Çerkes Hakları İnisiyatifi: Murat Özden
0:49 9 May 2013

Guşıps: Kürt sorununu çözüm aşamasına girmesini nasıl değerlendidriyorsunuz ?

Murat Özden: Kürt meselesinin çözüm aşamasına girmiş olmasını son derece olumlu buluyor ve destekliyoruz.Ancak sorunun sadece Kürt meselesi olarak konmasınıda

eksik ve yanlış buluyoruz. Sorun bir demokratikleşme meselesidir.Türkiyede yaşayan tüm etnik toplulukların sorunlarınada çözüm bulunmasını istiyoruz.Silahlı mücadele yürütmüş olan Kürtlerin muhatap alınması,barışçıl diyalog yürüten Çerkeslerin ve diğer etnik toplulukların muhatap alınmamasını yanlış buluyoruz.

Ayrıca bu süreçteki hükümetin dilini de yanlış bulduğumuzu belirtelim.Hükümetin süreci terörü bitirmek olarak tanımlaması yanlıştır.Mesele terör sorunu değil,90 yıldan beri inkar,imha ve asimilasyon politikaları ile yok edilmeye çalışılan tüm etnik toplulukların haklarının iadesi meselesidir.

Guşıps: Çözüm sürecinde PKK lideri Abdullah Öcalan’ın siyasi bir figür olarak muhatap alınması hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Murat Özden: Çözüm sürecinde Abdullah Öcalan’ın siyaseten muhatap alınması son derece doğru bir tavırdır.Eğer bir sorun çözülecekse o sorunun gerçek muhatapları ile konuşularak çözülür.Kürt Halkının gerçek anlamdaki örgütlenmesi Pkk’dir.Bu örgütün lideride Öcalan’dır.Türkiyenin devlet aklı ilk defa doğru bir tavır geliştirmiş ve gerçek muhataplarıyla meseleyi konuşmayı becerebilmiştir.

Guşıps: Kafkasyalı sivil toplum örgütlerinin işleyen süreç hakkındaki tavrı sizce ne olmalı ?

Murat Özden :Kafkasyalı sivil toplum kuruluşlarının hem kendi çıkarları açısından,hemde Türkiyenin çıkarları açısından bu sürece destek olmaları gerekmektedir.Türkiye yeniden yapılandırılırken Kafkasyalı sivil toplum kuruluşlarının kendi içlerine kapanık tavrı son derece yanlıştır.

ÇHİ 2011 yılının başından beri yaptığı eylemlerle Çerkes meselesini kamuoyu gündemine taşıyarak sürece en büyük katkıyı sunmaktadır.

Tüm Kafkasyalı sivil toplum örgütlerinin daha aktif biçimde sürece asılmaları gerektiğine inanıyoruz.

Guşıps: Silahların bırakılmasıyla birlikte yeni anayasa sürecinin hız kazanacağı söyleniyor.Sizin yeni anayasadan beklentileriniz nelerdir ?

Murat Özden :Silahların susmasıyla birlikte Türkiye’nin birçok meselesi daha sağlıklı konuşulabilir hale gelmektedir.Tabiki bunların başındada anayasa gelmektedir.90 yıldan buyana askerlerin yaptıkları anayasalardan kurtulup ilk defa sivil bir anayasaya çok yaklaşmış bulunuyoruz.

Yeni anayasanın daha yaşanılabilir ve demokratik bir ülke yaratılmasına hizmet etmesini bekliyoruz.

Comments are closed.