Haber / Ukraynalı Entelektüellerin Dünya Liderlerine ve Uluslararası Topluluğa Çağrısı
16:11 26 September 2014

Ukraynalı Entelektüellerin oluşturduğu “1 Aralık Girşimi Grubu” uluslararası topluma çağrıda bulundu.

“Rusya Ukrayna’ya savaş açtı.

Bu saldırı büyük ölçekli, uzun vadeli ve geniş kapsamlıdır.

Kremlin Avrupalı bağımsız devletlerin bir arada var olmalarını düzenleyen tüm uluslararası ilişkiler ilkelerini, değerlerini ve normlarını ihlal etti.

Dünya sisteminin parçalanmaya başlaması uygarlık için ölümcül sonuçlara doğru ilerliyor.

Bu saldırganlık uzun zaman önce tasarlandı. Doğuşuna tanık olduk ama bu denli gaddarca olacağına inanmak istemedik.

Rusya Ukrayna’nın özgürlüğünü ve bağımsızlığını kabul etmek istemiyor. Tıpkı diğer komşularının egemenliğini kabul etmediği gibi. İmparatorluğu canlandırma tutkusu ülkeyi ele geçirmiş durumda.

Ukrayna’ya karşı yürütülen enformasyon savaşı daha önce görülmemiş boyutlara ulaştı ve dünya çapında aldatma sanayisine dönüştü.Rejimin propaganda makinası Rusya’yı başını ABD’nin çektiği uluslararası bir komplonun kurbanı gibi gösteriyor.

Propaganda bombardımanının etkisiyle Rus toplumunda şovenizm, yabancı düşmanlığı ve paranoya gibi eski hastalıklar nüksetti.

Üçüncü Reich tarihi şaşmaz bir isabetle adım adım tekerrür ediyor.

Saldırganı durdurmalıyız. Buna gücümüz var.

Bu, dünyanın görmezden gelebileceği yerel bir savaş değil.

Avrupa ülkelerinin güvenliği tehditleri görmezden gelmekten veya saldırganla her ülkenin kendi anlaşmasını yapmasından geçmiyor. Tek çare dayanışma ve Avrupa uygarlığının temelini oluşturan değerleri ve ilkeleri korumak.

Değerler korunmazsa uzun vadeli istikrar imkansızlaşır.

Putin rejimi dünyayı özveride bulunmaya zorluyor. Modern Almanya, Fransa veya İspanya’nın yurttaşları Ukrayna’nın hatırı için kendi esenliklerini ve huzurlarını feda etmeyecekler. Tehdit altında olan Avrupa uygarlığının temel ilkeleri. Yarın çok daha ağır bir faturayla karşılaşmak yerine bugün küçük bir bedel ödemek daha iyi.

Putin rejiminin saldırganlığını sürekli kılan şey Ukrayna hükümetinin uydurulmuş “suçları” değil, Moskova’nın artan cüreti karşısında Batı’nın geri çekilmekten vazgeçmemesi.

Saldırgan hoşgörü sınırlarını aştığını ve dünyanın bu gaddarlığı hiçbir şey yapmadan izlemeyeceğini anlamalı.

Sergilediği dayanışma ve verdiği destek için uluslararası topluluğa minnettarız. Destekten yoksun tamamen yıkılmış bir Ukrayna Putin için başarı anlamına gelir. Savunulan ve reform yaşamış demokratik edilmiş Ukrayna ise Avrupa kültürü için bir zaferdir.

Bugün Ukrayna’ya verilecek yardımın niteliğine biz belirleyemeyiz. Buna karar verme yetkisi Ukrayna hükümetindedir. Bizim yapabileceğimiz, dünyadaki ortaklarımızı şu konuda uyarmaktır ; “askeri güç kullanamayacaklarına dair” her açıklamanın ardından Rusya yeni bir silahlı saldırı başlatıyor.

Saldırganla her “barışçıl” diyalog savaş meydanında Ukrayna için yeni bir trajediyle sonuçlanıyor.

Dünya liderlerine ve uluslararası topluluğa Rusya-Ukrayna çatışmasıyla ilgili politikasını gözden geçirmeleri ve savaş ve saldırganlığın asıl kaynağının Devlet Başkanı Putin’in siyasal rejimi olduğunu fark etmeleri için çağrıda bulunuyoruz.

İnsanlığı İkinci Dünya Savaşı trajedisinin tekerrür etmesinden korumak için acil görev bu suçlular rejiminin kapsamlı ve mutlak biçimde tecrit edilmesidir.

Putin ülkesinin ruhunu yok etti. Dünyanın Rusya halkından korkması onun eseri. Hepimize karşı ölümcül bir saldırı başlattı.

Putin 21. yüzyılın ikinci on yılını iğfal etti. Ama geleceği biçimlendirmeye gücü yetmeyecek.

Güçlenmiş bir Avro-Atlantik topluluğun yenileneceğine ve kültürünün temelini oluşturan değerleri koruyacağına inancımız tamdır.”

“1 Aralık” adlı Girişim Grubu Ukrayna’nın bağımsızlığının 20. yıldönümünde kuruldu. Viacheslav Briukhovetsky, Bohdan Hawrylyshyn, Volodymyr Horbulin, Kardinal Lubomyr Huzar Hazretleri, Ivan Dziuba, Myroslav Marynovych, Myroslav Popovych, Yevhen Sverstiuk, Vadym Skurativsky, Ihor Yukhnovsky gibi ileri gelen ulusal entelektüellerden oluşuyor. Grup ülkede yeni kuralların yerleşmesini sağlamayı amaçlıyor.

Yayına Hazırlayan : Myron Spolsky

Kaynak : 1 Aralık Girişim Grubu

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 25 Eylül 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar