Çerkes milleti, bizde durup az bir kendimize baksak ya biraz.

Erhan Hapae 03 February 2014
BOŞ MUHABBET

 

Siyaset halk için daha iyi bir hayat önerir. Öyle olmak zorundadır. Çünkü halk desteğine muhtaç. Hiçbir zaman seçim derdi olmamış Lenin’in bile ihtiyacı vardı halkın desteğine. İlk hareket öyle başlar, Stalinleştikten sonra ihtiyaç kalmaz.

 

Yeni ama daha iyi bir hayat önereceksin.

 

Önerdiğin hiçbir şey halktan karşılık bulmamış bu güne kadar. Ne dediysen yanlış çıkmış. Kurduğun düzen, hayatı ne güzelleştirmiş ne zenginleştirmiş. Ne kültür çıkmış oradan ne incelikli bir sanat. Hristiyan kültürü, İslam Kültürü, Burjuva Kültürü gibi kavramlar var. Sosyalist Kültür diye bir şey var mı? Eğer varsa ne?

 

1917 den bu güne ne oldu – bitti? Şu oldu; milyonlarca Sovyet vatandaşı batıya kaçtı, Küba nüfusunun beş üçte biri, kendini Amerika’ya dar attı. Kalanları yerinde gördük. Pek mutlular!

 

Mao zedung, bir buçuk milyar Çinli’ye haki renkte tek tip üniforma giydirdi bir yarım asır. Kadın – erkek – çocuk. Kuzey Kore’nin, küçük eniştesini ‘Yolsuzluk’ iddiasıyla kurşuna dizen tombalak veliahtı vazgeçmemiş, hala giydiriyor. Ora halkı öyle mutlu oluyor demek. Hukuk ise İstiklal mahkemelerinin derunu.

 

Çöküşten sonra, Enver Hoca’nın, Stalin’in, Lenin’in heykelleri yerle bir edildi, bir bizim Maykop hariç. Halk her yerde böyle yaptı.

 

Hele bir sor niye?

 

Dönelim Türkiye’ye.

 

Sosyalist söylem, bu yüzyıllık pratik yaşanmasaydı hani, hala tartışılır, değer verilirdi belki.

 

Ama yaşandı.

 

Öyle ise ‘bende bir yanlışlık olabilir mi’ sorusu akla gelmeli bence.

 

Ufuk Uras, 28 Şubat ta ‘Ne Refah – Yol ne Hazırol dedik biz’ dedi Bülent Uluer’le birlikte çıktığı bir televizyon programında. ‘Özeleştiri yapalım mı Bülent – ayıp etmişiz’. İyi.

 

İki gün önce bizim Guşıps’ta bir bildiri; Yeter Artık. Yüz aydın imzalamış.

 

Kuban Kural ile Kelemet Çiğdem’de imzalamış bizim Çerkes milletinden. Neyse, onlar genç – günah keseleri boş henüz. Ufuk Uras sanki o özeleştiriyi hiç yapmamış gibi yine aynı şeyleri söylüyor.

 

Ufuk Uras, yıllarca başkanlığını yaptığı partinin neden hiç önemsenmediğini, Apo’nun bir dönem inayetiyle milletvekili seçildiğini hatırlasa ve dönüp kendisine yol veren Apo’ya baksa ya bir. Ömür boyu özeleştiri yapıp affedileceksin öylemi? Ula, bir olur iki olur.

 

Beyoğlu sosyalist partileri dışında – orada da şüpheli ya – dediklerine kıymet veren kalmış mıdır acaba? ÖDP’nin oy oranı kim?

 

Araf’ta kalmanın konforu iyidir kişisel olarak belki ama aşılması gereken hendeklerin başındaki duruş belli eder adamı. Fırtınada biraz yumruk yersin evet. Sonra? Sonra fırtına diner, tarih gelir yargılar. Eskisi gibi değil, çok hızlı dökülüyor ortaya her şey.

 

Halil Berktay Murat Belge’yi sıkıştırdı sosyalizm ile ilgili, ‘parti programın nedir ?’ diye. Murat Belge orta sahada top dolaştırdı biraz. Gazete terkedildi ve ortada kaldı tartışma. Yıldıray Oğur Ahmet Altan’ı sıkıştırdı. Ahmet Altan, demokrasi olmadan barış olamaz diyordu o zaman, sanki barış olmadan demokrasi olabilirmiş gibi. Diğeri ise şart değil diyordu bakınız Güney Afrika.

 

Ahmet Altan, eskimiş pehlivan naraları attı Oğur’la ilgili. Yenilmiş pehlivan hali içimi acıtmıştı benim, muhtemelen Yıldıray Oğur’un da yüreğini burkmuştur.

 

Burksun. İnsanlık ölmedi ya.

 

Yıldıray, Oktay Ekşi’yi de kenara koymuştu bir televizyon programında – hatırlayan var mı? Hatta Oktay Ekşi’yi hatırlayan var mı desem, hani Hürriyet’in eski başyazarı – CHP milletvekili o? Yok.

 

Kırk yılda biriktirdikleri yapay itibarlarından ne kaldı geriye?

 

Çerkes milleti, bizde durup az bir kendimize baksak ya biraz.

 

CARI.

Yorumlar (1)
  1. Bislan Taner on said:

    Shogen Perit’e katılmamak elde değil..Hapae Erhan, daha önceki bir yazısında, Abhazya’ya verdiğimiz desteği RTE’nin Suriye muhaliflerine verdiği destekle karşılaştıracak kadar Tayyibist işlere imza atmıştı. Atmıştı da neden burada?
    Mesela Tayyibist değilde Fetocu olaydı , kesin “cemaatin Çerkes İmamı bu Hapae” derdik. Sonuç olarak Shogen’in önerisi bence makul, nasıl ki RTE “miting,gösteri falan yapacaksanız size yer gösterdik gidin orda yapın” diyor. Bence de Tayyipseverlik yapılacaksa Shogen’in gösterdiği mecralar gayet uygun.