Haber / Rus Aktivistler Bölgesel Özerklik Talebi Yüzünden Aşırılıkçılıkla Suçlanıyorlar
17:36 6 November 2014

Rusya Batı’nın sert yaptırımlarına rağmen Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçı ayaklanmayı desteklerken kendi topraklarındaki öz-yönetim savunucularına hayat hakkı tanımıyor.

Üç Rus aktivistin Rusya’nın güneyindeki Kuban bölgesi için daha fazla özerklik talebiyle gösteri düzenlemeye teşebbüsten hapisleri isteniyor.

Aslında protesto gösterileri yapılamadı – yetkiler üçlüyü holiganlık yaptıkları iddiasıyla göz altına aldılar, banka hesaplarını dondurdular ve terörist izleme listesine dahil ettiler.

Aktivistlerden biri Darya Polyudova halen gözaltında. Aşırılıkçılık ve halkı aşırılıkçılığa teşvik suçlamalarıyla mahkemeye çıkarılacağı günü bekliyor. 10 yıl hapsi isteniyor.

Diğer iki aktivist Vyacheslav Martynov ve Pyotr Lyubchenkov Federal Güvenlik Servisi (FSB) celbi üzerine Ukrayna’ya kaçtılar. Martynov Harkov’da Özgür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu’na yaptığı açıklamada “Sonunda ne olacağını biliyorduk. Darya’nın yanında, FSB gözaltı merkezinde olacaktım. Ama tam zamanında Ukrayna’ya gitmeyi başardım”.

Rusya’nın tanınmış insan hakları örgütü Memorial 30 Ekim’de Polyudova’yı düşünce suçlusu ilan etti.

Martynov ve Lyubchenkov Ukrayna’dan siyasal sığınma talebinde bulundular. Onlar da aşırılıkçılıkla suçlanıyor ve geri dönerlerse mahkemeye çıkarılacaklar. Lyubchenkov’un durumu belirsiz. Martynov’un sığınma talebi reddedildi. Şimdi temyize gidecek.

Harkov’daki demokrasi yanlısı yerel hareket içinde aktif rol alan Martynov “kendimi Ukraynalılara yakın hissediyorum. Siyasetle faal olarak ilgilenmeleri harika. Sivil toplumun güçlendiği bir ülkede yaşamak istiyorum” diyor.

Ukrayna makamları sığınma talebi reddetseler de 21 yaşındaki genci Rusya’nın kovuşturmasından korumanın yollarını arıyorlar.

Harkov eyalet göç servisi şefi Vyacheslav Hus 4 Kasım’da gazetecilere yaptığı açıklamada Ukrayna’nın Martynov’a mülteci statüsü verme ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Hus “onun için değişen bir şey olmayacak. Ülkemizde yasal olarak kalabilecek ve faaliyetlerine devam edebilecek” dedi.

Martynov ve arkadaşları örneğinde olduğu gibi aktivistler ayrılık taleplerini dile getirme fırsatını bulamasalar da Rusya makamları Moskova’dan daha fazla özerklik isteyenlere karşı hiddet içindeler.

Ağustos ayında Rusya’nın üçüncü büyük şehri Novosibirsk’te “Sibirya’nın Federalleşmesi Yürüyüşü” yapma girişimi yerel makamlar tarafından engellendi. Ülkenin internet izleme kurumu Roskomnadzor yürüyüşü tanıtan sayfayı kapattı ve birkaç haber sitesine yürüyüşü düzenleyen kişiyle yaptıkları söyleşiyi kaldırmaları talimatını verdi.

Özgür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu 

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net , 6 Kasım 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar