Kaf - Fed yapabilir mi derseniz böyle bir şeyi? Bilmiyorum. Evet ama Putin’ in kuyruğunda nasıl olacak hayat, onu da bilmiyorum.

Erhan Hapae 12 December 2013
KAFFED’in İŞİ ZOR

 

Kanokov’ un istifası ve yerine Yuri Kokov’ un atanması bana sürpriz gelmedi. Bunu bir arkadaşım altı ay önce söylemişti. “Kanokov’ a razı olmamızın nedeni, alternatifinin Rusya çapında bir polis – korgenerali olan Kokov, ne sanıyorsun sen” diye? Ne demekse bu polis – korgenerali? Biz buralılar pek bilmeyiz ama muhtemelen Mehmet Ağar – Kadirov karışımı bir güvenlikçi. Kaberdey – Balkar’ a hayırlı olsun diyeceğim şimdilik.

 

Gele gele geldiğimiz nokta bu.

 

Bu arada, biz Çerkeslerin Osmanlıda yaşadığımız o altmış yıl içinde, üstlendiğimiz şey, esasen güvenlikçilikmiş – Mahçupyan söyledi. Gerçi onun söylemesine gerek yok, öğünüp durduğumuz kahramanlara bakacak olursak çabucak anlamamız gerekirdi bunu. Kuşçubaşı Eşref, Çerkes Ethem, Rauf Orbay vs . hepsi güvenlikçi. Yüzleşmemiz gereken sıkıntılı bir durum bu. Övündüğümüz bir mimar yok, ya da şair. (Orhan Pamukla çok bir övüneceğim ama Çerkes olduğundan emin değilim.)

 

Neyse,

 

Erdoğan Boz’ un Yüzleşme derneğinin düzenlediği panelde yaptığı konuşma sıkıntılı imiş biraz – Kürtlere her şey – hani bize ne var mealinde. Henüz metni görmedim ama eğer öyleyse bir hayal kırıklığı. Kaffed’ in yenilikçi başkan adayıydı bir ay önce, o bakımdan yani.

 

Kaf – Fed başkanlığına seçilen Yaşar Aslankaya eski anlayışın devam edeceğinin bir göstergesi. Onu zora sokacak olan şey işadamı Kanokov ile güvenlikçi Kokov arasındaki fark. DÇB başkanını Kanokov yerine Kokov seçecek. Bir Gestapo’ yu seçebilir eski tarım bakanı yerine. Yaşar Aslankaya’ nın işi gerçekten zor çünkü Dünya Çerkes Birliği’ nin kurucu başkanı o efsane Kalmuk Yura öldü, yok artık.

 

Kuban’ ın düğününde yanıma düşmüş ve Çerkesçe bildiğim için ( yahut biliyorum sandığım için) beni bütün gece o kalabalığın içinde esir etmiş, Soçi de (yine güvenlikçi) olarak çalışan bir şapsığ genç; Şapsığ Xase seçimlerinin DÇB Nalçik seçimlerinden farklı olmadığını anlattı uzun uzun. Krasnodar Vali yardımcısının; adayımız budur – o sizin istediğiniz değildir müdahalesi.

 

Putin işi ciddiye alıyor, bir güvenlikçi olarak.

 

Kaf – Fed’ e önerim canını Putin’ den kurtarması. DÇB’ yi terk etsin. Bu Çerkesya ile ilişkileri kesmek anlamına gelmez. Vakti gelir yeni ilişkiler kurulur. Putin ölümsüz değil ya nihayet – o da geçer. İçe dönsün biraz, ülkede mühim şeyler oluyor.

 

Dönerse ülke siyasetinin önemli bir parçası olur. Rusya’ da zerre önemi yok bizim siyasetimizin. Ve uzun süre olmayacak. Bunun önemli bir göstergesini söyleyeyim size; Türkiye’ de kaç Suriyeli var iç savaştan sonra Çerkesya’ da kaç?

 

Neden peki?

 

Çerkes siyasetinin merkezi Türkiye ve hatta İstanbul olmalı bence, İstanbul en büyük Çerkes şehri şu yeryüzünde. Ne Nalçik ne Maykop, Çerkesk’i saymıyorum bile. İstanbullu olmayı kabul edersek zihinsel olarak, Aydın Turan’ ın facebook ta deşip durduğu ‘şu aynaya baksak ya tarihsel olarak’ sorgulamasının sıfırından başlarız belki. Çerkeslerin bireysel kariyerinin en üst noktası Osmanlıda – Rusya’da değil. Mesela sadrazam.

 

Kaf – Fed yapabilir mi derseniz böyle bir şeyi? Bilmiyorum. Evet ama Putin’ in kuyruğunda nasıl olacak hayat, onu da bilmiyorum.

 

CARI.

Comments are closed.