Çerkes Hakları İnisiyatifi: Murat Özden
0:09 1 February 2014

Guşıps: Soçi Olimpiyatları yaklaştıkça Çerkeslerin gündeminde daha fazla bir yer tutar oldu. Söyleşiye başlamadan önce Olimpiyatlar ve Çerkesler için önemi konusunda düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Murat Özden: Soçi Olimpiyatları, Çerkes sürgün ve soykırımının bütün dünyaya duyurulması için altın tepside sunulmuş bir fırsattı. Ancak yeterince değerlendirebildiğimizi düşünmüyorum. Yürüttüğümüz yetersiz çabalar bile çok şeyi değiştirmiş ve Çerkeslerde kimlik ve mücadele bilinci oluşturmuştur.

Guşıps: Siz Soçi Olimpiyatlarını protesto etmek için her ay konsolosluk önünde eylem yapıyorsunuz. Bu eylemlerin amacına ulaştığını ve bir farkındalık yarattığını düşünüyor musunuz?

Murat Özden: Ç.H.İ. 21 Eylemlerini ısrarla sürdürüyor ve sürdürmeye devam edecek.Çünkü kayayı delen su damlasının ağırlığı değil devamlılığıdır.Dünyanın en ağır soykırımlarından birine uğramış bir halkın evlatlarının senenin 364 günü yatıp,1 gün sokağa çıkmasıyla hiçbirşeyi değiştirmesi mümkün değildir.21 eylemleri diyaspora tarihinde gerçekleşmiş en uzun soluklu ve istikrarlı eylemlerdir.Çerkeslerin bu güne kadar yaptıkları en kapsamlı tanıtım ve protesto eylemidir. 21 ocak tarihinde onyedincisi gerçekleşti 21 eylemlerinin.Yapılan istatistikler İstiklal caddesinin hergün birmilyon ziyaretçisinin olduğunu gösteriyor.Her ayın 21’inde ortalama iki saate yakın İstiklal Caddesinde kaldığımız süre içerisinde yaklaşık yüzbin kişi Çerkes soykırımı ile yüzleşiyor ve bu ülkede Çerkeslerin de sorunları olduğu konusunda bilgi sahibi oluyor. Her eylemde binlerce fotoğrafımız çekiliyor ve birçok dilde Çerkes Soykırımını insanlara anlatıyoruz.Yüz yıl dernek duvarları içerisinde oturarak yaratacağımız etkiden çok daha fazlası İstiklal Caddesi üzerindeki iki saatlik eylemde yaratılmaktadır.

Bu eyleme destek vermeyerek,uzaktan ölü gözleriyle seyredenlerde, tarihe birer ibret vesikası olarak geçmektedirler.

Guşıps: Soçi Olimpiyatlarına yaklaşık 1 aydan az bir zaman kaldı. Şimdiden sonra neler yapılabilir sizce kamuoyu oluşturmak adına?

Murat Özden: Soçi olimpiyatlarına bir aydan az bir zaman kaldı.Politika yapan insanlar için bir ay değil, yirmidört saat bile çok önemlidir ve çok şey yapılabilir.Şubat ayında eylemlerimizin sayısını ve dozajını arttırmamız gerekmektedir.

Guşıps: Sizin kurumunuza yönelik yapılan eleştirlerden bir tanesi de Rusya’ya karşı ABD ve ona bağlı kuruluşlar ile birlikte hareket ettiğiniz yönünde. Bu konuda özellikle Gürcistan’da katıldığınız toplantılar gündeme getiriliyor. Bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Murat Özden: Bu sorduğunuz soru ve suçlamalar Ç.H.İ. daha kurulup, ilk eylemini gerçekleştirip, deklarasyon yayınlamadan önce, Rusya ve onun işbirlikçileri tarafından itibarsızlaştırma operasyonu olarak uydurulmuş yalanlardır.Ç.H.İ.’nin durduğu yer,Çerkes Halkının politikalarının oluşturulduğu  yerdir ve Çerkes Halkının çıkarlarının yanıdır.Biz her ülkedeki soydaşlarımızla iletişim halindeyiz. Türkiye, Anavatan, Suriye, Ürdün, İsrail, Avrupa ve A.B.D.’deki soydaşlarımızda bu iletişime dahildir. Biz Türkiye Devleti ile görüşmekle Türkiyeci,Rusya ile görüşmekle Rusçu, A.B.D. ile görüşmekle Amerikancı olmayız. A.B.D.’de yaşayan soydaşlarımız dışında,A.B.D. ile resmi yada gayrıresmi hiçbir görüşmemiz olmamıştır.Biz kiminle neyi görüşürsek halkımızla paylaşır ve yayınlarız.Rusya ile yaptığımız görüşmeyi yayınladığımız gibi.

Ayrıca Gürcistanın Çerkes soykırımını tanıyıp, Çerkes Soykırım anıtı dikmiş olmasını çok önemli bir kazanç olarak görüyoruz.Devamını başka ülkelerin parlamentolarında da,Çerkes soykırımının tanınmasını sağlayarak getirmemiz gerekmektedir.

Guşıps: Siz aynı zamanda geçtiğimiz yıl içerisinde Rusya Federasyonu İstanbul Konsolosluğu ile de görüştünüz. O görüşmede edindiğiniz izlenim nedir? Rusya nasıl değerlendiriyor Soçi muhalefetini sizce?

Murat Özden: Rusya’ ya karşı çok sert söylemleri olan bir hareketin,Rusya ile görüşmesini anlamakta zorlandı bazı kafalar.Ancak merkezine Çerkes halkının çıkarlarını koyarak herkesle ve her kesimle görüşebilmeyi gerektirir politika yapabilmek.

Biz Rusya Konsolusuyla kendi dikte ettiğimiz şartlarda görüştük. Rus Konsolosunun ayağına gitmedik, tam tersine Konsolosu yanımıza getirdik.Pera Palas Otel’ de kendi oluşturduğumuz şartlarda konsolosu ağırladık. Konuşmalarımızı kaydedip, noktasına virgülüne dokunmadan sitemizde yayınladık.

Bir Rus yetkiliye söylenebilecek talepleri ve haklarımızı en sert ve diplomatik bir dille ifade ettik. Yapılan görüşmeyi” Çerkeslerin gaspedilmiş tüm haklarının iadesi” talebi olarak özetleyebiliriz. Buna özür dilenmesi, maddi tazminat ve topraklarımızın geri iade edilmesi de dahildir.

Konsolosun derdi ise, 21 eylemlerinin sonlandırlması ve 3 Kasım 2013 tarihinde Türkiye’ yi ziyaret edecek olan Putin’in protesto edilmemesi idi. Ayrıca Rus güvenlik birimlerinin ne kadar acımasız ve diyalog kurulmasının zor olduğunu ima ederek bizi aklınca tehdit etti konsolos bey.

Ama Putin’de protesto edildi, 21 eylemleride tüm hızıyla devam ediyor ve edecek.

Guşıps:  DCB Başkan ve Yöneticilerinden geçtiğimiz günlerde Olimpiyatları destekler mahiyette açıklamalar yansıdı basına. Hatta Soçi Muhalifi gruplara yönelik ağır eleştiriler vardı bu açıklamalarda. DCB’den gelen bu açıklamaları siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Murat Özden: D.Ç.B. bir Çerkes STK’sı olmaktan çıkıp, Çerkeslerin taleplerinin önünü kesmek ve bastırmakla görevli bir Rus devlet dairesine dönüşmüştür. Bu anlamda D.Ç.B.nin Çerkesleri temsil etme niteliği yoktur ve olamaz. Bizim görevimiz onun bu yüzünü açığa çıkarıp deşifre etmektir.Ayrıca anavatanı ve diyasporaları D.Ç.B.’nin(dolayısıyla Rusya’nın) manüplasyonlarından ve karartmalarından kurtarmak zorundayız.

Ayrıca Kaffed’de saygınlığını ve onurunu korumak istiyorsa, derhal D.Ç.B. üyeliğinden ayrılmalı ve diğer ülke diyasporalarına örnek olmalıdır.

Hauti Sohrokov gibi birinin, içinde Çerkes kelimesi geçen bir kurumda başkan olması Çerkesler için  yüz karasıdır. Yapılan açıklamaları işbirlikçilerin alçalmada sınır tanımadıklarının somut bir örneği olarak görüyoruz.

Guşıps: 2014 yılı aynı zamanda Çerkes Soykırımı’nın 150. Yıl Dönümü. Çerkes Soykırımı’nın duyurulması konusunda nasıl çalışmalar yapılabilir sizce? Sizin kurum olarak bu konuda çalışmalarınız olacak mı?

Murat Özden: Ç.H.İ.’nin Çerkeslerin soykırım ve sürgününün 150.yılında yapacağı etkinlikleri üç ana başlıkta toplayabiliriz.

1- Çerkes soykırımının Türkiye parlamentosunda ve başka ülke parlamentolarında da tanınması için kapsamlı çalışmalar yürütülmesi.

2-Çerkes soykırımının tanınması için uluslararsı bir konferans düzenlenmesi.

3-Demokratik yöntemler kullanılarak, soykırımcı Rusyanın birçok platformda mahkum olmasını sağlayacak protesto eylemleri gerçekleştirilmesi.

Guşıps:Sorularımıza verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederiz.

Murat Özden: Bende çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

 

Comments are closed.