Haber / ICIJ: Putin Offshore Şirketlerden Para ve Güç Sağlıyor
14:11 4 April 2016

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung tarafından “Panama Kağıtları” adı verilen mali belgeler elde edildi. ICIJ (Uluslararası  Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu) ve farklı ülkelerden 100’den fazla medya bileşeni ile paylaşılan belgeler, offshore şirketlere danışmanlık hizmetleri veren ve dünyanın kendi alanındaki önde gelen firmalarından olan Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’dan sızdırıldı.

Sızdırılan belgeler söz konusu firmaya ait 11,5 milyondan fazla dosyadan oluşuyor ve halen görevde olan ya da olmayan pek çok devlet başkanı, siyasi lider ve iş adamıyla ya da bunların aile veya yakın çevreleriyle ilgili veriler içeriyor. Söz konusu belgeler kıyı bankacılığı olarak adlandırılan vergiden muaf bölgelerde kurulu şirketlerle ve vergi kaçakçılığında bu şirketlerin nasıl kullanıldığıyla ilgili pek çok bilgiyi ortaya koyuyor.

ICIJ’e göre, karmaşık offshore finansal işlemleri aracılığıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantılı kişi ve firmalara da para ve güç aktarılıyor. Belgeler üzerinde yapılan analizlere göre, Putin’le yakın ilişki içinde olan kişilerle bağlantılı banka ve şirketler aracılığıyla 2 milyar doların üzerinde kaynak yasa dışı yollarla kaçırıldı. ABD tarafından Putin’in kişisel kasası olarak adlandırılan Bank Rossiya, offshore şirketler ağı oluşturulmasında bir araç olarak kullanıldı. Ayrıca, bazıları yüz milyonlarca dolar değerindeki onlarca kredi offshore şirketler arasında 1$ ya da daha ucuz fiyatlara satıldı.

Putin’le bağlantılı olduğu düşünülen ve belgelerde adı geçen kişiler arasında Soçi Olimpiyat oyunlarıyla bağlantılı devlet ihalelerinden yaklaşık 7 milyar dolarlık devlet ihalesi alan Arkady Rotenberg ve Boris Rotenberg kardeşlerin de adı sık sık geçiyor. Söz konusu ikilinin 1960’lardan bu yana Putin’le yakın arkadaşlık ilişkisine sahip oldukları biliniyor.

Kaynak: The International Consortium of Investigative Journalists

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar