Haber / 600’e yakın kişi ve kurumdan “Savaş istemiyoruz, Çocukların ölmesini istemiyoruz” çağrısı
13:38 12 September 2015

600’e yakın kişi ve kurum “Savaş İstemiyoruz! Çocukların Ölmesini İstemiyoruz!” çağrısı yaptı.

500’ ün üzerinde kişi ve 77 kurum, “Savaş İstemiyoruz! Çocukların ölmesini istemiyoruz!” talebini, herkesin katılımıyla kalıcı ve acil çözüm bulunmasını sağlamak için çağrıya dönüştürdü.

Savaş İstemiyoruz! Çocukların Ölmesini İstemiyoruz! Çocuk Haklarına Dair Sözleşme Yükümlülüklerine Uyma Çağrısı!’ başlıklı çağrı metni şöyle:

“Biz aşağıda imzası bulunan 500’ün üzerinde kişi ve 77 kurum olarak, “Savaş İstemiyoruz! Çocukların ölmesini istemiyoruz!” talebini bir çağrıya dönüştürmek üzere aşağıdaki metni hazırladık. Amacımız, bu talebi paylaşan herkesin katılımı ile kalıcı ve acil çözüm bulunmasını sağlamak.

Silahlı çatışma ortamlarında Çocuk Haklarına dair Sözleşmesi’nden kaynaklanan hakların korunmasına dair yükümlülüklerin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, BM Çocuk Hakları Komitesi, UNİCEF, BM Genel Sekreteri Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisi, BM Genel Sekreteri Çocuklara Yönelik Şiddetle Mücadele Özel Temsilcisi tarafından acilen yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu yükümlülükleri hatırlatmak üzere herkesi change.org da yürüyen çağrıya imza atarak destek vermeye davet ediyoruz.
Savaş istemiyoruz! Çocukların Ölmesini İstemiyoruz!”

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme Yükümlülüklerine Uyma Çağrısı!

Türkiye’de sivillerin de yaşadığı il ve ilçelerde sürmekte olan silahlı çatışmalar birçok çocuğun ölmesine, yaralanmasına ya da ebeveynlerini kaybetmesine yol açmaktadır. Bu ağır tablo, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’den (md.38) kaynaklanan yükümlülüklerini hatırlamamızı gerektirmiştir:

1. Silahlı çatışma hâllerinde uluslararası hukukun insani kurallarına uymak ve uyulmasını sağlamak;
2. On beş yaşından küçüklerin çatışmalara doğrudan katılmasını önlemek için bütün önlemleri almak;
3. Silahlı çatışmalardan etkilenen çocuklara koruma ve bakım sağlamak üzere mümkün olan her türlü önlemi almak Sözleşme’ye taraf olan devletlerin temel yükümlülükleri arasındadır.

Haberin devamı için tıklayın. 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar