“Kitap Pastası”nda Elif Asalkan ile Söyleşi
20:53 25 January 2014

Kitap severlerin hayalidir kitap cafe açmak. Bir çok insandan hayalinin kitap cafe açmak olduğunu duysanız da gerçekleştirebilenlerin sayısı oldukça azdır. İzmit merkezde Çerkes Tolga Asalkan ve eşi Elif Asalkan bir kütüphane cafe açarak hayallerini gerçeğe dönüştürmüş ender örneklerden. Oldukça farklı bir konseptte hizmet veren  bu şirin mekanda misafirleri olduk Asalkan çiftinin. Elif Asalkan bize, aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak tasarladıkları Kitap Pastası’nın nasıl ortaya çıktığını ve hedeflerini anlattı.  

Guşıps: Bir çok kitap severin hayalidir kitap cafe yada kitapçı açmak. Siz bu hayali oldukça farklı bir konseptte gerçekleştirebilen ender insanlardansınız. Nasıl ortaya çıktı bu proje?

Elif Asalkan: Bizim bi anda aklımıza gelen bir şey değil aslında bu. Bizim eşimle yıllardır kütüphane kurmak gibi bir hayalimiz vardı. Eşim Yanık köyünden. Yanık’ta bir kütüphane kuralım köydeki insanlar yararlansın diye planlar yaptığımız bir dönem dahi oldu. Yani yıllardır gündemimizde olan bir hayaldi kütüphane kurmak. Mart ayı gibi web tabanlı bir kütüphane hazırlamak için çalışmalara başladık. Hatta Üniversite’den bir grup davet edip onlara da danıştık. Bu gruptan özellikle iki kişi bize cok ciddi destek oldu. Sonuçta bu tam olarak bir sosyal sorumluluk projesi olarak düşünülen bir şeydi. Yine bağış sistemiyle kitap toplayıp web üzerinden de insanların birbirleriyle kitaplarını paylaşmalarını sağlayacaktık. Ancak bir buluşma noktası şart oldu. Değiş tokuş yapılacak yer, insanların, kitap dostlarının tanışacakları ve çeşitli paylaşımlarda bulunacakları bir mekan ihtiyacı bu şekilde doğdu. Ben o esnada çalışıyordum mayıs ayında işten ayrıldım. İşten ayrılınca bir buluşma noktası olacaksa bu bizim kendi kafemiz olsun diye düşündük ve böyle bir yer açmaya karar verdik. Kitap Pastası bu şekilde oluştu diyebilirim.

Guşıps: Mekanın ismi de oldukça ilginç, Kitap Pastası. Bu ismin bir hikaesi var mı?

Elif Asalkan: Biz web tabanlı kütüphane oluştururken bir çok isim geldi aklımıza. Ama bir çoğu vardı veya isim hakkı alınmıştı. İsim düşünürken bir anda benim aklıma gelen bir şeydi Kitap Pastası. Oldukça sempatik bir isimdi bizim için. Bizim pastamız oldukça büyük bir pasta herkese bir dilim var bu pastada. İsteyen bu dilimden alır isteyen ise bu dilime katkıda bulunur dahil olur dedik ve öyle çıktık yola.

Guşıps: Bildiğimiz kitap cafelerden yada kitapevlerinden oldukça farklı bir konseptiniz var. Dediğiniz gibi ismiyle de müsemma bir mekan burası. Hatta belki kitap cafeden ziyade kütüphane cafe demek daha doğru olabilir.

Elif Asalkan: Evet doğru tanımlama kütüphane cafe sanırım.

Guşıps: Buradaki kitaplar sizin mi yoksa bağışlarla mı gelişiyor Kitap Pastası?

Elif Asalkan: 600-700 kadarını kendi kütüphanemizden buraya getirdik. Açılışı yapmadan önce bu projeden haberdar olan insanlar bağış yapmaya başlamıştı. Açılış ile birlikte bağışlar hız kazandı ve şu anda da devam ediyor. Zamanla müavimlerimizde oluşmaya başladı. Hem cafeye gelip kitapları inceleyenlerin sayısı artıyor hemde gelenlerin kitap bağışları hızla sürüyor.

Guşıps: Kütüphanede genelde ne tarz kitaplar var. Kitap Pastası’na gelenler hangi kitapları bulabiliyorlar.

Elif Asalkan: Bir alanda yoğunlaşmıyoruz. Her türden kitaplarımız var. Her insanın istediği, ilgilendiği alan ile ilgili kitabı bulabileceği bir mekan bizim hayalimiz. Onun için de her hangi bir ayrıma gitmiyoruz. Şu anda ilkokul öğrencilerinden Üniversite öğrencilerine kadar yada daha farklı kesimlere kadar herkes kendisine göre yada ilgi alanına göre bir kitap bulabiliyor burada. Çok eski, hatta birinci basım olup piyasada bulunamayan kitaplarda var raflarımızda.

Guşıps: Peki burada sistem nasıl işliyor tam olarak. Yani insanlar buradan nasıl faydalanabiliyorlar?

Elif Asalkan: İsteyenler burada çayını kahvesini yudumlarken yada aperatifini yerken raftan istediği kitabı alıp okuyabiliyor. Okuduğu kitaptan herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Ama evine götürmek isteyen okuyucularımızın üye olmaları gerekiyor. Üye olan herkes 15 günlüğüne kitabı okumak için evine de götürebiliyor.

Guşıps: Üyelik şartlarınız nedir peki? Yani nasıl üye olabiliyor ilgilenen insanlar Kitap Pastası’na?

Elif Asalkan: Otuz liralık bir ücret karşılığında üye olabiliyorlar üyelerimize bir ajanda hediyemiz de var oluyor. Onun dışında bir şartımız yok. Bilgilerini kaydediyoruz ve üyemiz olan kişi 1 sene boyunca burdaki kitaplarımızdan yararlanabiliyor. Otuz lirayı almamızın sebebi de kitabın kaybolması yada zarar görmesi halinde yerine aynı kitabı koyabilmektir yani maddi bi kazanç hedeflenerek koyulmuş bir meblâ değil bu. Daha açık söylemek gerekirse bizim kitap konusunda herhangi bir ticari beklentimiz yok sadece buranın işlevsel olarak kalmasını ve herkesin kitaplara ulaşabilmesini arzuluyoruz. Birazda korsan alımların azalmasını hedefliyoruz. Birçok insan korsan kitap almak istemiyor mesela ancak imkanları kısıtlı olduğu için mecburen alıyor. Bir çok müşterimiz var bu şekilde ve burası açıldığından beri korsan kitap almayı bıraktığını söylüyorlar bize.

Guşıps: web tabanlı bir proje olarak başladığını söylediniz. Birazda kitappastasi.com ‘dan bahsetmenizi istesek. Orda sistem nasıl işliyor?

Elif Asalkan: kitappastasi.com ‘daki amacımız hem takipçilerimizin hemde üyelerimizin elimizdeki kitaplara buraya gelmek zorunda kalmadan ulaşabilmelerini sağlamaktı. Mesela şu anda buradaki kitaplar tüm özellikleri ile sisteme yükleniyor. İsteyen kişi aradığı kitabı oradan ulaşabilecek. İnceleyecek ve daha sonra buraya gelip alabilecek. Okudukları kitapla ilgili beğenilerini paylaşabilecekler yorumlarını yapabilecekler. Bu şekilde bir sistem kurmak için çalışıyoruz. Birde mesela evinizde kütüphaneniz var, bu kitapları buraya getirmek istemiyorsunuz ancak insanların paylaşımına da açmak istiyorsunuz. Sitemize girerek evinizdeki kitapları özellikleriyle oraya kaydedebileceksiniz. İnsanlar sizin kütüphanenizdeki kitabı da talep edebilecekler. Sistem üzerinden takibi yapılacak şekilde bu kitap paylaşımına da imkan verecek web sitemiz.

Guşıps: Peki kütüphane dışında kitap satışınız var mı? Mesela insanlar güncel kitapları buraya gelip satın alabiliyorlar mı?

Elif Asalkan: Şu anda kitap satışımız yok ancak bu konuda ciddi bir talep var. Müşterilerimiz satış da yapmamız konusunda son zamanlarda ısrarcılar. Önümüzdeki dönemde bir yayın evi ile görüşerek kitap satışına da başlamayı düşünüyoruz. Ama bu şimdilik önceliğimiz değil belki önümüzdeki günlerde küçük bir satış reyonumuz da olabilir.

Guşıps: Siz aynı zamada Çerkes bir girişimcisiniz, eşiniz Ubıh bildiğim kadarıyla. Çerkesler buraya geldiklerinde kendilerine hitap eden kitaplarla karşılaşıyorlar mı?

Elif Asalkan: Evet Kafkas Kültürü ile alakalı bir çok kitabımız var. Zamanla o bölümde gelişiyor.

Guşıps: Kitap Pastası ne zaman açıldı peki? İzmit’lilerin ilgili nasıl bu projeye?

Elif Asalkan: Bir ay oldu. Bir ay gibi kısa bir sürede ciddi bir kitleye ulaştık diyebilirim. İlgi çekiyoruz, özellikle kitapları görenler ciddi ilgi gösteriyor ve şaşırıyorlar. Oldukça ilginç bir mekan burası insanlar için. Her kesime hitap ettiği içinde kendilerine uygun bir kitabı mutlaka buluyorlar.

Guşıps: Kitap Pastası anladığım kadarıyla daha yeni bir proje. Gelecek için ne gibi planlarınız var? Kütüphaneyi geliştirmek yada projeyi yaygınlaştırmak gibi şeyler düşünüyor musunuz?

Elif Asalkan: Aslında Franchising olmayı hedefliyoruz. Kütüphanemizi de devamlı geliştirmeye çabalıyoruz. Bir taraftan bağışlar sürüyor bir taraftanda biz her ay en az 5 yeni güncel kitabı eklemeyi düşünüyoruz buraya. Hangi kitapların alınacağı da yine web sitemizdeki oylama ile belirlenecek. Ayrıca zaman zaman burada çeşitli imza günleri ve şöleşilerde gerçekleştireceğiz. Mesela açılışımıza Lapşıpha Hülya katıldı. Kitaplarını imzaladı ve okurlarıyla sohbet etti. İmza günlerinin dışında burada çeşitli eğitimlerde vermeyi düşünüyoruz. Resim, Matematik, edebiyat vb. branşlarda çok uygun eğitimlerimizde olabilecek öğrencilere yönelik.

Guşıps: Hedefleriniz arasında Franchising olmak varsa önümüzdeki yıllarda bir çok yerde Kitap Pastası’nı görebiliceğiz sanırım.

Elif Asalkan: İnşallah, çok arzu ediyoruz. Umarım gerçekleştirebiliriz. Diğer bölgelerde tabi ki farklı kitaplar olacak ama hepsinin havuzu kitappastasi.com olacak. Hem geniş bir kütüphene olacak web sitemiz hemde kitap severlerin buluşma tanışma noktası olarak düşünüyoruz.

Guşıps: Hep kitaplardan bahsettik ama burası aynı zamanda bir cafe. Misafirleriniz yada müşterileriniz kitapları incelerken neler ikram ediyorsunuz onlara?

Elif Asalkan: Menü daha tam olarak netleşmiş değil ama şu an olan ikramlarımız sayabilirim. Soğuk sandviç, tost, pizza ve tabi ki pasta. Daha çok aperatif şeyler tercih ediyoruz. Ancak talep arttığı takdirde menüyü zenginleştirmeyi düşünüyoruz.

Guşıps: Çok teşekkür ederim sorularımızı cevpaladığınız için. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Elif Asalkan: Ben teşekkür ederim. “Kitap okumak için çok fazla neden var.” Bunu da bizim mottomuz olarak ekleyebilirsiniz.

 

Comments are closed.