Çerkesya Yurtseverleri
12:38 20 June 2013

İNTİKAM DEĞİL, ADALET İSTİYORUZ!

Yine bir 21 Mayıs’ta Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nü dünyaya duyuracak olmanın telaşı ve heyecanı içerisindeyiz.

Gönül isterdi ki, 21 Mayıs’ta dünya kamuoyunun karşısına Çerkes halkı olarak; birlik olarak çıkalım. Farklarımız zenginliğimiz olsun, demokratik bir „eylem birliği“ yapalım. Umudu büyütelim

Biz, Çerkesya Yurtseverleri, geçen sene olduğu gibi bu sene de „Eylem Birliği“ talebimizde ısrarlı olduk! Hatta bir “Soykırım ve Sürgün Haftası” ilan ederek herkesin kendi gücü ile örgütleyeceği eylemleri bir başlık altında toplamak istedik.

Çünkü birlik, Çerkes halkının 200 yıllık özlemi ve zaferin müjdecisidir.

Ama olmadı. Ve ne yazık ki geçen sene olduğu gibi bu sene de, “herkes kendi yolunda yürüyecek!

21 Mayıs’ta Taksim’de bizimle birlikte yürüyecek, sloganlarımızı haykırıp, pankartlarımızı taşıyacak herkes bilmeli ki:

BİZLER için, 21 Mayıs, dünyanın en barışsever halklarından biri olan Çerkeslerin özgürlüklerini ve vatanlarını korumak için tutuştukları savaşın sona erdiği; galiplerin atalarımızın cesetleri üzerinde zafer gösterileri yaptığı bir gündür.

BİZLER için, 21 Mayıs, Çerkeslerin savaşın yenilen tarafı olarak katliamdan geçirildikleri, topraklarının yağmalandığı ve nüfuslarının % 90’ını soykırım ve sürgüne kurban verdikleri bir gündür.

BİZLER için, 21 Mayıs, Çerkesya’nın bağımsızlığını yitirdiği; işgal ve ilhak edildiği, emperyalist ve yayılmacı Çarlık Rusyasının bunu dünyaya ilan ettiği gündür.

Yani 21 Mayıs, Çerkesya’nın ve Çerkeslerin ilelebet yok edilmek istendiği bir gündür.

Ve BİZ Çerkesler, bugün hala hem anavatanımızda hem de diasporada gelecek kaygısı içerisinde yaşıyorsak, varlığımız tehdit altındaysa; bunun sorumlusu, Çarlık Rusyası’nın politikalarının hala devam ediyor, bu savaşın saldırgan ve savaş suçlusu olan tarafının yaptıklarını kabul etmeye, sonuçlarını telafi etmeye yanaşmıyor ve sorunu inkar etmeyi yeğliyor olmasıdır.

Bu nedenle BİZLER, 21 Mayıs’ta:

„Çerkes Soykırımı ve Sürgünü“nün tanınması, tüm sonuçları ile birlikte telafi edilmesi; yani ADALET İÇİN…

Atalarımızın cesetleri üzerinde geçit törenleri düzenleyip Çerkesleri yok ettiklerini sananlara, “bizi yok edemediniz” diye haykırmak ve HESAP SORMAK için…

Çerkes Soykırım ve Sürgünü’nün 150. Yıldönümünde, atalarımızın kemikleri ve ruhları üzerinde, tarihi başkentimiz Soçi’de düzenlenmek istenen OLİMPİYATLARA HAYIR demek için…

Haritalardan ve hafızalardan silinmek istenen ÇERKESYA’nın hala yaşadığını ve bir gün mutlaka yeniden kuracağımızı ilan etmek için…

Yani bize yapılan haksızlıkları tersine çevirme irademizi göstermek; “direneceğiz, dirileceğiz, Çerkesya’da sonsuza kadar yaşayacağız” diye haykırmak; UMUT VE DİRENİŞ TOHUMLARI EKMEK için…

18 Mayıs 2013 günü,

Saat 15.00’da,

Taksim’de, Tramvay Durağı’nın önünde buluşup, Rusya Federasyonu konsolosluğuna doğru bir “Çerkes Soykırım ve Sürgünü” sorumlularını protesto yürüyüşü yapacağız!

BİZLER için, suçlusu ve sorumlusu belli olan bir soykırımın kınanacağı, sesimizi yükseltip öfkemizi haykıracağımız, çözüm talep edeceğimiz mercii ve ülke neresiyse, toplanacağımız yer de orasıdır!

Bu nedenle, İstanbul’da Taksim başta olmak üzere, RF’nun tüm kurumlarının ve temsilciliklerinin önü bizlerin, yani seslerini yükselten Çerkeslerin barışçıl-demokratik; ama kararlı ve cesur adımlarla toplandıkları merkezler olmalıdır!

Ve bizler artık „ÇERKES ULUSAL DİRENİŞİ“ nin, üzerinde Çerkes’in yaşadığı her yere yayılması; Taksim’e gelemeyecek olanların, yaşadıkları köylerde ve kasabalarda güçlerine uygun etkinlikler örgütlemeleri gerektiğine inanıyoruz!

Duyarlılıklarını gösterip etkinliklere katılacak herkesi günün anlamına ve gelecek vizyonumuza uygun pankartlar, afişler ve sloganlar hazırlamaya; kimliği, hedefi, sloganları ve yöntemleri net olan 21 Mayıs etkinliklerimize katılmaya çağırıyoruz!

Çerkesya Yurtseverleri de günün anlamına ve önemine uygun bütün etkinlikleri. kimin düzenlediğine bakmaksızın destekleyecek, bunlara etkin olarak katılacaklardır.

Yaşasın Çerkes Ulusu!

Yaşasın Çerkesya!

Yaşasın Çerkes Kalma Mücadelemiz!

Çerkesya Yurtseverleri Kurucu Meclisi

EYLEM ÇAĞRI VİDEOSU

 

3 Mayis 2013

 

BASIN AÇIKLAMASI : ÇERKES SOYKIRIMI TANINMALI, ÇERKESYA YENİDEN KURULMALIDIR!

Biz Çerkesler ( Adıgeler ) ÇERKESYA’nın yerli halkıyız. Dilimiz, kültürümüz, gelenek göreneklerimiz ve ÇERKES kimliğimiz özgür Çerkesya’da yaşadığımız; özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı ve yarattığımız değerleri korumak zorunda kaldığımız binlerce yıl boyunca şekillendi.

O topraklar bizimle Çerkesya oldu. Biz, Çerkesya’da Çerkes olduk!

Fakat Rusya İmparatorluğu’na karşı, yüzyıldan fazla süren bağımsızlık ve özgürlük savaşımızı 1864 yılında kesin olarak kaybettik. Anavatanımız Çerkesya işgal edildi; halkımız kadın, çocuk, yaşlı demeden ya yokedildi, ya da vatanından sürüldü.

Çerkes ( Adıge ) soykırımını geçen sene resmen tanıyan Gürcüstan’ın arşivlerinden de çıkan sonuç: Rusya’nın 19. Yüzyılda Çerkes halkına karşı yürüttüğü bu savaşın genel bir askeri harekât değil; soykırım olduğudur.

Aradan geçen 149 yıl boyunca Rusya’da politik sistem birkaç kez değişti; fakat Rusya’nın Çerkeslere karşı tavır değişmedi. Anavatanımızda tarihsel topraklarımızın % 20’si kadar bile olmayan bir parçasında: Kabardey-Balkar, Karaçay-Çerkes ve Adıgey Cumhuriyetlerinde ve Kuzey Osetya’nın Mezdegu yöresi ile Krasnodar ve Stavropol Bölgelerinde; diasporada ise 50 ülkeye dağılmış bir halde yaşamaya devam ediyor, dilimizi, kültürümüzü ve kimliğimiz kaybediyor, asimile oluyoruz.

Çerkes soykırımını tanıması için RF Devlet Duması’na defalarca kere başvuruda bulunduk. Fakat Rus yetkililer, Rusya devletinin geçmişte yaptığı bu vahşetin yasal ve ahlaki sorumluluğunu almayı reddettiler.

Üstüne üstlük, 2014 yılında, Çerkes halkının özgürlük özleminin, iradesinin ve Meclisinin örgütlendiği, bağımsızlık talebinin dünyaya haykırıldığı, Çerkesya’mızın tarihi başkenti Soçi’de, Çerkes Soykırımının 150. yıldönümünde, Olimpiyat oyunları düzenlemeye hazırlanıyor ve Suriye’de iç savaşta mağdur olan soydaşlarımızın anavatanlarına dönme çabalarına destek vermiyor, engel oluyorlar.

Buradan bütün dünyaya, Rusya devletinin Çerkes halkına yönelik 19. Yüzyılda başlayan ve 20. Yüzyıla kadar devam eden soykırım politikasını tanıma, asgari taleplerimizde bizleri destekleme ve Soçi Olimpiyatlarına katılmama çağrısı yapıyoruz!

Aynı şekilde, RF da artık “Çerkes Soykırım ve Sürgünü”nü tanımalı, 21 Mayıslar tüm dünyada “Çerkes Soykırım ve Sürgün Günü” olarak anılmalı ve Çerkeslere resmi tatil olmalıdır.

RF, anavatanımızda tek bir birimde ve egemen bir ulus olarak yaşayabilmemiz için gerekli yasal düzenlemeleri yapmalıdır.

RF, tarihsel vatanımızda asimilasyon politikalarına son vermeli; dilimizin, kültürümüzün ve dini dokumuzun bozulmaması için Çerkes halkını maddi ve manevi olarak desteklemelidir.

Uluslararası örgütler ve devletler diasporada yaşayan Çerkeslere, UNPO’nun 1997’de aldığı karardaki gibi „sürgün ulus statüsü“ vermeli ve anavatanlarına dönüşlerini kolaylaştırıcı, teşvik edici önlemler almalıdır.

Çerkeslere RF’na dönüş şartı aranmaksızın halen yaşadıkları ülkelerde çifte vatandaşlık hakkının verilmesi ve tarihsel topraklarımızda ev-iş edinmede özel ayrıcalıklar tanınması bunun ilk adımı olacaktır.

Sorumlu devletler diasporada yaşamaya devam edecek soydaşlarımızın kimliklerini, dillerini ve kültürlerini yaşatabilmeleri için yasalar çıkarmalı, bunun için mücadele eden kurumlarımızı maddi ve manevi olarak desteklemeliler.

Başta Suriye olmak üzere, Ortadoğu ülkelerinde yaşayan soydaşlarımızın savaş ortamından çıkarılıp anavatanlarına dönüşlerinin sağlanması konusunda RF ve ilgili devletler aktif rol üstlenmeliler.

Anavatanımızda Çerkes ulusal sorununa duyarlı ve aktif olan yurtsever insanlarımıza yönelik saldırılara, baskı ve tehditlere son verilmeli, sorumluları cezalandırılmalıdır.

Çerkes halkının kendi kaderini tayin hakkını tanımalıdır.

Çerkesya Yurtseverleri olarak yetkilileri vakit geçirmeden sorumluluklarını yerine getirmeye ve tüm dünyayı bu haklı davamızda bizleri desteklemeye çağırıyoruz.

Yaşasın Çerkes Kalma Mücadelemiz!

Yaşasın Çerkesya!

Çerkesya Yurtseverleri Kurucu Meclisi

18 Mayıs 2013

EYLEM VİDEOSU 

 

Comments are closed.