Öyle ya Demokrasi laikler arasında oynanan bir oyun sadece ve sadece onlar hak ediyor!

Erhan Hapae 04 July 2013
MISIR / BİR KARŞI DEVRİM

 

Tahrir meydanının yeni işgalcileri ‘NE MURSİ – NE DARBE’ sloganları atarken üzerlerinden askeri helikopter geçince coşkuyla karşılamışlardı üç gün önce, dün akşam Darbe olunca bayram yerine döndü ortalık. 24 saattir çılgınlar gibi eğleniyorlar. Demek ki sloganları sahteymiş. Muhalefetleri Darbeye yol açtı. Ne halt ettiklerinin ve başlarına neler geleceğinin farkında değiller henüz.

 

Ordu; 1. Tahrir’de kabaran muhteşem halk isyancılarının gazını Mübarek’i feda ederek almıştı. Demokratik seçimle başkan seçilen Mursi’ye ise sadece bir yıl tahammül edebildi. Kişi başı 2.900 USD yıllık geliri ile dünyada 123 üçüncü sırada yer alan Mısır ekonomisini bir yıl içinde düzeltemedi ve bütün kilit noktalara İhvan yandaşlarını yerleştirdi diye Mursi’ye karşı darbe yaptı. Oysa bürokrasinin tamamı yerli yerinde ve bakanların çoğu eski dönemin adamları. Alelacele istifa eden bakanlarda onlar.

 

Darbecilerin atadığı yeni başkan Mansur, Mursi için ‘Tiran’ demiş. ‘Gücü zorla ele geçiren’ demekmiş Tiran. Yeni başkan aynaya baksın, Tiran’nın kim olduğunu anlamak istiyorsa eğer.

 

Hedef, ikinci ve uzun bir ‘Yeni Mübarek’ dönemidir ordu ve hakim 30 aile için. Özlem bu. Ordunun yeni adayı %98 oyla seçilecek tıpkı Mübarek gibi.

 

Özlemleri bu ama bundan sonra kolay olmayacak bu saltanat. Mısır halkı yine çok acılar çekecek bütün bir elli yıldır olduğu gibi ama yenebileceği duygusunu edindi bir kere. Özgürlüğü tattı az da olsa. Darbeciler için büyük şanssızlık.

 

Halk yine soyulacak yeni darbeciler tarafından, işkenceler-faili meçhullerle insan hakları ayaklar altına alınacak ama elli yıl süren rehavet içindeki BAAS’ın mutlak iktidarı asla olmayacak. Bunu buraya yazın.

 

50 yıl yeraltında mücadele vermiş İhvan pek pabuç bırakacağa benzemiyor hiç.

 

ABD ve Avrupa’nın tutumu belirsiz. Nerden baksan şu durumdaki cılız tavırları DARBE’ye HAYIR gibi okunmuyor. Çünkü darp edilen Dindar Müslümanlar. Böyle düşünmek istemiyorum ama durum başka nasıl okunur?

 

Katar dışında bütün Körfez ülkeleri memnun durumdan. Burada ki sıkıntı Müslümanlık değil, kendileri bir bütün olarak diktatörlük ve demokrasi düşmanı.

 

Ankara, hayır demiş gelen haberlere göre. İyi.

 

Türkiye’nin Makarios darbesi dışında herhangi bir darbeyi kınadığını hatırlamıyorum ben. Onun için iyi.

 

Bu arada, Türkiye kanaat önderleri ve basın dünyası sınıfta kaldı kalacak gibi görünüyor. ‘Darbe kabul edilemez elbet ama’ diye başlayan haber ve yorumlardan geçilmiyor. Utanılası bir durum.

 

Öyle ya Demokrasi laikler arasında oynanan bir oyun sadece ve sadece onlar hak ediyor!

 

Bu da bize ders olsun.

 

CARI.

 

Yorumlar (1)
  1. Ünal AKBULUT on said:

    İnsaf ve vicdan sahibi olmadan fikir sahibi olunmayacağına inananlarda varmış şükür..elinize,yüreğinize ve ferasetinize sağlık..Demokrat olmak öyle uzak bir ihtimal iken yurdumda insan olmak kafiymiş diyenlere selam olsun..hürmetle