Haber / Çerkesçe öğreniminde alfabe tartışmaları, yeniden
0:41 20 November 2014

22-23 Kasım tarihleri arasında Adige Dil Derneği tarafından Avrupa Birliği’nin de desteklediği “Adige Dili Sempozyumu” Taksim Hill Otel’de gerçekleştirilecek.

Adige Dil Derneği, Çerkesçe öğreniminde dernek olarak hazırladıkları Latin alfabesinin kullanılması gerektiğini savunuyor. Adige Dil Derneği Başkanı Ali İhsan Tarı’nın yıllardır üzerinde çalıştığı Latin alfabesi ile internet üzerinden dersler verdiği de biliniyor. Ayrıca dernek geçtiğimiz yıllarda Çerkes diasporası içerisinde tartışmalara yol açan Adige Dili Kurultayı’nı Ankara’da gerçekleştirmiş ve 5. sınıflardan itibaren seçmeli ders olarak okutulan Çerkesçe öğreniminde Latin alfabesi ile gerçekleştirilmesi için çalışmalara başladığını duyurmuştu.

22-23 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Adige Dili Sempozyumu”na üç gün kala, dil öğreniminde Kiril alfabesinin kullanılması gerektiğini savunan Kafkas Dernekleri Federasyonu da bir bildiri yayınlayarak tartışmaya katıldı. Şu ana kadar anadil eğitimi konusunda edinilen kazanımların, Latin alfabesine dayalı bir alfabenin MEB müfredatına dahil edilme çabaları yüzünde sekteye uğrayabileceğinin belirtildiği bildirinin tamamı şu şekilde:

Kafkas Dernekleri Federasyonu kurulduğu günden itibaren kültürümüzün temeli olan anadilin korunması ve yaşatılmasını ana faaliyet konularından biri olarak görmüş, derneklerimizde düzenlenen kurslardan, üniversitelerde bölüm açılmasına, orta eğitimde anadil derslerinden radyo-Tv yayınlarına kadar her alanda taleplerimizi dile getirmiş, anadilin kullanılması için aktif olarak çalışmış, bu konuda duyarlılığı geliştirmek üzere her yıl çeşitli etkinlikler düzenlemiştir. Bu çalışmaların başarılı olması ve bilimsel temellerde gerçekleşmesi için anayurt ve diasporadaki dilbilimciler, uzmanlar, anadil dersi eğitmenleri ve derneklerimiz ile sürekli istişare içerisinde olunmuş, düzenlenen çalıştay ve konferanslarda anadil eğitimi konusu tüm boyutlarıyla ile ele alınmıştır. Son yıllarda Türkiye’de anadil konusunda gerçekleşen olumlu gelişmeler bu sistemli ve sürekli çalışmaların sonucudur.

Devamı için: http://ajanskafkas.com/haber,30845,_ccedilerkes_ccedile_oumlgreniminde_alfabe_tartism.htm

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar