İki Çerkes Kadın: Huşt Emel ve Mefeş’uko Şengül
14:01 26 May 2014

Bianet’ten Puhati Sevda, Emel Bezek ile yönetmenliğini yaptığı “Halkın Kızı, Mefeş’uko Şengül” belgeselini konuştu.

Emel Bezek anavatana gidip gelirken Adıge’ye tek başına “dönerek yepyeni bir yaşam kuran” Şengül’ü ”Halkın Kızı, Mefeş’uko Şengül” belgeselinde aktarıyor; Emel ile kendisini, Şengü’ü ve Çerkes kadınlarını konuştuk.

Emel Bezek Kafkas derneklerinde yıllardır buluştuğumuz eski bir arkadaşım. Çerkeslerin* Adige grubuna giren kabilelerinin Şapsığ boyundan, Huşt sülalesinden.1977’den beri Kuzey Kafkas derneklerinin aktif bir üyesi, hatta, toplumumuzda nadir görünen kadın yöneticilerden birisi olarak Bursa Kuzey Kafkas (yeni ismiyle Çerkes) Derneği’nde iki dönem başkanlık da yaptı.

Adıgeceyi çok iyi konuşuyor ve yazıyor, şu sıralarda da Anadili eğitmenliği yapıyor. Emel aynı zamanda sıklıkla anavatana gidip gelen de birisi. Bu gidiş gelişlerinden birisinde Adıgelerin Mefeş’uko sülalesinden olup da, 1991’de anavatana kesin dönüş gerçekleştiren Şengül üzerine bir film çekmeye karar veriyor.

Sinema eğitimi sadece iki aylık bir kursa dayanıyor olmasına rağmen, ve aslında hayatını belgelemek istediği Şengül gibi zor bir işe kalkışarak, tek başına profesyonel kamerasını yüklenip Adige Cumhuriyeti’ne doğru yola çıkıyor ve “Halkın Kızı, Mefeş’uko Şengül” isimli 80 dakikalık filmini gerçekleştiriyor.

Bu arada filmin sadece yönetmenliğini ve yapımcılığını değil, senaryo yazarlığını da üstleniyor, kamerayı kullanıyor, kurguyu kendisi yapıyor, en büyük hayalimdi diyerek anadilinde çektiği filminin Türkçe’ye çevirisini de yine kendisi gerçekleştiriyor.

Yani aslında o da, en az bize anlatmak istediği Şengül kadar yürekli ve kararlı. Aşağıdaki söyleşi ise bu yıl anavatanlarından zorla sürülüşlerinin 150. yılının yasını tutan diaspora ve anavatan Çerkeslerinin eksik tarihlerine iki kadın öyküsü üzerinden bir not olsun düşmek üzere gerçekleştirildi.

Çerkessiniz ve yakınlarda bir Çerkes kadını “Mefeş’uko Şengül” üzerine bir kısa film çektiniz. Filmden anlıyoruz ki, Şengül 1970’lerin ortalarında özellikle Ankara Kafkas Kültür Derneği’nin (şimdiki adı Ankara Çerkes Derneği) öncülüğüyle diaspora Çerkesleri arasında yaygınlaşan “anavatana dönüş” hareketinden etkilenerek, 1991’de yani Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB) rejiminin yıkılmasından sonra doğan kaotik ortamda anavatanı Adıgey’e tek başına “dönerek yepyeni bir yaşam kuruyor. Diğer yandan Çerkes diasporasindan olup da, anavatana dönüş gerçekleştiren çok sayıda kimse var aslında, o halde siz neden Şengül’ün öyküsünü seçtiniz?

Kafkasya’ya gidişlerimde dönüş yapmış insanların orada tüm zorluklara rağmen inançla ve dirençle tutunma çabalarını, başardıkları şeyleri gördüm ve bundan çok etkilendim. Şengül yalnız bir kadın olarak dönüş yapmış olmanın fazladan getirdiği zorlukları da yaşamış biri ve ben onun genç bir kadın olarak anavatana dönme cesareti göstermesinden özellikle etkilendim.

Dönüşe karar veriyor ve bunu yalnız bir kadın olarak gerçekleştiriyor, sahip olduğu bütün birikim ve yeteneklere rağmen pek çok sorunla karşılaşmış olması onu yıldırmıyor. Sizin de belirttiğiniz gibi göçettiği dönem SSCB’nin çözüldüğü ve pek çok belirsizliğin, ekonomik güçlüklerin yaşandığı bir dönem, ama Şengül, yılmıyor, pişmanlık göstermiyor, kararlılıkla ve sımsıkı tutunuyor oradaki yaşama. Bu arada, gördüğü kadın dayanışması bu sorunları aşmasına kendisine çok yardımcı oluyor. Ayrıca Şengül sadece, oradaki hayata uyum göstermekle kalmıyor, oraya bir şeyler de katıyor filmde, kadın arkadaşlarının altını çizdiği örneklerde olduğu gibi. Bütün bunları bilince de, Şengül’ü herkes tanısın istiyorsunuz. Ayrıca tabi, anadilimle bir film yapmak gibi bir hayalim de vardı. Bu filmle onu da gerçekleştirmiş oldum.

Şengül’ün hakkında söylenen güzel şeyleri ben de Adıgey’e yaptığım ziyaret sırasında işitmiş, ayrıca ilk olarak ondan Seteney Shami’nin çok sevdiğim bir makalesi aracılığıyla haberlenmiştim. Şengül’ün Kayseri’nin Pedisiye köyünde yaşarken, aldığı bir kararla tek başına “dönüş” yapabilme cesareti beni de etkiledi çok. Şimdi filminizden, ailenin tek kız çocuğu iken aldığı bu zor ve idealist karara aslında annesinin de destek vermiş olduğunu, bu arada anavatanda önemli bir kadın dayanışması görerek orada yepyeni bir hayat kurmayı başardığını öğreniyorum. Belgesel başka neler söylemeye çalışıyor Mefeş’uko Şengül hakkında?

Şengül anadili Adıgeceyi ve Çerkes kültürünü çok iyi biliyor, diasporadayken de anavatandayken de ona göre yaşıyor. Anavatana döndüğünde diasporadan gelen birisi olmasına rağmen, bu dil ve kültürün merkezi anavatanında mesela dilin gündelik hayatta daha fazla kullanılması konusunda adeta bir misyoner gibi davranıyor, buna kendi hayatıyla, yaptıklarıyala örnek olmaya çalışıyor.

Şengül ayrıca çok mütevazı davranıyor bu konuda ama, bana göre Adıgeceyi çok iyi kullanan bir şair. Daha Anavatana dönüş yapmadan anadili ile okuyup-yazmaya başlamış birisi —ki 90’lı yıllarda Türkiye’de anadili ile okuyup yazan yok denecek kadar az— yaşadığı ortamı eleştiren şiirler yazmış.

Halkını çok seven, halkı için her şeyi yapabilecek biri bu arada ama, aynı zamanda çok keskin eleştirileri de var Çerkes toplumuna yönelik. Yani, onun Çerkes toplumu ve kültürüne dair konumu çok ve kolayca tekrarlanan “Biz, asalet ve nezaketin timsali Çerkesler” söyleminden çok farklı. Yaşadığımız olumsuzlukları gören, bunları hoşlanılmasa da cesaretle dillendiren ve değiştirmeye çalışan bir tavır Şengül’ünki bu yüzden de çok yürekli.

Bu vesileyle sorayım; 21 Mayıs tarihi itibariyle sürgünün 150. Yılını anmakta olan Çerkeslerin başına gelenler hakkında ancak 20 -25 yılda bir şeyler öğrenmeye başladık ya da yine Seteney Shami’nin deyişiyle “tarihimizi yeniden-öğreniyoruz”. Ancak bana öyle geliyorki bu “yeniden-öğrenme”de, hep olduğu gibi, Çerkes kadınların tarihi yine eksik kalıyor.

Üstelik adını andığım araştırmacının yanısıra Setenay Nil Doğan’ın da, bu eksikliği gidermeye yönelik bazı çalışmaları olmakla birlikte Çerkes kadınlarının sadece tarihleri değil, bugünleri de Çerkes erkeklerinin gölgesinde biliniyor, yazılıyor, öğreniliyor. Ben Şengül’e dair filminizi bu açıdan da önemli görüyorum. Siz bu çerçevede hem Şengül, hem de elbette homojen bir grup oluşturmayan Çerkes kadınlarının dünü ve bugünü için nasıl sorunlar saptıyorsunuz?

Çerkesler, Türkiye hızla mufafazakarlaşmasına rağmen kadın erkek ilişkileri açısından benim kadınlar lehine önemli saydığım kültürlerini hala koruyorlar. Mesela Anadolu’daki Çerkesler arasında “haremlik-selamlık” uygulaması yok, bilinen en eski tarihlerden bu yana kadın-erkek bir arada “düğün”[1] yapma geleneği sürüyor ve toplumsal yaşamda böyle yer almak kadına büyük bir rahatlık sağlıyor.

Akraba evliliğinin gelenek tarafından hiç hoş karşılanmaması da sosyal yaşama engelsiz ve rahat katılımını sağlıyor. Çerkes gelenekleri, Türkiye’nin en muhafazakar bölgelerinde bile genç kızların kendi başlarına bir dünyasının olmasına, misafir kabul etmesine, düğünlere ve eğlencelere arkadaşları ile gitmesine izin veriyor, yukarda da söylediğim gibi kendisine güveniliyor ve erkeklerle kaç göç içinde olması beklenmiyor.

Çerkes kadınları bu ortamlarda eş seçimlerini yapabiliyorlar. Bütün bunlar kadına bir özgürlük alanı yaratıyor. Öte yandan toplumumuzda Türkiye’de kadınların varoluşuna, hak ve özgürlüklerine önemli darbeler vuran töre cinayeti, berdel, erken evlilik, istemediği birisi ile zorla evlendirme gibi gelenekler yok. Bunlar bizim için çok olumlu şeyler. Fakat bizim Xabze dediğimiz bütün bu kurallar 150 yıl önce, Kafkasyadaki feodal yaşam tarzımızdan getirdiğimiz kurallar ve günümüz modern şehir hayatında uygulanmaya çalışılıyor.

Oysa bana göre kadın-erkek eşitliği, kamusal hayatta, iş hayatında ve devlet yönetim kadrolarında sayımız oranında karar verici, yönetici gibi konumlarda bulunabilmektir ki bu konuda Türkiye’deki diğer kadınlardan daha iyi durumda değiliz. Hatta belki daha gerideyiz. Hiç kadın milletvekilimiz yok mesela…Ayrıca, biz Çerkes kadınları kendi sosyal yaşamımızda Thamade[2] olamıyoruz.

Derneklerimizin başkanları bir kaç örnek dışında hep erkek, yönetim kurulları da ağırlıklı olarak erkeklerden oluşuyor. Aile içinde olanaklar önce erkek çocuğu için kullanılıyor vs. Bu durum ne yazık ki halen Kafkasya’da da savunuluyor ve uygulanıyor.

Erkek çocuğunu kendine güvenen başı dik bir birey olması için bütün olanakların onun için kullanılması, kız kardeşlerin ikinci planda olması gerektiği düşünülüyor. Evlendikten sonra da kadının bilgisi, yetenekleri, kapasitesi çok daha ileri olsa da hep geride durması gerektiği düşülüyor. Yani kadın erkek eşitliği açısından bizim de almamız gereken hayli yol var.

Biz Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) adına Türkiye’deki Çerkeslerin profilini, kimlik kodlarını ortaya çıkarmaya yönelik bir araştırma yapıyoruz. Henüz çok başlarındayız ama, kadına yönelik aile içi şiddetin de istisnai olduğuna dair epeyce şey işittik. Bunun doğrulanması zor olmakla birlikte, başka işittiklerimiz de var.

Örneğin karısına şiddet uygulayan erkeğin güçlü bir figür olan anne tarafından bizzat cezalandırıldığına, hatta bazen köydeki erkeklerin böyle şiddet uygulayan erkekleri içlerine almadıklarına, diyelim kahvehaneye gelmesine izin vermedikleri onu yalnız bıraktıklarına dair şeyler işittik. Bu konuda siz ne söyleyebilirsiniz?

Benim gördüğüm kadarıyla bu hiç konuşulmayan bir konu Çerkesler arasında. Kadına şiddet uygulayan kişilere sizin ifade ettiğiniz gibi bir cezalandırma yöntemi ben duymadım. Ancak Çerkeslerde suç işleyenlere toplumdan tecrit etme, onlarla konuşmama, düğün ve cenazesine gitmeme gibi cezalar verildiğini biliyorum.

Osmanlıya geldikten sonra birkaç kuşak mahkemelere gitmeden sorunlarını kendi aralarında kendi geleneklerine göre çözmüşler. Ancak kanımca kadına yönelik ev içi şiddetin konuşulmaması bence hiç olmadığı anlamına gelmiyor ve bu konunun araştırılması gerekiyor.

Ben sizin de katıldığınız ve KAFFED’in girişimiyle dernekler etrafında toplanmış Çerkes kadınlarını biraraya getirecek şekilde düzenlenen iki günlük bir atölye çalışmasında, Türkiye’nin değişik coğrafyalarından, farklı Çerkes kabilelerinden gelen, farklı yaşlardan ve mesleklerden kadınlar olarak durumumuzu tartışmış ve neler yapmamız gerektiğini konuşmuştuk.

Ancak ne yazık ki, bu çalışmadaki önerilerin hayata geçirilmesi için henüz somut adımlar atamadık. Yani diasporadaki durumumuzu biliyoruz ve eleştiriyoruz peki ama, sizce sürgünün 150. Yılında genel olarak Çerkes kadınlarının anavatandaki konumları nasıl?

Söyleşinin Devamı İçin: http://bianet.org/bianet/kultur/155943-iki-cerkes-kadin-hust-emel-ve-mefes-uko-sengul

Comments are closed.