Haber / İşkenceyi Önleme Komitesi Başkanı Kalyapin Çeçenistan’da Saldırıya Uğradı
21:51 21 March 2016

16 Mart 2016 tarihinde, önde gelen bir Rus insan hakları savunucusu Çeçenistan’da kimliği bilinmeyen kişilerce saldırıya uğradı.

Saldırganlar, İşkenceyi Önleme Komitesi adlı bir bağımsız insan hakları grubunun başkanı Igor Kalyapin’e Grozni’de kalmakta olduğu otelden ayrılırken saldırıda bulundu. Hatırlanacağı üzere 9 Mart tarihinde de İnguşetya’dan Çeçenistan’a gitmekte olan bir grup gazeteci ve insan hakları savunucusuna maskeli kişilerce saldırıda bulunulmuştu.

Igor Kalyapin’e yönelik saldırının, Çeçenistan’daki insan hakları savunucularına karşı başlatılan kampanyanın bir göstergesi olduğunu söyleyen Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü) Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, yetkililerin son yıllardaki bu tür saldırıların hiçbirinin faillerini yakalamamalarının daha fazla saldırıya yeşil ışık yaktığını ifade etti.

Kalyapin, 9 Mart tarihinde gazetecilere yapılan saldırıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Çeçenistan’da bulunuyordu. 16 Mart günü saat 19:30 sularında, konaklamakta olduğu Grozny Citi Hotel’de orta yaşlı bir erkek tarafından Çeçenistan devlet başkan Ramazan Kadirov hakkında “hoş olmayan şeyler” söylediği gerekçesiyle oteli derhal terk etmesi konusunda uyarıldı. Olayın hemen ardından oteli terk etmek üzere hazırlıklarını tamamlayan Kalyapin, otelden ayrılmak üzereyken saldırıya uğradı.

Kalyapin ve başkanı oluğu İşkenceyi Önleme Komitesi’nin üyeleri daha önce de pek çok kez benzer şiddet olaylarına maruz kaldı. Komitenin de üyesi olduğu “Rusya İnsan Hakları Grupları Ortak Hareket Grubu” son 15 ayda merkez ofisinin yakılması da dahil olmak üzere dört kez saldırıya uğradı. Merkez ofisin tahrip olduğu yangının ardından Çeçenistan polisi ofiste bulunan cep telefonları, bilgisayarlar ve diğer elektronik ekipmanlara el koymuş ve olayın failleri bulunamamıştı.

Kaynak: https://www.hrw.org/news/2016/03/17/russia-rights-defender-attacked-chechnya

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar