Haber / Rusya’da gündemi sarsan yasa tasarısı Duma’da: Skype yasaklanacak mı?
23:35 25 September 2014

“İletişim şirketleri, telefon görüşmesi sırasında arayan kişinin gerçek telefon numarasını göstermeye mecburdur.” Rusya Duması gündemine dün gelen yeni yasa tasarısı, ilk etapta Skype ve benzeri internet telefon servislerini hedef alan bir düzenleme olarak yorumlanınca Rusya’da yoğun tartışmalar alevlendi.

Ücretsiz ya da çok düşük fiyata telefon görüşmesi imkanı sağlayan IP-telefon şirketlerini tümüyle “illegal” duruma sokmasından endişe edilen yasa tasarısı, gelen bu tepkiler üzerine Duma’nın dünkü gündeminden çıkarıldı ve görüşülmesi ekim ayına ertelendi.

Uzmanlar, Sype dahil benzer servislerden yapılan aramalarda gerçek telefon numarası görülmediğini, bunun güvenlik sorunu yarattığını düşünen çevrelerden yasa değişikliği teklifi geldiğini belirtiyor. “Belirsiz aramalar”ın terörizme ve uyuşturucu ticaretine hizmet ettiği de iddia ediliyor. Bu arada IP telefonlar yüzünden büyük gelir kaybına uğrayan diğer sabit telefon ve GSM operatörleri lobisinin baskı yaptığı da konuşuluyor. Büyük operatörlerin Skype ve benzeri IP telefon servisleri yüzünden yılda 2.3 milyar dolar kaybettikleri iddia ediliyor.

“Kamuoyunda yanlış anlamalara neden olduğu için” şimdilik ekim ayına ertelenen konunun, yeniden gündeme geldiğinde nasıl bir çözüm bulunacağı merakla bekleniyor.

www.turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar