Murat Caymaz İle Söyleşi
Düzce'de Adigece Seçmeli Ders ve Kafkas Dilleri Edebiyatı Bölümü
14:58 2 April 2013

Bu sene Düzce’de Adıgece eğitim veren bir seçmeli ders sınıfı açıldı.  Bunun yanısıra Düzce Üniversitesinde Kafkas Dilleri ve Edebiyatı Bölümü’ de açılmış durumda. Açılan sınıf ve bölüm konusunda ise girişimlerde bulunan ve yapılan faaliyetlerin takipçisi olan Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği. Düzce’de ki  çalışmalar hakkında bilgi almak için görüştüğümüz Dernek Başkanı  Murat Caymaz hem Düzce’deki son durumu hem de Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ile gerçekleştirdikleri Kafkasya ziyaretini anlatı bizlere.

Guşips: Seçmeli ders olarak ana dillerin öğrenilmesini sağlayan yasal değişikliğin ardından Düzce’de Adigece eğitim veren bir sınıf açılmasını sağladınız. Yeterli sayısı bulabilmek için nasıl bir çalışma yaptınız?

Murat Caymaz: Yaşayan Diller ve Lehçeler adı altında ilkokul 5.sınıflarda Adıgece ve Abhazca seçmeli dil dersleri verilmeye başlanacağı duyumlarını öğrendiğimiz günlerde Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu olarak araştırma çalışmalarımıza başladık. Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ziyarette bulunarak gerekli girişimleri başlattık.Düzce’de bulunan hangi okullarda seçmeli dil dersleri eğitiminin verilebileceğinin gözlemlerini yapmak için,süreçte karşımıza resmi prosedürler açısından engel çıkmaması adına Valilik Makamından konuya ilişkin resmi yazı aldık.Almış olduğumuz resmi yazı ile beraber öğrenci potansiyelini yüksek gördüğümüz okul idarelerine ziyaretler gerçekleştirip istenilen kriterlerin hangi okullarda oluşturulabileceğini belirledik.

Bu sezon ilk kez öğretimine başlanılacak bir konu ve gerekli eğitim müfredatlarının hazırlanması için kısıtlı süre olması nedeni ile yapmış olduğumuz ziyaretlerde gündeme ilişkin doğru ve net bilgi alma konusunda zorluklar yaşadık.Öyle ki eğitim ve öğretim sezonunun açılmasına iki hafta kalmasına rağmen müracaat ettiğimiz kurumlara konunun aydınlatılmasına ve içeriğinin kesinleşmesine yönelik resmi yazıların gönderilmediği cevaplarıyla karşılaştık.Kafkas Dernekleri Federasyonunun Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu’nda yapmış oldukları görüşmeler akabinde tarafımıza aktarılan bilgilerle çalışmalarımıza devam ettik.

Yönetim Kurulu olarak okullara yaptığımız ziyaretler esnasında Adıgece ve Abhazca seçmeli dil dersleri eğitimini almak için hiçbir öğrenci yada velinin müracaat etmediği bilgilerine ulaştık.Bu bilgiler bizim zor bir sürecin başlangıcında olduğumuzun habercisiydi.Veliler henüz seçmeli dil dersleri ile ilgili bilgiye sahip değillerdi.Çevremizde yaptığımız araştırmalar sonucu bu yıl 5. sınıfa gidecek olan öğrenci velilerine ulaşıp konuya ilişkin bilgilendirmeler yapmaya çalıştık.Görüştüğümüz velilerin bazıları konuyu sevinçle karşılayarak hemen müracaat yapmak istediklerini belirttiler.Bazı velileri ikna etmek zor oldu,birkaç görüşme sonrasında olumlu cevaplar alabildik,bazı velilerden ise üzülerek belirtmek gerekirse olumsuz yanıtlar aldık.

Seçmeli dil dersi sınıfının açılabilmesi için gerekli kriterlerin oluşturulabileceği tek okul olarak Uzun Mustafa İlköğretim  okulunu hedef aldık ve tüm çalışmalarımızı bu okula yönlendirdik.Milli Eğitim Bakanlığı’nın müracaatlar için vermiş olduğu son güne kadar çalışmalarımız sürdü.Açıkçası istenilen 10 kişilik sınıf mevcuduna müracaatların son günü ulaştık ve dilekçeleri okul idaresine ilettik.

Guşips:Açılan sınıfta öğretmen sorunu nasıl çözüldü?

Murat Caymaz:Öğretmen görevlendirilmesi konusunda  İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tekrar ziyarette bulunduk.Konuya ilişkin yapılan görüşmelerde derneğimizde mevzuata uygun sertifikalı eğitimcilerimizin olup olmadığı bilgisi soruldu.Daha önce ki yıllarda Kafkas Dernekleri Federasyonunun gerçekleştirdiği dil kurslarından başarı sertifikası alan değerli hocamız Sn. Ahmet Bilgin’in istenilen bilgi ve donanıma sahip olduğunu müdürlük makamına bildirdik.Düzce Valiliği’ne yazmış olduğumuz dilekçe neticesinde hocamızın görevlendirilmesi yapıldı.

Guşips: Şu an kayıt yaptıran öğrencilerin hepsi dersleri takip ediyorlar mı?

Murat Caymaz: Okul idaresi ve eğitimi veren Ahmet hocamızla yaptığımız görüşmelerde açılan sınıftaki 10 öğrencimizin derslerini keyifle takip ettikleri bilgisini alıyoruz.

Guşips: Şu anda öğrencilerin dili öğrenmek anlamında durumları nedir?

Murat Caymaz:Bu eğitim süreci malumunuz 3 yıllık bir süreç. 5. sınıfta başlayan 6. ve 7. sınıflarda devam edecek olan bir dil eğitimi süreci.Öğrencilerimizin ilk eğitim yılları olması dikkate alınırsa başarı oranı yüksek diyebiliriz.Tabii burada eğitimi veren kişinin konuya katkısı her anlamda etkili olduğundan kendisinin başarısı da ortaya çıkmış oluyor.Öğrencilerle diyalogu ve dersi sevdirebilme yeteneği övgüye değer.Şu aşamada genç kardeşlerimiz kendilerini anadillerinde ifade etmeye başladılar ve 3 yıllık eğitimin ardından gayet başarılı bir şekilde anadillerini kullanabileceklerini ümit ediyoruz.

Guşips:Düzce Üniversitesi bünyesinde birde Kafkas Dilleri ve Edebiyatı Bölümü açıldı bu sanırım Türkiye’de bir ilk. Bu süreç nasıl gelişti?

Murat Caymaz:Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği Yönetim Kurulu olarak aldığımız karar neticesinde Düzce Üniversitesi Rektörlük Makamına bir ziyaret gerçekleştirerek talebimizi bildirdik. Düzce Üniversitesine yapmış olduğumuz müracaat sonucu,lisans düzeyi olarak açılmasını talep ettiğimiz Kafkas Dilleri ve Edebiyatı  bölümü hakkında,ilgili komisyonlar incelemelerini yaparak konuyu Üniversite Senatosuna aktardılar.Düzce Üniversitesi Senato toplantısında  Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümü açılması oy birliği ile uygun görülmüş olup Yüksek Öğretim Kurumuna onaya gönderildi.

YÖK’ün  Düzce Üniversitesine göndermiş olduğu 05/07/2012 tarihli Yürütme Kurulu Kararına istinaden Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümü resmi olarak açıldı.Bu süreçten sonraki çalışmalarımız Düzce Üniversitesi yetkilileri ile işbirliği içerisinde yürütülmeye devam etmektedir.Açılan bölümde müfredatı hazırlayabilecek niteliklere sahip olan öğretim üyelerinin ve gerekli materyallerin temini gibi konularda Adıgey Cumhuriyeti’nde ki ilgili makamlarla yazılı ve sözlü temaslarımızı gerçekleştirdik.Yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlar vermesi üzerine Düzce Üniversitesi Rektörü Sn. Funda SİVRİKAYA ŞERİFOĞLU,Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Sn. İlhan GENÇ,Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Sn. Yusuf ŞEN ve Derneğimizden 3 kişilik bir gurupla beraber Adıgey Cumhuriyeti Maykop Devlet Üniversitesi’ne resmi bir ziyaret gerçekleştirdik.Yapılan bu ziyaret sürecinde ilgili tüm konular görüşülüp karara bağlanarak Düzce Üniversitesi ve Maykop Devlet Üniversitesi arasında karşılıklı işbirliği protokolü imzalandı.Düzce Üniversitesinde açılan bölüme gelip gerekli müfredatları hazırlayacak  olan bir Profesör ve iki Doçent olmak üzere  toplam üç hocamız belirlendi.

Düzce Üniversitesine açılan Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümünün ilk müracaat sürecinden itibaren konuyla ilgili tarafımıza gösterdikleri ilgiden ötürü ve bölümün açılmasına yönelik gerçekleştirilen özverili çalışmalarından dolayı başta Rektörümüz Sn. Funda SİVRİKAYA ŞERİFOĞLU olmak üzere,Fen Edebiyat Fakültesi Dekanımız Sn. İlhan GENÇ,Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Sn. Yusuf ŞEN, Düzce Üniversitesi Senato Üyeleri ve tüm Öğretim Üyelerine teşekkür ederiz.

Guşips: Şu anda üniversitedeki Bölüm ne aşamada öğrenci almaya başladı mı ?

Şu anda açılan bölüm için Adıgey Cumhuriyeti’nden  gelecek olan hocalarımızın net olmamakla birlikte Ağustos ayı içerisinde burada olmalarını bekliyoruz.Bu konuyla ilgili YÖK’te Düzce Üniversitesi yetkilileri görüşmelerini sürdürüyorlar.Gerekli olan prosedürlerin tamamlanmasının ardından 2013 yılı ek kontenjanıyla bölüme öğrenci alınmaya başlanması planlanıyor.

Düzce Kuzey Kafkas Kültür Derneği

Yönetim Kurulu Bşk.

Murat Caymaz

Seçmeli dil dersi sınıfının açılabilmesi için gerekli kriterlerin oluşturulabileceği tek okul olarak Uzun Mustafa İlköğretim okulunu hedef aldık ve tüm çalışmalarımızı bu okula yönlendirdik.Milli Eğitim Bakanlığı’nın müracaatlar için vermiş olduğu son güne kadar çalışmalarımız sürdü.Açıkçası istenilen 10 kişilik sınıf mevcuduna müracaatların son günü ulaştık ve dilekçeleri okul idaresine ilettik.

-Murat Caymaz

Comments are closed.