Erhan Hapae 17 November 2013
DİYARBAKIR’ lıymış kod adı BAHTİYAR

 

Leyla Zana mutluydu bu gün, meclisten alıp 11 yıl hapislerde eziyet çektirdiğiniz kadın. Diyarbakır Belediye başkanı iken ‘o ünlü hapishaneye’ yatırıp 17 yıl zulmettiğiniz adamın karısı. Kim ondan daha çok bilir hayatı? Kürt olmak dışında bir suçu yokken.

 

Leyla’ nın bir suçu daha vardı atlamayalım. Bir milletvekili olarak etmeye mecbur olduğu yemine, ‘Bu yemini Kürt ve Türk halklarının kardeşliği adına yapıyorum’ diye Kürtçe bir cümle eklemiş olması. Erdal İnönü’ nün sıdkının sıyrıldığı an. Sonra? Sonra 11 yıl Ulucanlar Cezaevi.

 

Bu gün Diyarbakır da mutluydu.

 

Dağdan inenlerin hayata karıştığı ve hapishanelerin boşaldığı bir Türkiye’ den bahsetti bu gün başbakan. Bir yanında Şiwan Perver öbür yanında Mesut Barzani. Miting meydanı neredeyse Yenikapı kadar dolu. Ahmet Sayar yine hayal kırıklığına uğrayacak ama durum muazzam. (Şeriat yakındır – yüz sene kaldı)

 

Devlet Bahçeli ‘bu bir yeni Haburduuur’ diye haykırıp Almanya’ dan, kitlesine bu günkü Diyarbakır’ ı yuhalatırken, Kılıçdaroğlu ‘dersaneler kapatılamaz’ la uğraşıp Cemaati selamlamakla meşguldü, yazuuk. Bence Bahçeli gündemi daha iyi takip ediyor ve daha tutarlı. Türk’ ün Türk’ ten başka nesi olabilir?

 

Bence BDP’ de baldıran zehiri içip geri adım attı bu gün. Geri adım attı diyerek kötülemek değil derdim – iyi davrandı demek istedim. Bence yakıştı. Dertleri Kürtlerin mutluluğu ise kim önde ne fark eder.

 

BDP bölgede bir siyasi tekel kurmak istiyordu haklı olarak ama bunun mümkün olmadığını yeni anlıyor galiba. Marksist öğreti ile yola çıkmış sonra Kürt milliyetçiliğine dökmüştü işi Sayın Öcalan. Eh ikisi de tekelcidir siyasi olarak – rekabeti sevmez. Ama ne olduysa oldu, Türkiye’ de ‘buna Güneydoğu da dâhil’ tekelci bir siyaset oluşması mümkün olmaktan çıktı. Bunu Apo anca anladı da, BDP – Dağ kadroları ve diğerleri zorlanıyor. PKK dışında Kürt siyasi partileri rekabete girebilir ki ne kadar sevimsiz bir durum olur BDP için. Onca uğraş, onca ölüm ve sonra beleşten.

 

Mustafa Kemal öyle miydi oysa.

 

Rekabetin gereksiz olduğuna hepimizi o kadar ikna etmişti ki her konuda, 90 yıldır kurtaramıyoruz.

 

Başbakan Diyarbakır halkının gönlünü aldı bu gün ve yaptığı sadece bundan ibaret. Leyla Zana’ yı mutlu eden şey bundan ibaret. İyide sırtına büyük bir sorumluluk aldı. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmeye mecbur bana göre. Takıp etmemiz ve sorup durmamız gereken şey bu olacak. Bu ülkenin en büyük derdi bu.

 

Nasıl ki Müslümanlar mutlu olmadan bu ülke mutlu olmayacaksa Kürtler mutlu olmadan da olmaz. Olmadı zaten.

 

Diyarbakır, insanların umudunu yükseltti bu gün ve o umudun içinde Ahmet Kaya’ nın hüzünle anılması da vardı. O Ahmet Kaya,

 

Suçu saz çalmakmış / öğrendiğim kadar.

 

CARI.

Comments are closed.