Haber / “Putin pasaport yolladı bile!”
13:15 20 December 2012

Fransa’da zenginlerden alınacak vergiyi yüzde 75 oranına çıkaran yasayı protesto ederek Fransız vatandaşlığından çıkacağını açıklayan ünlü aktör Gerard Depardieu yaşamını Rusya’da sürdürme ihtimali olduğunu “şakayla karışık” söyleyince gündem değişti. Fransız gazetesi Le Monde’nin haberine göre, Belçika, Karadağ ya da Rusya vatandaşlığına geçmeyi düşünen Depardieu, “Rusya başkanı bana pasaport yolladı bile” dedi.

Bu açıklamayı çoğunluk “espri”, kimileriıyse “gerçek” diye yorumladı. İngilizce yayın yapan Rus devlet kanalı Russia Today “Depardieu Rusya’ya mı geliyor? Aktör, Putin’in kendisine pasaport yolladığını söyledi” diye başlık attı. The Guardian Çeçenistan’ı adres gösterdi!

Paris’teki malikanesini 50 milyon euro’ya satışa çıkaran ünlü aktörün, Belçika’da ve Karadağ’da ev satın aldığı yazıldı.

RUSYA’NIN YÜZDE 13 CAZİBESİ

Uzmanlar Fransa’daki yüzde 75’lik “zengin vergisi”nden sonra, Rusya’da sabit yüzde 13 olan gelir vergisinin Depardieu için cazip gelebileceğini ciddi ciddi tartışıyor.

Bu arada AFP’nin telefonla ulaştığı Putin’in sözcüsü Dmitri Peskov, “Muhtemelen bu bir şaka. Bu konuda hiçbir şey duymadım” dedi.

“YABANCI SERMAYE ÇEKER”

Haber Rusya’da internet ortamında hararetli bir şekilde tartışılmaya başlandı bile. SSCB döneminden beri Fransa’ya özel ve ayrı bir sempati duyulan Rusya’da Depardieu’ye pasaport verilmesini isteyip kampanya önerenler bile var: Kimileri bunun Rusya’nın imajına katkı sağlayacağımı, kimileri daha fazla yabancı sermaye çekeceğini, kimileri yüzde 13 ile Rusya’nın en düşük vergi verilen ülkelerden biri olduğunu dünyaya ilanm edeceğini söylüyor.

Bu arada İngiliz The Guardian gazetesi haberi, “Depardieu’nün vergi sürgünü kendisini Çeçenistan’a götürebilir. Kendisinin acımasız Çeçen lider Ramzan Kadirov ile hukuku var” diye yazdı.

Ramzan Kadirov imzasıyla dün yazılan Twitter mesajında, “Eğer kendisine Rusya pasaportu verildiyse, kendisini Çeçenistan’a kabul etmeye hazırız” denildi.

Fransa’da zenginlerden alınacak vergi oranını yüzde 75’e çıkaran yeni düzenlemenin ardından Belçika’ya giden Depardieu, kendisine “bu davranışı zavallılık” diyen Başbakan Jean Marc Ayrault’ya kızarak, “Asıl bu sözleriniz zavallılık! Pasaportunuz sizin olsun” diyerek, Fransız vatandaşlığından çıkacağını açıklamıştı.

Başbakan Ayrault’ya hitaben açık mektup yayımlayan ünlü aktör, “2012 yılında kazandıklarımın yüzde 85’ini ödeyip Fransa’yı terk ediyorum. Ben her zaman vergimi ödedim. 45 yıl boyunca toplam 145 milyon euro vergi verdim. 80 kişiye istihdam sağlıyorum. Şikayet etmiyorum ama, ‘zavallı’ kelimesini reddediyorum. Bütün aşırılıklarıma, hayata olan sevgim ve yaşama zevkime rağmen, kibar kalacağım” diye tepki gösterdi.

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar