MAY21
15:43 20 June 2013

DÜNYA ÇERKESLERİ AYAĞA KALKIN!

Dünya, görmezden geldiği Çerkes Soykırımı’nın 150. yılının ardından olimpiyat oyunları için soykırım şehri Soçi’de buluşmaya hazırlanıyor. Soykırımın faili Rusya’ysa, işlediği insanlık suçuna yenilerini eklerken günahlarını örtme çabası içinde. Ve biz Çerkesler soykırımın 149. Yılında, tüm dikkatlerin Soçi’ye toplanacağı etkinliklerin arefesinde, dünyanın dört bir yanında temsilcilikleri önünde Rusya’ya günahlarını hatırlatmak için toplanıyoruz.

Bütün itirazlarımıza rağmen, Soçi’yi olimpiyat oyunları aracılığıyla dünyaya Rus kültürü ve kimliğiyle pazarlamak için kullanan Rusya’dır. Şehri, Çerkes kimliğinden, soykırımdan ve gerçek tarihinden kopararak Rus kadın ve erkeğinin yüksek karakterini anlatacağı bir panayıra çeviren de Rusya’dır. Soçi’yi Çerkesya’dan kopararak Rusya’nın kapısı olarak sunmaya çalışan da Rusya’dır. Bu pervasızlığa dur diyecek güç ise, dünya kamuoyu vicdanı ve Çerkesler’in kendisidir.

Çerkesya’da olimpiyat oyunlarına karşı yükselen mücadeleyi işkence ve şiddetle bastıran, tehditlerini diasporaya kadar taşıyan Rusya’dır. Muhalif hareketi karalamak için bir yandan yalan haberler yayarken işbirlikçilerini harekete geçiren, bir yandan da kurduğu gizli hapishanelere insanlarımızı dolduran, yargısız infaz ve insan kaçırmaları gerçekleştiren de Rusya’dır. Bu kirli siyasetin karşısına dikilerek durduracak güç yine dünya kamuoyu vicdanı ve Çerkesler’in kendisidir.

Gerçekleştirilen soykırımın ardından, dağıtıldığı topraklarda Çerkesler’in geri dönüş imkanlarını yoketmek Çarlık Rusyası’nın politikasıydı. Bugün de, uyguladığı kota ve engellemelerle bu politikayı sürdürmeye devam eden Putin’in Rusyası’dır. Suriye’de süren iç savaş yüzünden hayatları tehdit altında olan kadın ve çocuklarımızın dahi, pasaportu olan herkesin serbestçe geçtiği sınırlarından anavatanlarına geçmelerini engelleyen de Putin’in Rusyası’dır. Önümüze çektikleri bu seti yıkacak güç yine dünya kamuoyu vicdanı ve Çerkesler’in kendisidir.

Kuzey Kafkasya’yı işgal ettiğinden beri elinde tutmak için sömürge politikasını sürdüren, bağımsızlık arayışlarını şiddetle bastırıp, bütün bir coğrafyayı kan ve gözyaşıyla yıkayan Rusya’dır. Karşılaştığı her sorunu askeri güçle bastıran, halklar arasında nifak tohumları eken, birbirine karşı kışkırtan, sivil ve demokratik mücadeleleri marjinalleştiren de Rusya’dır. Kuzey Kafkasya ve Çerkesya’yı sömürge politikasından kurtararak özgürleştirecek olan güç de dünya kamuoyu vicdanı, Çerkesler ve Kuzey Kafkasya halklarının dayanışmasıdır.

Bu bilinçle 2009 yılınan bu yana gerçekleştirdiğimiz 21 mayısların beşincisi için MAY21 şemsiyesinde toplanan biz Çerkes örgütleri, Dünya Çerkesleri’ni, Kuzey Kafkasya Halkları’nı ayağa kalkmaya, dostlarımızı ve insanlık onuru için mücadele azmi içinde olan tüm fert ve örgütleri yanımızda yer almaya davet ediyoruz.

“ALANLARDA BİRLEŞ, SOYKIRIMLA YÜZLEŞ”

May21 katılımcıları

Birleşik Kafkasya Derneği (Türkiye), Çerkes Kültür Enstitüsü (ABD), Çerkes Milliyetçi Hareketi (Ürdün), Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Gençlik Komisyonu (EsKafGençKom), Hamburg Çerkes Derneği (Almanya), IKKD Genç (Türkiye), Jineps Gazetesi (Türkiye), Kafkasya Forumu (Türkiye), Kafkas Vakfı (Türkiye), Kuzey Kafkasya Için Adalet Grubu (Ürdün), ULUKAF (Türkiye), Uluslararası Çerkes Konseyi (ABD)

Istanbul, May 21 Eylemi

Buluşma: 18 Mayıs, 2013 saat 13:00′de Taksim Meydanı Tramvay Durağı.

Basın açıklaması: Rusya Federasyonu Konsolosluğu, İstiklal caddesi.

New York, May 21 Eylemi

Buluşma: 21 Mayıs, 2013, Saat 11:30′da ınternational Circassian Council(Ottilio Building) 555 Preakness Ave Totowa NJ, 07512.

Basın açıklaması: 13:00′de United Nations (Ralph Bunche Park: İsaih Wall Plaza) East 43rd St & 1 United Nations Plaza/First Ave New York, NY

Basın açıklaması: 14:00′de Russian Permanent Mission 136 East 67th St New York, NY 10065

Berlin, May 21 Eylemi

Buluşma yeri ve basın açıklaması 20 Mayıs 2013, Saat 13:00′de Rusya Federasyonu Berlin Büyükelçiliği, Unter den Linden 63-65, Berlin.

Ürdün May 21 Eylemi

21 Mayıs 2013 saat: 17:00′de Rusya Federasyonu Büyükelçiliği önü, Amman

MAY21 2013 EYLEM ÇAĞRI VİDEOSU

MAY21 2013 BASIN AÇIKLAMASI:

Çerkes Soykırımı’nın 149. Yılı

Tarihin en büyük soykırımlarından biri, Çerkes soykırımının 149. yıldönümü için bugün dünyanın dört bir yanında binlerce Çerkes, Rusya Federasyonu temsilcilikleri önünde toplanıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sesimizi, acı yüklü bir tarihle yüzleşmek, yüzleştirmek ve unutturulmuş bir soykırımı dünyaya hatırlatmak için yükseltiyoruz. Bu yıl öncekilere göre sesimiz daha gür, yumruklarımız daha bir sıkı çıkıyoruz alanlara. Çünkü, ulusların yükseldiği bir çağda yokolmaya mahkum edilen Çerkesya’da , soykırımın en kanlı sahnelerinin yaşandığı Kbaada vadisinde, önümüzdeki yıl, yani soykırımın yüz ellinci yılında ulusları buluşturarak, Soçi kış olimpiyat oyunları gerçekleştirilecek.

Soçi, olimpiyatlara aday olduğu gün başlattığımız kampanyayla, bu olimpiyatların tarihsel bir suçu örtbas etmeye ve yenilerine kapı açmaya hizmet edeceğini anlatmamıza rağmen itirazlarımızdan bir sonuç alamadık. Ve böylece Olimpiyat komitesi, korumakla sorumlu olduğu olimpiyat değerlerini bir kez daha ayaklar altına alacak bir süreci başlatmış oldu. Bugüne kadar gösterdiğimiz çabalar, olimpiyatların başka bir bölgeye kaydırılması yönündeydi. Bundan 149 yıl önce çığlıklarımıza kulak tıkayan dünya, bugün de çağrılarımıza kulak tıkadı. Ve aylar sonra binlerce sporcu, onbinlerce sporsever Soçi’ye akın ederken, milyonlarca insan dikkatini hakkında hiç bir şey bilmedikleri Soçi’ye verecek. Biz Soçi’nin gerçek sahipleri, her bir sporcu ve sporseveri misafirlerimiz olarak görüyor ve soykırım topraklarında gerçekleştirilecek olan bu olimpiyatlarla pazarlanacak Soçi’nin bir yalandan ibaret olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu toprakların tarihsel sahibi olmakla birlikte, yokedildiğimiz için bu davetin sahibi biz olamıyoruz, sporcu ve spor severlerinizi biz ağırlayamıyoruz, ancak madem geliyorsunuz:

Unutmayın;

Soçi, üzerinde bir milyondan fazla insanımızın vahşice katledildiği bir soykırımın tarihsel merkezidir. Adını aldığı dil bugün konuşulmamakta, dilin sahibi Ubıhlar ise tamamen yok edilmiş, hayatta kalmayı başaran bir avuç insan anavatanından uzak yaşamaktadır.

Unutmayın;

Üzerinde olimpiyat köyü yükselen ve bugün sizlerin Krasnaya Polyana (Kızıl Çayır) olarak tanıdığınız vadinin gerçek adı, Kbaada’dır. Kızıl çayır adını, Çerkesya’nın son kitlesel direniş noktasında Ruslar tarafından katledilen onbinlerce insandan dökülen kanın oluşturduğu dehşetli manzara karşısında almıştır.

Unutmayın;

Gerçekleştirdiği soykırımın ardından Rusya, Kafkasya’da inkar ve asimilasyon politikalarına devam etmektedir. Bugün Kafkasya’da bağımsızlık arayışları kitlesel katliamlarla bastırılmakta, muhalifler yargısız infazlara kurban gitmekte, en temel insan hakları ihlal edilmekte, ülke sürekli militarist politikalarla yıkıma uğratılmaktadır.

Unutmayın;

Putin iktidarı, Çarlık Rusyası’nın mirasını sahiplenmekte ve iktidarını körüklediği Rus milliyetçiliğiyle korumaktadır. Bazı milliyetçi gruplar arkalarına aldıkları devlet desteğiyle, başta Kafkasyalılar olmak üzere Rus olmayan nüfusa saldırılar düzenleyerek dehşet saçmaktadır. Saldırıların çok küçük bir kısmı yargıya taşınabilirken, yargı süreci ciddi ayrımcı tutumlarla gerçekleştirilmektedir.

Unutmayın;

Soykırımla sürülen Çerkesler’in geri dönüşlerini engellemek amacıyla Rusya uluslararası arenada bütün gücünü kullanmaktadır. Bugün de, bu toprakların kadim halkları olan Çerkesler tarihsel anayurtlarına ancak sınırlı kotalarla kabul edilmektedir. Suriye’de yaşanan iç savaştan uzaklaşmak isteyen on binlerce Çerkes’in vize almaları engellenerek, dönebilenlerin evrakları yenilenmeyerek vatanlarının kapısı yüzlerine kapatılmıştır.

Unutmayın;

Rusya, olimpiyat halkla ilişkiler stratejisini, “Rus kadın ve erkeğinin üstün meziyetlerini” anlatacak şekilde kurgulamıştır. Üzerinde soykırım yaptığı bir şehirde gerçekleştireceği olimpiyatlarla, insanlığa karşı işlediği suçun üstünü örtmeye çalışmaktadır. Bu yüzden bugüne dek, gerek Çerkesya’da gerekse diaspora’da gerçeği dillendirecek organizasyon ve bireylere yönelik şiddet uygulamaktan, tehdit ve tacizlerden çekinmemiştir.

Bu gerçekleri dünyaya duyurmak için, gerçekleştirdiğimiz çok sayıda etkinlikte, bugün olduğu gibi vicdan sahibi dostlarımızla birlikte hareket ettik. Rusya’yı yalanlarıyla ve günahlarıyla yüzleştirmek için, adalet için, barış ve demokrasi için çıktığımız bu yolda, vicdan sahibi herkesi ayağa dikilmeye sesimize ses katmaya ve suçluyu yalnızlaştırmaya davet ediyoruz.

MAY21 EYLEM VİDEOSU

 

Comments are closed.