RADA ve ŞAKACI ŞÖVALYE
13:44 12 February 2013

Küçük Çizer Janbaras’ın Hayallerinden Bir Kitap Doğdu

Rada ve Şakacı Şövalye, yaşı küçük hayelleri büyük Janbaras’ın, yaşıtlarına resimlerle verdiği mesajlardan kurgulanarak oluşturulmuş bir kitap. Janbaras, kullandığı çizgi ve sembollerle yaş grubuyla arasında doğrudan bağ kurarak bir yandan hayallerini paylaşırken bir yandan günümüz çocuğunun imge dünyasına dair ipuçları sunuyor.

Kitabın çizeri Janbaras Utku üç yaşında resim çizmeye başladı. Detaylı çizimleri ve ifade gücü dikkat çekiciydi. Gündelik hayatta gözlemlediği detayları birebir kağıda aktaran Janbaras, zengin hayal dünyasını güçlü bir şekilde ifade edebiliyordu.

 

Gezdiği müzeler, anne babasından dinlediği öyküler, izlediği çizgi film ve belgeseller, evinin bahçesindeki keşif maceraları Janbaras’ın resimlerine ilham kaynağı oldu. Janbaras’ın da önerileri alınarak resimler arasından bir seçki yapıldı. Her çocuk gibi Janbaras’ın çizdiği resimlerin de ayrı birer hikayesi vardı.

 

Janbaras anlattı, Ergün ve Betül günlerce dinleyip notlar aldılar. Bir süre sonra bu notlar uzun bir metne dönüştü. Mekan ve kahramanları Ergün, olayları Betül kurguladı. Özenle yapılan okumaların ardından öykü, Janbaras’ın resimleriyle uyumlu en yalın halini aldı. Kitap içindeki resimleri Janbaras 3-5 yaş aralığında çizdi.

 

Kitaptaki öyküde çocuklar hayal kurmaya özendirildi. Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Demet Demir kitap için“Özel bir yetenek olan Janbaras abartılı övgülerle törpülenmeden bu kitapta zengin uyaranlarla beslenmiş. Didaktik olma kaygısından uzak, tekdüze ve sıkıcı olmayan, yaratıcı, renkli, sürükleyici, farklı dünyalara kapılar açan bir kitap” değerlendirmesini yapıyor. Uzman Psikolojik Danışman Fatma Tosuntaş Karakuş ise “Bu hikaye, bir çocuğun hayal gücünün bizi ve çocukları nerelere götürebileceğini gösteriyor” diyerek kitabı yalnız çocuklara değil ebeveynlere de tavsiye ediyor.

 

Janbaras şimdi altı yaşında. Hayaller kurmaya devam ediyor, oyunlar oynuyor, dört yaşından bu yana topladığı böceklerin koleksiyonunu yapıyor, müze ziyaretlerini ihmal etmiyor. İleride arkeolog, böcek uzmanı ve rock yıldızı olmak istiyor.

www.hayalkitapligi.com

Comments are closed.