Haber / Moskova’da “Kafkasya Yürüyüşü”
14:09 8 November 2014

Sosyal ağlarda, Moskova’da gerçekleştirilen ‘Kafkasya Yürüyüşü’nü değerlendiren birçok kişi eylemi ‘yapay’ ve ‘küçük düşürücü’ olarak niteledi.

Rusya’da genellikle ırkçı grupların Rus Yürüyüşü adıyla gerçekleştirdiği eylemlerle özdeşleşen Halkların Birliği Günü 4 Kasımda kutlandı. Öncekilerden farklı olarak bu yıl bazı sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde Moskova’da bir de Kafkasya Yürüyüşü yapıldı. Tverski Caddesinden Lubyanski’ye kadar devam yürüyüşün organizatörleri Rusya Kafkas Halkları Kongresi, Rusya Milletlerarası Gençlik Birliği ve Karaçay-Balkar Gençliği Gelişim Vakfı Elbrusoid oldu.

Rusya Milletlerarası Gençlik Birliği başkan yardımcısı Azamat Mintsayev, yürüyüşün amacını şu ifadelerle açıkladı: “4 Kasım Halkların Birliği Günü tahrif edilmişti ve bunu düzeltmek gerekiyordu. Biz de birliğin sözde kalmaması için, bu bayramı, sanki bütün tüm ülke onlarınmış gibi yürüyüşler yapan Rus milliyetçilerine bırakmamaya karar verdik. Sivil örgütlerimiz içinde farklı milletlerden, birlikte hareket edebilen çok sayıda genç olduğunu göstermek istedik”.

Mintsayev, “Yürüdük, dans ettik. Aramızda Ruslar, Başkırlar ve Tatarlar da vardı. Yürüyüş öncesinde tüm Kafkasya dillerinde ‘Gücümüz Birlikteliğimizde’ sloganın yer aldığı pankartlar hazırladık. Kafkasyalılar ilk defa 4 Kasım dolayısıyla yapılan yürüyüşe böylesine organize ve kenetlenmiş olarak katılmış oldu” dedi.

Organizatörlerin iyimser yaklaşımının aksine, yürüyüş az sayıda kişiyi memnun edebildi. Bir Kavkazki Uzel muhabiri Facebook sayfasında Kafkasyalılardan Moskova’da yapılan yürüyüşle ilgili görüşlerini paylaşmasını istedi. Görüş belirten birçok kişi ‘Kafkasya Yürüyüşü’ adıyla Halkların Birliği Gününde yapılan eylemi ‘yapay’ ve ‘küçük’ düşürücü olarak niteledi; bazı vatandaşlarsa halklar arasındaki gerginliği azaltmaya yönelik başarılı bir eylem olarak değerlendirdi.

Konuyla ilgili görüş belirtenlerden Adam Gazdiyev, bu tür etkinliklere katılmanın küçük düşürücü olduğunu düşünüyor. Gazdiyev “Bize ‘takoz’ diye bağırıyorlar, biz de karşılık olarak ‘hepimiz kardeşiz’ diyoruz” dedi.

Krasnodar Kray Adıge Khase (Çerkes Derneği) Başkanı Asker Soht böyle bir eylemin herkesin kendi bayrak ve sloganlarıyla katılabilmesi halinde anlamlı olabileceğini vurguladı.

Blogger Musa Bekmurziyev ise Kafkasya Yürüyüşünü şöyle yorumladı: “Biz acılarımızı anarken ‘halkların birliği’ nerede? Daha iki gün önce Karaçay sürgününün yıldönümüydü. Balkarlarla, Çeçen ve İnguşlarla aynı kaderi paylaştılar. Böyle günlerde Slavları yanınızda göremezsiniz, renkli birlik tabloları oluşmaz”.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar