Haber / Kafkasya’da bir hafta
15:06 9 October 2014
Kafkasya’da geçtiğimiz haftanın dikkat çeken gelişmelerini ve silahlı çatışmalarını Ajanskafkas derledi.

Caharkale’de intihar eylemi

Caharkale’de 5 Ekim’de düzenlenen intihar eylemi sonucunda beş polis öldü, 12 kişi yaralandı. Şehir Günü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen konserin girişinde, polis kontrolüne giren 19 yaşındaki Opti Muradov patlamayı gerçekleştirdi. Muradov’un ailesi iki aydır ondan haber alamıyordu.

Minvodi’de kargaşa

21 Eylül gecesi en az 30 kişiden oluşan bir kalabalık tarafından Minvodi merkez hastanesinde dövülen 31 yaşındaki Aleksey Larionov 29 Eylül gecesi Pyatigorsk hastanesinde hayatını kaybetti.

Olay, şehirdeki bir kafede yaşanan kavganın devamında, kavgaya karışanlardan birinin hastaneye kaldırılmasının ardından meydana geldi. Larionov hastaneye kaldırılan kişiye eşlik ediyordu. İnternette video kaydının yayınlanmasının ardından olay geniş yankı buldu. 28 Eylülde Minvodi emniyeti önünde adil soruşturma talebiyle miting yapıldı. Soruşturma 12 şüphelinin kimliklerini tespit etti, altısı gözaltına alındı, diğerleri aranıyor.

Hastane başhekimi, bölge milli işler komitesi başkanı, içişleri şube başkanları görevden alındı. 3 Ekimde Minvodi belediye başkanı İvan Ostapenko da istifa etti. 5 Ekimde izinsiz bir protesto eylemi yapıldı. Eyleme katılanlar da gözaltına alındı. O tarihte yapılması planlanan Şehir Günü kutlamaları iptal edildi.

Azerbaycanlı insan hakları savunucusuna Vaclav Havel ödülü verildi

Azerbaycanlı insan hakları savunucusu, seçim gözlem merkezi ve demokrasi eğitim merkezi başkanı Anar Mamedli, Vaclav Havel insan hakları ödülünün sahibi oldu. Siyasi nedenlerle cezaevinde olan Mamedli’nin ödülü babasına takdim edildi.

Çeçenya 20 yıl aradan sonra Rusya’ya asker veriyor

Rusya’da 1 Ekimde askerlik için sonbahar celp dönemi başladı. Tüm ülkeden 150 binden fazla er alınacak. Bu dönemin önemi Çeçenya’dan 20 yıl aradan sonra yeniden asker alınacak olması. Ayrıca Dağıstan’dan alınacak asker sayısı da ilkbahar dönemine göre artıyor.

Dağıstan’dan Rusya ordusu saflarına sonbahar döneminde yaklaşık olarak 2 bin, Çeçenya’dan da 500 er çağrılacak. Kuzey Kafkaya’nın beş cumhuriyetinden (Çeçenya, Dağıstan, İnguşetya, Kabardey-Balkar ve Karaçay-Çerkes) toplam 4100 er orduya katılacak.

Çifte Olimpiyat şampiyonu Vladikavkaz şehir meclisi başkanı oldu

14 Eylülde seçilen Vladikavkaz VI dönem şehir meclisi üyeleri açık oylama ile 29 Eylülde Maharbek Hadartsev’i başkan seçti. 50 yaşındaki Hadartsev serbest güreşte iki kez olimpiyat şampiyonu, Birleşik Rusya partisinden VI dönem Devlet Duma milletvekili.

Silahlı çatışmalar

29 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında Kafkasya’da yaşanan silahlı çatışmalar sonucunda 11 kişi öldü, 13 kişi de yaralandı.

Resmi açıklamalara göre, ölenlerden altısı direnişçi, beşi polis. 18 Eyülden beri özel operasyonun devam ettiği Dağıstan’ın Untsukul bölgesi Vremennıi kasabasında 2 Ekimde çatışma yaşandı. Çatışmada bir OMON askeri yaralandı, üç direnişçi öldürüldü. Köylülerin ifadesine göre, çatışmanın yaşandığı ev uzun süredir boştu.

Kabardey-Balkar’ın Baksan bölgesi Psıhurey köyü yakınlarında düzenlenen operasyonda direnişçi oldukları kaydedilen Zaurbi Orşedugov ve Nurabi Tlepşev öldürüldü.

5 Ekim akşamı Caharkale’de düzenlenen intihar eyleminde beş polis öldü, 12 kişi de yaralandı.

Kayıp ve kaçırma olayları

25 Eylülde kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılan Dağıstan’ın Kizilyurt bölgesinden Sahratul Magomedov’un 27 Eylül gecesi bulunduğu bir vatandaş tarafından açıklandı. Bilgi resmi olarak doğrulanamadı.

3 Ekimde Dağıstan’ın Hasavyurt kentinden Cabrail Nabiyev kimliği belirsi kişilerce kaçırıldı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, Nabiyev otobüs durağına giderken olay yerine iki araçla gelen silahlı ve maskeli bir grup tarafından kaçırıldı.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar