28 Şubat’ta ve E-muhtırada hangi taraftaydı bu sivil toplum örgütü ha? Sivil tarafta mı?

Erhan Hapae 12 July 2013
TMMOB ÇÖKERKEN

 

Mimarlık Fakültesini bitirdiğin günden başlayarak aidat borcun başlıyor. Sen ister üye ol odaya ister olma fark etmez. Mimarlıkla ilgili hiçbir iş yapmasan, odaya hiç işin düşmeden otuz yıl geçse ve emekli olmaya kalkışsan, birikmiş aidat borçlarını faizi ile birlikte ödersin. Şöyle 12.000 lira gibi. Ben 12 yıl mimarlık yapıp mecburen o dönem aidatlarımı ödemişim ve sonra hiç uğramadığım için emekli olurken o paranın yarısını ödemek zorunda kalmıştım. Yoksa emekli maaşın bağlanmıyor.

 

Birde vize diye bir şey var. Projeyi odaya götürüp parasını ödeyecek ve vize alacaksın. Vize almazsan Belediyeler projeyi kabul etmiyor.

 

Vize dediğin ne? Hiç! Bir kaşe sadece. Ne bir danışmanlık hizmeti var ne bir proje incelemesi. Mesleki bir durum yok yani, ver parayı geç. Bu iki gelir biçimi yasayla oluşmuş. Mimarlar odası devletten geçiniyor kısacası yahut devletin zoruyla zenginleşiyor.

 

Mimarlar odasında yöneticilik yapıp ta şöyle ulusal çapta bile olsa adam gibi proje çizmiş birini hatırlamıyorum ben son otuz yıldır. Bir dönem başkanlık yapmış Oktay Ekinci vardı, Muğla civarında iki projesi var ki dağlara taşlara.

 

Mesleğe katkıları sıfır, devletten aldıkları bir ayrıcalıkla kurulmuş. hiçte fakir olmayan küçük bir iktidar. Böyle sivil toplum örgütü mü olur? Ticaret odasından ne farkı var?

 

Bir farkı var, üyesi çok daha az o kadar.

 

Sivil Toplum Örgütü deyince, bizim Çerkes dernekleri – Alevi dernekleri gibi örgütleri anlarım ben. Her zaman fukara. Çünkü sadece sivil birkaç yüz üyesinden geçinir.

 

Oda’ nın çelişkisi ise devletten geçinip devlete dikleniyor olması ve nereden geçindiğinin farkında olmayışı. Devletten geçinmeyi bir hak sanıyor.

 

Hükümete veya istediği yere istediği gibi diklenebilir bundan sonra, sivil üyelerinden topladığı parayla geçinmeyi becerebilse eğer.

 

Kasasında yasa zoruyla topladığı 5 milyar doları repodayken, hükümete İMF’ den para al bize ver diyen TOBB, ne kadar sivil olabilir?

 

Türkiye’de devletten bir şekilde geçinen STK’ lar sivil falan değil. En önemli STK’ lar siyasi partilerdir esasında ama onlarda bir oy oranını aştıklarında devletten geçinmeye başlıyorlar. Sıkıntı.

 

Bu arada dün gece yarısı bir önergeyle intikam alır gibi TMMOB benzerlerini parasız bıraktı iktidar. Zaten mühim bir yetkileri yoktu. Bu sırıttı bence. Olması gereken bu olsa da reaksiyon hareketleri tepki yaratıyor. Taktik bir hata.

 

Yine epey bir yaygara çıkar görürsünüz ‘demokratik mevzilerden bir adım geri adım atmayız filan’ diye. Geçiniz.

 

28 Şubat’ta ve E-muhtırada hangi taraftaydı bu sivil toplum örgütü ha? Sivil tarafta mı?

 

CARI.

Comments are closed.