Emin değilim ama herhalde Gürcistan’ ı kızdırmamak için. Belki de Putin’ i.

Erhan Hapae 13 November 2013
TÜRKİYE ABHAZYA’ YI NEDEN TANIMIYOR?

 

Emin değilim ama herhalde Gürcistan’ ı kızdırmamak için. Belki de Putin’ i.

 

Daha birkaç yıl öncesine kadar bu sorunun cevabı netti; Türkiye ayrılıkçı Kürt hareketi ile başı belada iken Gürcistan’ dan kopan Abhazya’ yı meşru görmesi düşünülemezdi. Abhazlar bölücü idi Türkiye’ nin gözünde. Ulus devlet paranoyaları.

 

Savaş döneminde Ankara’ nın ufak tefek yardımları insani amaçlı ve ilaç – gıda vs. ile sınırlıydı. Eski devlet, bırakın tanımayı hiç olmasa Samsun – Trabzon / Sohum arasında çalışacak bir küçük yolcu gemisine bile sıcak bakmadı. Bir ara bu seferler oldu ama sonra kaldırıldı. Bahane Gürcülerin itirazı.

 

Ulus devletlerin, sınırların bütünlüğüne dair takıntılarıyla ilgili bir durumdur bu. Ben onun ayrılıkçısına yüz verirsem oda benim ayrılıkçıma sempati duyar falan. Sıkıntı bu.

 

Türkiye’ nin yıllarca çevre ülkelerdeki azınlık mağduriyetlerine ses çıkaramamasının nedeni buydu. Çünkü bizzat kendi azınlıklarına epey bir kötü davranıyordu. En kibar halimi takınıp söyledim bunu.

 

Birde tabi, Türkiye’ nin çevre ülkelerle ilgilenecek ne mecali vardı nede perspektifi. Çin’ de eziyet gören Uygur Türkleri veya Rusya’ da oradan orya sürülüp perişan edilen Gagavuz Türkleri ile ilgili bile gıkı çıkmazdı. Varsa yoksa Batı Trakya Türkleri. Yunanla ipleri koparmıştı bir zaman ve birde gözüne kestiriyordu herhalde ‘kahpe Yunan’ı.

 

Son yıllar öyle değil. Mısır darbesine karşı çıkıyor Esed’ e defol diyor. Bunlar yeni. Irak başbakanını defterden siliyor, BM Güvenlik Konseyini açık seçik yerden yere vurup ‘dünya 5 den fazladır’ diyor. Filipinler’ de vuku bulan tayfun sonrası bir saat içinde yardım hazırlıklarına girişiyor da, Abhazya konusunda ‘en ufak bir zuhur yok’.

 

Niye?

 

Türkiye’ nin bu tavrı Abhazya’ yı Rusya’ ya rehin bırakıyor. Bu Gürcüler içinde böyle, Abhazya’ dan kalkan 500 tonluk küçücük gemilere bile el koyup limanda hapsederek Abhazya’ yı Putin’ e esir ediyor. Putin ise Abhazya’ ya girecek her bireyi tek tek süzüp istediğini içeri alıyor istemediğini üç gün esir edip sınır dışı ediyor. Türkiye’ nin eski maliye bakanı Zekeriya Temizel’ i ve gazeteci Fehim Taştekin’ i Soçi’ den geri çeviriyor. Dönemin Kaf – fed başkanı Cihan Candemir ’i de almıyorlar içeri.

 

Putin mutluda bu durumdan, Abazalar mutsuz. (En azından Türkiyeliler.)

 

Orada bir avuç Abaza kalmış zaten – yetmiş bin nüfusuyla. Burada hiç olmasa bir üç yüz bin var. Kolayca buluşup dertleşip bayramlaşsalar ya, araya Sibirya kurdu bakışlı Rus gümrük muhafızları girmeden? Bunu beceremez misiniz Sayın Davutoğlu? Olmaz diyorsanız eğer, bize vereceğiniz neyiniz var ha?

 

Kartal şehri Sohum’ la kardeş olmak istemiş sorun çıkarmışsınız yahut çıkarmış sizin memurlarınız bu ne yauv? Ayrıca bu kardeş şehir meselesi bir ilk değil, Sohum ve Sakarya ile kardeş bildiğim kadarıyla – gerçi ne anlama geliyor bu kardeşlik gerçekten bilmiyorum.

 

Bak bu Çerkesler – Abazalar bir şey istemeyi onur kırıcı sayar bir şey demezler. Belki sizde biliyorsunuzdur bunu da, ben bir hatırlatayım dedim.

 

CARI.

Yorumlar (3)
  1. Furkan Kafkas on said:

    Abhazyanın bağımsız olmaması için düşmanları elbette çalışacak. Abhazyanın bağımsızlık için verdiği gayret düşmanlarının gayretini geçmeden bağımsız olamaz. Rusyadan gelen paralarla uyuşmuş ve Rus kuklası olmuş yöneticiler ve bu yöneticilere razı olan halk olduğu sürece kıyamete kadarda bağımsız olamaz. Rusya gelip Abhazyada cinayet işliyor Abhaz yetkililer sadece seyrediyor. Olimpiyat konusunda 2 kamyon çakıl satacağız diye siyaset belirliyor. Bağımsızlık nerede bu sovyet artığı zihniyetin Abhazyası nerede? Abhazyanın Çeçenyadan, Kaberdey-Balkardan hiçbir farkı yok hatta daha feci yanı buradaki kukla atanırken Abhazlarında onayı alınıyor.

  2. Aslıhan Ünal on said:

    Son cümle gerçekten de bizleri çok iyi tanımlıyor..

  3. ilhan keleş on said:

    Abhazyanın abaza nüfusunun yetmiş bin olduğunu söylüyorsun.Sen abhazyanın nüfus müdürümüsün ne biliyorsun.Abhazyanın nüfus verilerini kullanmıyordunda nerenin verilerini kullanıyorsun…
    Birde rusyanın abhaz -rus sınırındaki kısıtlamalarından abhazyalı ahbazların bir itirazı yokmuş gibi izlenim veriyorsun ver bakalım.nediyelim senin Abhazya yapacağın en büyük iyilik ”gölge etme başka ihsan istemez.

    Furkan beyede bir sözüm var.Abhazya ve abhazlar seni niye ilgilendiriyor anlamıyorum.Rus uşaklığıymış kuklaymış sen sadece aynaya bak yeter.