Hakan Alparslan ile Söyleşi
Turhal'da Adıgece Seçmeli Ders
0:51 4 April 2013

Tokat Turhal’da açılan seçmeli ders sınıfının nasıl açıldığını ve şu anki durumunu Turhal Dernek Başkanı Hakan Alaparslan ile konuştuk. Sınıf açılırken yapılan çalışmalardan, öğretmen sorununu nasıl çözdüklerine kadar birçok konuyu konuştuğumuz Hakan bey yeni açılacak sınıflar içinde ışık tutacak açıklamalarda bulundu.

Guşips: Yapılan yasal değişiklik ile seçmeli olarak anadil eğitiminin öğretilebileceği kesinleştikten sonra az sayıda seçmeli dersten biriside Turhal’da açıldı. Bu konuda dernek olarak ne şekilde bir çalışma yaptınız?

Hakan Alparslan: Yapılan yasal değişiklik ile seçmeli olarak anadil eğitiminin öğretilebileceği kesinleştikten sonra yönetim kurulumuz çalışmaya başladı. İlk olarak Çerkes öğretmenlerle diyaloga geçildi. Okullarındaki 5. sınıf da olan Çerkes öğrenciler tespit edilmeye çalışıldı.

İkinci olarak okul müdürleriyle görüşme yapıldı. Kendilerinden sayı tamamlandığında sınıf açmaları konusunda söz alındı. 5.sınıf öğrencilerinin listesi alındı. Listelerden Çerkes öğrenci isimleri bulundu.

Üçüncü olarak da derneğimize üye olan veya olmayan tüm tanıdıklar bilgilendirilerek tespit edilen 5.sınıf öğrencilerinin isimlerinin toplanma çalışması yapıldı.

Guşips: 10 kişilik kontenjanı bulmak zor oldumu sizler için Turhalda?

Hakan Alparslan: 10 kişilik kontenjanı tek bir okulda bulmamız zor oldu. Turhal Mimar Sinan Ortaokulu’nda 7 kişi bulduk. Turhal Alparslan Ortaokulu’nda 5 kişi birkaç okulda da 2’şer 3’er kişi bulduk. 7 kişi ile Mimar Sinan Ortaokulu’nda seçmeli ders sınıfı açtık.

Guşips: Öğretmen sorununu ne şekilde çözdünüz?

Hakan Alparslan: Kafkas Federasyonu 2006 yılında düzenlemiş olduğu kursta yetişen sertifikalı öğretmenlerden Aydın İPEK Tokat’ta ilkokul öğretmenliği yapmaktaydı. Çerkesce seçmeli ders saati Cuma son iki saate konuldu. Tokat-Turhal arası 45 kmlik bir yoldan özel arabasıyla 3:10 da başlayan derse yetişerek haftada iki saat ders veriyor. Yol yakıt parası derneğimiz tarafından karşılanmaktadır. Öğretmenimiz büyük özveri göstererek den her hafta 2 saatlik dersine geliş gidiş yapıyor.

Guşips: Şu anda eğitim gören öğrenciler hangi müfredatı ve materyalleri kullanıyorlar?

Hakan Alparslan: Milli eğitimdeki müfredatla birlikte kursta almış olduğu bilgiler ve materyaller ile destekleyerek dersi vermektedir.

Guşips: Öğrencilerin ve velilerin derslere ilgisi  nasıl?

Hakan Alparslan: Velilerin ilgisi; çocukların dil öğrenmelerini gönülden destekliyorlar. Öğrencilerle derneğin ilgilenmesinden gayet memnunlar.

Guşips: Uzunca bir süredir dersler devam ediyor.Bu şekilde 1 sene içinde öğrenciler dili öğrenebiliyorlar mı?

Hakan Alparslan: Ders saati çok az olduğu için bir yıl içerisinde öğrenmeleri mümkün değil. Okuma yazma bile öğrenmeleri zor. 4 yıllık müfredat içerisinde ancak öğrenebilirler.

Dernek olarak hafta sonu kurslarla takviye etmek istiyoruz. Bununla ilgili alt yapı çalışmalarımız devam ediyor.

Şunu da söylemem lazım.Seçmeli sınıf açabilmek için 10 öğrenci olması gerekirken ortaöğretim yönetmeliğinden yararlanarak, il veya ilçe milli eğitim müdürlerinin onayı ile 6 öğrenciye seçmeli ders açılabiliyor. Bundan yararlanaraktan Mimar Sinan Ortaokul’unda Turhal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden onay alınarak sınıf açıldı.

Sınıf açılamayan okullardaki Çerkesce seçen öğrencilerde bu okula gelme imkanları varken o imkandan yararlanamadılar. Sınıf açılamayan okuldaki öğrenciler sınıf açılan okula istedikleri takdirde derse girebiliyorlar. Okullar karşılıklı programlarını aynı saate getirmek zorunda.

10 kişilik kontenjanı tek bir okulda bulmamız zor oldu. Turhal Mimar Sinan Ortaokulu’nda 7 kişi bulduk. Turhal Alparslan Ortaokulu’nda 5 kişi birkaç okulda da 2’şer 3’er kişi bulduk. 7 kişi ile Mimar Sinan Ortaokulu’nda seçmeli ders sınıfı açtık.

-Hakan Alaparslan

Comments are closed.