişiyi sunma hakkına sahip olacak. Rusya devlet başkanı da kendisine sunulan adaylar arasından herhangi birini bölge parlamentosuna önerecek.
    22 Martta kanun tasarısının görüşüldüğü üçüncü toplantıda 305 milletvekili oy kullandı. Komünist Parti ve Adil Rusya kanun tasarısının aleyhinde tavır alırken, Liberal Demokrat Parti ve Birleşik Rusya üyeleri tasarının kabul edilmesini sağladı.
    Liberal Demokrat Parti milletvekili, Devlet Duma başkan yardımcısı İgor Lebedev, kanun tasarısının Kuzey Kafkasya bölgelerindeki ‘özel durum’ göz önünde bulundurularak kabul edildiğini söyledi. “Mevcut şartlarda bu düzenlemenin Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri için yapıldığı herkes tarafından biliniyor” diyen Lebedev, kanunun Kafkasya’da seçimlerin iptal edilmesini sağlayacağını, RF’nin diğer bölgelerinde ise doğrudan seçim sistemine geçileceğini kaydetti.
    2012’de Kafkasya cumhuriyetleri de dahil olmak üzere RF bölgelerinin bir çoğu, seçim kanunlarını, devlet başkanı ve valilerin seçimle göreve gelmesini öngören yeni federal seçim kanuna uyumlu hale getirmişti.
    İnguşetya, Dağıstan, Çeçenya ve Kabardey-Balkar’da Şubat 2013’de yapılan bir anket çalışmasının sonuçları, halkın seçimlerin iptal edilmesine karşı çıktığını ortaya koyuyor”
    Gürcistan soykırımı tanıdığı için “utandığını” söyleyen Sohrokov, bu kanundan dolayı utanmışmıdır sizce?

  4. jılasteney on said:

    Sayın Wunerov;
    Apsua milleti sıkıştığında şöyle bir cümleyle gürültü yapıyor. “600000 Abhaz ve 4.5 milyon Kuzey Kafkasya Kökenli TC vatandaşı Kafkas Diasporası ” vesair.
    Kendileri TC vatandaşı değil mi? Bu bir.
    4.5 milyon in midir cin midir? Bu halkın bir adı yok mu? Bu iki.
    Bu Apsua küçük halk şımarıklığından Abhazya’ya bir hayır gelmediğini ne zaman anlayacak bunlar? Bu üç.
    Bir de bu diaspora dediğimiz şey yüzde doksan mertebesinde Çerkesken, bu Apsua milletinin siz Çerkes falan değilsiniz, bu adı size başkaları verdi, zaten bayrağınızı da İngilizler çizdi gibi Çerkesya bayrağına dil uzatan terbiyesizliklerini nasıl açıklayalım?
    Bu terbiyesizleri dövelim mi sabaha mı bırakalım?

    • Kafası karışuk on said:

      Anlıyorum jılasteney. Haklısınız. Çerkes sorununun siyasallaşmasına karşıyız diyenler var,üstelik bunu diyenler Abhazya devlet başkanıyız filan diyor. Soçi olimpiyatlarının yanındayız diyenler de var aralarında, utanmadan, ve de Abhazya’dan. Soykırımın hesabını sormaktan aciz garibanları ciddiye almayın please. Elbette Çerkes halkı var, Çerkesya bayrağı da.Rica ediyorum bu meczupları ciddiye almayın.Ben bir kuzey abazası yani Aşharuvayım,Çerkesim, ciddiye almayın lütfen bu meczupları…

    • Aş'ra Baha on said:

      İstanbul’da yaşayan mütevazı bir Çerkesim (Aşkaruwa). Ne iyi ettin de bu tartışmayı açtın Jılesteney. Benim dedelerim Abhazya’dan değil Çerkesya’dan sürüldü ve orada soykırıma uğradı. Ben Çerkesim ve Çerkesya bayrağına tabiyim. Anayurdum Çerkesya. Bunu kimseye ispatlamak gibi bir mecburiyetim yok. Konu çok basit evet biz Abazayız. Apsualarla akrabayız tabi de 5-6 yüzyıldan fazla süredir iç içe geçtiğimiz Adıgelerle kimliğimiz şekillendi. Bugün kimliğe dar bildiklerimiz, xabzemiz-herşey Çerkesya’ya dair…Biz herşeyden önce Çerkesyalıyız. Lütfen bizim dışımızdaki-bizi ilgilendirmeyen,-bizden kaynaklanmayan rezil söylemleri bizle ilişkilendirme. İlişkilendirmediğini de biliyorum. Not düşüyorum sadece. Biz Soçi olimpiyatlarına karşıyız, soykırım muhalefetinin de içindeyiz-yanındayız. Söylemlerinin haklı gerekçeleri olduğunu emin ol biliyorum. Hak da veriyorum. Tarihe not düşüyorum sadece, sen iyi biliyorsun durumu,

      Selamlar ve sevgiler

  5. Bosphorus on said:

    Sayın Vunerov;
    Sn. yazarınız Yaşar Güven’e söyler misiniz lütfen; “editörlüğünü yaptığınız şu şu kitaplardan öğrendik biz soykırımı, savaş dışında şunlar bunlar oldu- bizi katlettiler saçmalamayın” filan gibi cümlelerle laf anlatması imkansız “soykırım yok” diyenlere.

    Rica ederim anlatır mısınız kendisine; “madem sonuç itibarıyla soyumuz kırıldı- bu soykırımdır” gibi basit bir argüman varken kafa karıştırmasın.