Haber / Abhaz Tarafı Rusya’yla İmzalanacak Yeni Anlaşmaya Dair Kendi Önerilerini Açıkladı
19:47 31 October 2014

Abhazya tarafı, Abhazya ile Rusya Federasyonu arasında imzalanması hedeflenen yeni anlaşmaya dair kendi önerilerini içeren bir taslak metin hazırladı.

Söz konusu taslak metin Abhaz Parlamentosu’nda tartışıldıktan sonra kamuoyuna açıklandı. Hatırlanacağı üzere 13 Ekim’de Rus tarafının “İttifak ve Entegrasyon Anlaşması” adını verdiği ilk taslak açıklanmış ve Abhaz tarafından 15 gün içinde kendi görüşlerini iletmesi istenmişti. Abhaz tarafı da bu taslağa “İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşması” adını verdiği yeni bir taslak metinle yanıt verdi.

Abhaz tarafının metni genel olarak Rus tarafının metni ile uyumlu ancak kimi noktalarda yeni metin bazı farklılıklar içeriyor. Örneğin Rus tarafının taslağındaki muğlaklığın aksine, Abhaz tarafının taslağının 7. maddesinde, iki ülke tarafından bir yıl içinde kurulacak ortak silahlı kuvvetin Abhaz Silahlı Kuvvetlerinden izole şekilde yapılandırılacağı yani Abhaz Silahlı Kuvvetlerinin kendi bağımsız yapısını muhafaza edeceği açıkça ifade ediliyor. Yine Abhaz Taslağında, Rus Taslağının aksine oluşturulacak bu kuvvetin barış zamanında dönüşümlü olarak komuta edilmesi öngörülüyor. Her iki taslakta da çatışma veya savaş zamanında ortak askeri kuvvetin Rus komutasında olması konusunda ise mutabakat sağlanmış durumda.

Abhaz Taslağı, Rus taslağından eğitimle ilgili maddelerde oldukça farklılaşıyor. Rus tarafının taslağında Abhazya’da faaliyet gösteren her kademedeki eğitim kurumları mevzuatlarının Rusya Federasyonu’nun eğitim ile ilgili mevzuatları ile uyumlulaştırılması öngörülürken, Abhaz taslağında Abhaz eğitiminin modern imkanlara kavuşturulması ve Abhazcanın geliştirilmesi için Rus tarafının maddi kaynak sağlaması öngörülüyor ve Abhaz eğitim kurumlarının mevzuatının Rus eğitim kurumlarının mevzuatı ile uyumlulaştırılmasından bahsedilmiyor.

Abhaz Taslağı’nın Rus taslağı ile uyum sağladığı bir diğer nokta ise organize suç ile diğer tehlikeli suçlar ve aşırılıklarla mücadele etmek için söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en fazla bir yıl içinde Abhazya Cumhuriyeti içinde bir yıl içinde kurulacak ortak koordinasyon merkezi hususu. Abhaz taslağına göre “İçişleri Ortak Enformasyon ve Koordinasyon Merkezi” adı verilen bu kurumun yetkileri iki ülke arasında altı ay içinde bilahare imzalanacak bir anlaşma ile belirlenecek, personel vb. masrafları ise Rusya tarafından karşılanacak. Abhaz taslağına göre Rusya, Abhaz İçişleri Bakanlığı Mensuplarının teçhizat ve maaşlarının iyileştirilmesine de katkı koyacak.

Rus taslağında yer alan ve Rusya tarafından Abhazya’da ikamet eden Rusya Federasyonu vatandaşlarına sağlanması öngörülen emekli maaşı iyileştirmesi ile ücretsiz sağlık hizmeti imkanından, Rus vatandaşı olmayan Abhazya vatandaşlarının da yararlanmasını sağlayacak kapsam genişletici bir öneri ise Abhaz Taslağında yer almıyor. Bilindiği üzere Abhazya vatandaşlarının büyük çoğunluğunun Rusya Federasyonu vatandaşlığı da var. Ancak diasporadan dönen Abhazlar başta olmak üzere çoğunluğu kırsal yörelerde yaşayan küçük bir kısım Abhazın Rus pasaportu yok.

Rus taslağı ile ilgili ayrıntılı bilgi için : http://altinpost.org/haber-arsivi/item/2272-abhazya-ve-rusya-aras%C4%B1nda-imzalanacak-ittifak-ve-entegrasyon-anla%C5%9Fmas%C4%B1-tasla%C4%9F%C4%B1-a%C3%A7%C4%B1kland%C4%B1.html

Kaynak : http://apsnypress.info/docs/13382.html

http://altinpost.org/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar