Haber / Rusya Suriye Çerkeslerine Kapıları Açıyor mu?
19:40 13 September 2015

Suriye’li Çerkeslerin Kafkasya’ya kabul edilmesi Rusya İnsan Hakları Konseyi Üyesi Maxsim Şevcenko’nun Putin’e konu ile ilgili mektup göndereceklerini açıklamasının ardından yeniden gündeme geldi. Konu ile ilgili İzvestiya Gazetesi’nde yayınlanan haber şu şekilde; 

Rusya Devlet Başkanlığı bünyesindeki İnsan Hakları Konseyi, Suriyeli mültecilerin Rusya’ya kabul edilmesine yeşil ışık yakması için devlet başkanı Putin’e başvurmayı planlıyor.  Konsey, özellikle ülkedeki Çerkes nüfusa dikkat çekti.

Bu konudaki teklifi hazırlayan İnsan Hakları Konseyi üyesi Maxim Şevçenko, Konsey tarafından kabul edildikten sonra mektubun Putin’e gönderileceğini söyledi. Şevçenko’ya göre öneri özellikle 19. yüzyılda anayurtlarından ayrılan Suriyeli Çerkeslerle ilgili.

Şevçenko Rusya’ya göç etmek isteyen mültecilerin, yeterli kota olmaması ve yetkililerin mültecileri bir tehdit olarak algılaması gibi sorunlarla karşılaştığını belirtti. Şevçenko’ya göre insani ve toplumsal bir sorumluluk olmasına karşın İçişleri Bakanlığı’na bağlı Ekstremizmle Mücadele Merkezi mültecileri bir tehdit olarak görüyor. Bu nedenle mültecilerin kabul edilebilmesi için devlet başkanının göstereceği siyasi irade önemli.

“Çerkesler Kafkasya’nın halkı, fakat çoğunluğu Kafkas Savaşları nedeniyle 19. yüzyıl sonunda ayrılmak zorunda bırakıldılar. Onlar bizim vatandaşlarımız, Krasnodar Eyaleti’nin, Adıgey’in yerli halkları. Şayet Rusya Çerkeslerin yerleşme hakkını tanırsa, Kafkas Savaşları’nın korkunç sayfaları kapanmış olacak.” diyen Şevçenko, tarihsel olarak Rusya’da yaşadıkları için Çerkeslerin iskanına öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.

Şevçenko Rusya’nın 5-10 bin Çerkesi iskan edebileceğine inanıyor. Suriye’de günümüzde yaklaşık 80 bin Çerkesin olduğunu tahmin ediliyor.

Şevçenko Kafkasya’da büyük, boş arazilerin olduğunu, Çerkeslerin Karaçay Çerkes, Kabardey Balkar, Adıgey ve Krasnodar’daki bu topraklara yerleştirilebileceğini, Suriyeli Çerkesler büyük ölçüde kırsal nüfus olduğu için başkente mültecilerin gelmesinin beklenmediğini söyledi.

Diaspora ve Entegrasyon Enstitüsü Kafkasya Bölümü Başkanı Vladimir Yevseyev bu öneriye şüphe ile yaklaşıyor. Mülteciler arasında “uyuyan cami” organize edecek radikallerin olmayacağını kimin garanti edeceğini soran Yevseyev bu konuya çok dikkatli yaklaşılması gerektiğini belirtti. Yevseyev, mültecilerin Kafkasya’ya uyum sağlamasının da zor olduğunu, çünkü Suriyeli Çerkeslerin Rusya ile ortak yanlarının olmadığını ve bu topraklardan uzun süre önce koptuklarını iddia ediyor. Yevseyev’e göre Arap mültecilerin çoğu yüksek yaşam standartlarından dolayı Almanya ve Avustrurya’ya gitmeyi tercih etti.

Yurt Dışındaki Soydaşlarla İlişkiler, Kalkınma ve Kamu Diplomasisi Komisyonu Başkanı Sutormina Elena da Suriyeli mültecilerin kabul edilmesi için Devlet Başkanının kararının gerekli olmadığına inanıyor. Sutormina’ye göre “… mevcut ‘Mülteciler Üzerine’ yasasına göre bir sınırlama olmaksızın herkes başvurabilir. Sınırların özellikle açılmasına gerek yoktur.”

 

Haberin devamı için tıklayın. 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar