Haber / HDP Heyeti: Süreç ciddi bir zorlanma içinde
18:27 25 September 2014

Çözüm sürecine ilişkin HDP heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, bölgesel gelişmeler ve müzakere adımının atılmamasıyla birlikte ‘çözüm süreci’nin ciddi bir zorlanma içine girdiği belirtildi.

Bir süredir hükümet yetkilileri ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) görüşen grup başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, son günlerde gerek Kobani başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmelerin, gerekse de çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçiş mekanizmalarının henüz kurulmamış olmasının süreçte ciddi bir zorlanmayı beraberinde getirdiği belirtildi.

“Sürecin başından itibaren sağlanan çatışmasızlık ortamının kalıcı barışa evrilmesi için yoğun bir çaba içerisinde olan heyetimiz bu gelişmeler ışığında son bir hafta içinde önce Kandil’de KCK yetkilileri ile birkaç gündür de Ankara’da Hükümet ve Devlet yetkilileriyle uzun süren toplantı ve görüşmeler gerçekleştirmiştir” denilen açıklamada, hükümet yetkilileriyle gerçekleştirilen toplantıların muhataplara bölgeden ve Kandil’den edinilen bilgiler ışığında şu başlıkların hayati önemin taşıdığı belirtildi:

* Kobani başta olmak üzere Türkiye’nin Rojava politikası ve çözüm sürecine yansımaları,

* Sekreterya ve İzleme Heyeti başta olmak üzere müzakere mekanizmalarının kurulması,

* Yol haritasının taraflar arasında ortaklaşması,

* Son haftalarda kitlesel demokratik gösterilere yönelik güvenlik güçleri tarafından yapılan orantısız müdahaleler ve asayiş uygulamalarının ortaya çıkardığı sorunlar.”

“Hükümet bölgesel barış, istikrar ve halkların demokratik geleceği için tutumunu netleştirmeli”

Türkiye’nin Rojava’da yaşanan gelişmeler karşısında devreye koyduğu insani yardımların ötesinde, Kobani’deki katliam tehlikesinin bertaraf edilmesi için etkin bir tutum içerisinde olması gerektiği belirtilen açıklamada;

“Rojava’daki gelişmelerin normalleşmesi sürecin ve tarihi ortak geçmişin yüklediği sorumlulukların yerine getirilmesiyle mümkündür. Bunun için hükümet’in kendisinden beklenen politik tutumu netleştirmesi hayati önemdedir. Bu tutum salt çözüm sürecinin geleceğini değil, aynı zamanda bölgesel barış, istikrar ve halkların demokratik geleceğini de belirleyecek temel faktörlerden birisi olacaktır.

“Özellikle Kobani’deki katliam girişimlerine karşı Suruç başta olmak üzere tüm ülkede yükselen demokratik duyarlılık ve dayanışmaya dönük hamlelerin engellenmeye çalışılması olası katliamların vebaline ortak olmak anlamına gelecektir.

“Yapılması gereken; bu dayanışma duygusuyla Kobani halkının yanında yer alan halklarımızı engellemek değil, bu dayanışmanın dayandığı demokratik zemine saygı duyup bu zemini geliştirme ve güçlendirme imkanlarını yaratma konusunda ortaklaşmaktır.

“Unutulmamalıdır ki Rojava’daki katliam girişimleri etkisiz kılınmazsa bu durum başta ülkemiz olmak üzere bütün bölgeyi yıllarca sürecek bir felaketin eşiğine getirecektir.”

imctv.com.tr

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar