Haber / Nalçik’te adalet yerini bulmadı
12:05 26 December 2014

Kabardey-Balkar Yüksek Mahkemesinde görülen Nalçik baskını davasında tüm sanıklar suçlu bulundu, 5 sanık müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Kabardey-Balkar Yüksek Mahkemesinde bugün Ekim 2005 Nalçik baskını davasıyla ilgili karar duruşması gerçekleştirildi. Sanık sandalyesinde bulunan 57 kişiden çoğu haklarındaki suçlamaları reddediyordu. Davayla ilgili son duruşma 10 Ocakta yapılmıştı. Kararın 30 Haziranda açıklanması planlanmış, fakat daha sonra belirsiz bir tarihe ertelenmişti. Kabardey-Balkar Yüksek Mahkemesinin karar duruşmasını yapacağı ancak dün belli oldu.

Mahkeme 57 sanığın tamamını suçlu buldu. 2008’den beri devam eden dava sonunda aldıkları ceza tutuklu bulundukları süreden az olan üç kişinin tahliye edilmesine karar verildi. 5 kişi müebbet hapis cezasına çarptırıldı, diğerleri hakkında 10 ila 23 yıl arasında hapis cezaları verildi.

Ekim 2005 Nalçik saldırısında resmi rakamlara göre 35 asker ve polis, 15 sivil ve 95 eylemci hayatını kaybetti.

Devamı için: http://ajanskafkas.com/haber,31002,nal_ccedilik_davasi_sona_erdi_57_mahkum_5_m_uumleb.htm

Memorial: Nalçik’te adalet yerini bulmadı

Memorial İnsan Hakları Merkezi, sanıkların tamamının ağır cezalara çarptırıldığı Nalçik davası hakkında bildiri yayınladı.

Kabardey-Balkar Yüksek Mahkemesi dün, 13 Ekim 2005 tarihinde Nalçik’teki devlet kurumlarına düzenlenen silahlı saldırı ile ilgili kararını açıkladı. ’58 davası’ olarak adlandırılan davada 57 kişi yargılanıyordu. Sanıklardan biri olan Murad Kardanov 2010’da tüberkülozdan hayatını kaybetti.

Memorial karar duruşması öncesinde yayınladığı raporda şu ifadelere yer vermişti: “Bu davayla ilgili adil bir hüküm Kafkasya için olumlu bir etkide bulunabilir. Saldırıya katılan suçlular cezalandırılmalı, suçsuzlar ise aklanmalı. Eline silah alıp da ateş etmeyenlerin hoş görülmesi gerekir. Sadece adil bir karar benzer trajedilerin gelecekte tekrarlamamasına ve Kabardey-Balkar Cumhuriyetinde çatışan taraflarının barışmasına yardımcı olabilir”.

İnsan hakları örgütü, mahkeme kararının açıklanmasından sonra yayınladığı bildiride ise şu ifadelere yer verdi:

Devamı için: http://ajanskafkas.com/haber,31009,memorial_nal_ccedilik_rsquote_adalet_yerini_bulmad.htm

HRW ve Af Örgütü: Nalçik davası sanıkları işkence kurbanı

Uluslararası insan hakları örgütleri Human Rights Watch ve Af Örgütü, Nalçik davası sanıkları işkence altında alınan ifadelere dayanılarak mahkum edildiği için Rusya’yı kınadı.

Uluslararası Af Örgütünün (Amnesty International) dün yayınladığı açıklamada, “Mahkemede delil olarak sanıklardan işkence altında alınan ifadeler kullanıldı. Bu yüzden verilen hüküm kabul edilemez” ifadelerine yer verildi. Af Örgütü Moskova ofisi direktörü Sergey Nikitin “Alışık olduğumuz haksızlıkla bir kez daha karşı karşıyayız. Açık, somut delillere rağmen işkenceyle ilgili soruşturma açılmadı” dedi.

Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme) örgütü de Rusya’yı işkence delillerini görmezlikten gelmekle suçladı. HRW Avrupa ve Orta Asya müdürü yardımcısı Rachel Denber “Adli tıp sonuçları 12 sanığın işkence gördüğünü ispat etti.

Devamı için: http://ajanskafkas.com/haber,31010,hrw_ve_af_oumlrg_uumlt_uuml_nal_ccedilik_davasi_sa.htm

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar