Haber / Soçi Olimpiyatı’nın Gölgesi Moskova’nın Üzerinden Kalkmış Değil
12:51 31 December 2014

Bir yıl önce pek çok kişi Soçi Olimpiyatı’nın Rusya için 2014 yılının doruk noktası olacağına inanıyordu. Yapılan aşırı harcamalara ve sayısız problemlere rağmen böyle düşünüyorlardı. Rusya Soçi Olimpiyatı sayesinde son 20 yılın sorunlarını geride bıraktığını gösterecek, yeniden uluslararası topluluğa dönecekti.

Ne var ki Rusya’nın Ukrayna’da sergilediği saldırganlık Soçi’deki etkinliği gölgeledi, Vladimir Putin’in vermek istediği mesajı zayıflattı. Kış Olimpiyatı’nın gölgesi Moskova’nın üzerinden hala kalkmış değil. 2018 Dünya Kupası maçlarının oynanacağı şehirlerden birinin Soçiolması sıkıntıları beraberinde getirecek.

Soçi Olimpiyatı öncesinde gündemde olan sorunlar tekrar hatırlanacak. Bunlar aşırı harcamalar ve yolsuzluk, çevreye verilen zarar ve 1864’de Çerkes soykırımın yaşandığı yerde spor organizasyonu düzenlenmesiydi.

Soçi Oyunları hakkında olumlu düşünen Ruslar bile sorunların görmezden gelinemeyeceğini kabul ediyor. Valeri İgumenov RBK.ru sitesinde yayınlanan yazısında Herkül’ünAugeas’ın ahırlarını temizledikten sonra ilk Olimpiyat oyunlarını yarattığı efsaneye gönderme yaparak temizlikle Olimpiyat arasında bağ kurmuş. (top.rbc.ru/business/26/12/2014/549c55699a7947590aae5340#xtor=AL-[internal_traffic]–[rbc.ru]-[details_main]-[item_8])

Yorumcuya göre Soçi Olimpiyatı da “geleneksel Rus tarzında kotarılmış zorlu bir görevdi”. Moskova tepedeki sorumluyu dört defa değiştirmek zorunda kaldı. İnşaat gecikti. Proje tamamlandığında 50 milyon dolardan fazla para harcanmıştı. Soçi tarihin kaydettiği en pahalı olimpiyat organizasyonuna ev sahibi yaptı.

İgumenov’a göre bu paranın ne kadarının çalındığı ve ne kadarının israf edildiğini “kimse bilmiyor”. Harcamaların büyük kısmı hükümet ve kamu şirketleri tarafından finanse edilmiş, kalanını özel sektör karşılamıştı. Özel şirketlere “katkı yapmaları teklif edilmiş, onlar da hayır diyememişlerdi”.

Yorumcu “Böylece Rusya’ya ilişkin bildiğimiz her şey teyit edilmiş oldu.Her zaman olduğu gibi planlama, organizasyon, yönetim, verimlilik kötüydü ve yolsuzluk vardı. Buna karşılık Rusya her zamanki gibi misafir ağırlama ve zor görevleri kısa süre içinde çözme konularında iyiydi” diyor.

En azından “Olimpiyat’ta ciddi bir sorun yaşanmadı” ve bir süreliğine de olsa dünyanın ilgisini topladı. İnsanlar Rusya ve Ruslar’la ilgili olumlu düşündüler. Ama bu da “Rus usulü sona erdi. Her şey zafer kazanmak için yapılmıştı. Sonra başarı heba edildi”.

İgumenov’un makalesi yılı çok iyi özetlemiş. Ama Soçi’ye ilişkin sorunlar hala canlı. Bir yandan Moskova 2018 FİFA Dünya Kupası bütçesinin açık vereceğini duyurdu. Maçların bir kısmı Soçi’deki Olimpiyat tesislerinde oynanacak. (themoscowtimes.com/article/513915.html)

Diğer yandan Soçi Olimpiyatı’na ilişkin iki problem yine gündemde. Birincisi tüm dünyada çevreciler Yevgeni Vitişko hala hapiste olduğu için öfkeliler. Vitişko Soçi Olimpiyatı öncesinde üst düzey Rus yetkililerin çevre yasalarına rağmen nasıl bildiklerini okuduklarını teşhir etmiş ve bu yüzden hapis cezasına çarptırılmıştı.

İkincisi hem Kuzey Kafkasya’da hem dış ülkelerde Çerkes aktivistler bir buçuk asır önce atalarının Rus kuvvetleri tarafından öldürüldüğü veya sürgün edildiği topraklarda yeni bir spor etkinliğinin düzenlenmesini yeniden protesto etmeye hazırlanıyorlar.

Soçi Olimpiyatı öncesinde olduğu gibi sloganları arasında “Özgür Çerkesya—Şimdi !”, “Çerkes Soykırımı Tanınsın !” ve “Soçi’de Dünya Kupasını Durdurun !” var. Bu sloganlar dünyada ses getirecek uluslararası bir etkinlikte kullanılacak.

Paul Goble

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 28 Aralık 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar