Haber / Rusya’nın hedefi: 2020’ye kadar yeni ordu
0:08 25 September 2014

“Rus Ordusu’ndaki modernizasyon faaliyetleri tüm hızı ile devam ediyor.” Rusya’nın Sesi Radyosu’nun haberine göre, Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, savunma sanayi alanında faaliyet gösteren kurumlar nezdinde gerçekleştirilen geniş kapsamlı denetleme çalışmalarının ardından yaptığı açıklamada, Rusya’nın 2020 yılına kadar olan süreçte mevcut stratejik nükleer kuvvetlerini tamamen modernize edeceğini kaydetti.

Söz konusu modernizasyon faaliyetinin kompakt, mobilize ve profesyonel bir ordu yaratmak için son derece önemli olduğunu belirten Rogozin, böyle bir ordunun tüm görevlerin üzerinden başarıyla geleceğini de sözlerine ekledi.

Rusya Silahlı Kuvvetleri bünyesinde gerçekleştirilecek olan askeri reform programı kapsamında uygulanmakta olan modernizasyon faaliyetleri tüm hızı ile devam ediyor. Başbakan Yardımcısı Rogozin, 2020 yılına kadar olan süreçte söz konusu modernizasyonun önceden düşünüldüğü gibi %70 değil; %100 oranında tamamlanacağını ifade etti. İlgili program çerçevesinde yenilenecek ve üretilecek olan silahların sayısal çoğunluktan ziyade, etki ve verimlilik esaslarına göre imal edileceğini ifade eden Başbakan Yardımcısı, böylece birtakım kısıtlama tedbirlerinin da hayata geçirildiği bir zeminde ordunun savunma yeteneğinin de arttırılmış olacağını söylüyor:

‘‘Bakınız silah sayısının haddinden fazla olmaması gerekir. Yani tıpkı Sovyetler Birliği’nde olduğu gibi bir silah yığını yaratıp daha sonra bunları ne yapmak gerektiğini düşünmek çok yanlış olur. Öylesine kompakt ve mobilize bir ordu yaratmalıyız ki, bu ordu tehdit unsurlarının ortaya çıktığı tüm çatışma noktalarına anında müdahale edebilmeli… Bilindiği üzere ülkemiz coğrafi yüzölçümü olarak dünyanın en büyük ülkesi konumundadır. Ancak nüfus yoğunluğu bakımından ise mesela Almanya ve Fransa’yı birlikte ele aldığımızda aynı yoğunluğa ulaşamadığımızı ifade edebiliriz. Bu sebeple öyle bir silah potansiyeli yaratmalıyız ki, bu silahları kullanan her bir askerimiz ya da subayımız 5 asker yerine savaşabilsin ve bu silahlar askerlerimizi çatışma bölgesinden rahatça sağ salim çıkarabilsin’’…

İlgili meseleye istinaden görüşlerine başvurduğumuz askeri uzman Em. Albay Viktor Litovkin, ordunun yeniden silahlandırılması için devletin büyük bir bütçe ayırdığını, Rusya Savunma Bakanlığı’nın sadece 2014 yılına istinaden yapacağı harcamaların 60 milyar doları bulduğu ve söz konusu harcamaların %20’lik bir kısmının da Rusya’nın mevcut nükleer füze kalkanının modernizasyonunda kullanılacağını ifade ediyor:

‘‘Rusya’nın yeni nükleer stratejik füze denizaltıları olan Yuri Dolgorukiy sınıfı denizaltılar artık göreve başlamaktadır. 6’sı nükleer başlıklı olmak üzere toplamda 16 adet Bulava tipi füze ile donatılmış olan bu denizaltılardan toplam 8 tane olacak. Bugün itibariye 423 adet stratejik füzeye sahip olan Rusya silahlı Kuvvetleri’nin elinde bu füzeler için üretilmiş 1494 adet de nükleer savaş başlığı bulunmaktadır. Rusya ile ABD arasında 2010 yılında Prag’da imzalanan ve nükleer silahların kısıtlanmasını öngören anlaşmaya göre 100 tanesi depoda olmak üzere 800 stratejik füze ve bunlar için üretilmiş 1550 savaş başlığı bulundurma hakkımız var. Bu sebeple mevcut stratejik nükleer kuvvetlerinde herhangi bir kısıtlamaya gidilmesine gerek olmadığı kanaatindeyim’’.

Öte yandan Rusya’nın elinde bulunan füzelerin modernize edilmeleri ise kaçınılmaz olmakta… Örneğin NATO sınıflandırmasına göre Satan olarak adlandırılan Voyevoda tipi efsanevi kıtalararası balistik füze 2026 yılına kadar görevde kalabilir. Garantili görev süresi içinde bulunan bir diğer füze ise NATO sınıflandırmasına göre SS-19 Stiletto olarak adlandırılan Sotka tipi füzeler olmaktadır. Geliştirme çalışmalarına şu an itibariye Rusya’da devam edilen ve bu daha ileriki dönemlerde görev yapması planlanan yeni kıtalararası balistik füze Sarmat da tüm parametreleri ile Voyevoda tipi füzeden çok daha üstün bir görüntü vermektedir. Sotka tipi füzelerin yerine geçecek olan RS-24 Yars’lar da füze silolarına yerleştirilmekte ve bu yılın sonuna kadar olan dönemde Yars tipi füzelerle donatılmış 3 ayrı tümen kurulması planlanmaktadır. Nükleer başlıklılar da dahil olmak üzere ileri teknoloji ürünü çağdaş silahların Rus Ordusu bünyesinde kullanılmaya başlaması, ordunun mevut savunma yeteneğini büyük oranda arttıracaktır. Şu an yürütülmekte olan modernizasyon faaliyetleri de tam olarak bu hedefe yönelik olarak gerçekleştirilmektedir.”

www.turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar