Bana bu kadar demokratlık yeter.

Erhan Hapae 03 June 2015
ÖNEMSİZLEŞME

 

İnsanı yakar.

 

Kültür ve ekonomi sayfalarından (babaları sayesinde) filizlenip ülke entelektüelliğinin merkez köşesine oturup, yıllarca referans alınan insan olacaksın. Sana danışacak, onayını almaya çalışacak herkes. Buna Özal’da dâhil. Sonra?

 

Tercüme bir entelektüalizm yetiyordu bu kıraç topraklarda. Demokrattılar, liberaldiler eski Türkiye ölçülerinde. Birazda öyleydiler belki ama bir yere kadar.

 

Alt tabakadan 40 yıl uğraşıp gelen iktidara düzen vermeye çalıştılar bilge tavırlarla. Önemseneceklerinden emindiler, ne de olsa Özal önemsemişti.

 

Öyle olmadı bu sefer.

 

2008 yılına kadar iyi kötü biraz destek verir göründüler. İktidardan gerekli iltifatı göremez olunca demokratlıkları sona erdi. Hırçınlığın haddi hesabı yok.

 

O kadarki, Birikim dergisini otuz yıl yönetmiş Laçiner; seçimle olmuyorsa başka yolları denemek gerekir diyebildi. Mısırda darbe oldu diyemediler.

 

Ahmet Altan meydan okuyor yenilmiş pehlivan naralarıyla. Meydan okumak, o pek küçümsedikleri alt tabakaya ait bir refleks oysa.

 

Armin’in anlattığı kedi hikâyesi gibi; Bana bu kadar demokratlık yeter.

 

Elveda.

 

Kandil’de önemsizleşiyor.

 

Eski Türkiye’de Kandil, Kürtleri Jitem’den koruyordu ya da öyle bir iddiası vardı. Bu gün devlet, Kürtleri (en azından dindar Kürtleri)  Kandil’den korumaya çalışıyor. Böyle tuhaf bir durum çıktı orta yere.

 

Bu gün Kürtlerin meselesi Çerkeslerin meselesi seviyesine düşmüş durumdadır. Eski devlet Çerkeslere kötü davranmazdı özel olarak. Kürtlere kötü davranırdı özel olarak.

 

Zülüm yapardı demek istiyorum.

 

Kürtler için artık konuşulacak iki şey kaldı; biri ana dilde eğitim diğeri ise özerklik.

 

Bu iki meseleyi konuşmak için silaha gerek yok artık. Her şeyi konuşabiliriz diyor Davutoğlu, yeter ki silahları bırakın. Türkiye bunları konuşmaya hazır.

 

Kürtlerin dörtte üçü anlamış bunu ve Kandil’e oy vermiyor. Bu ise Kandil için felaket bir durum; Önemsizleşiyor.

 

2002 den beri üç genel seçim yüzlerce insanı, gurubu, siyasi duruşu önemsizleştirdi, buna şahit olduk. Bakalım bu son seçim kimleri önemsizleştirecek.

 

Önemsizleşmek dokunur insana.

 

CARI.

 

Comments are closed.