Haber / Kürdi Der Kürtçe Okullar için Cevap Bekliyor
23:31 24 September 2014

Kürdi Der Başkanı Selahattin Gültekin Milli Eğitim Bakanı Avcı’nın açıklamasına rağmen resmi başvuru yaptıkları Kürtçe eğitim veren okul için cevap beklediklerini söyledi. Eğitim-Sen aynı süreci yaşayan Yüksekova’daki okulda hükümeti eleştirdi.

Kürdi Der Başkanı Selahattin Gültekin Kürtçe eğitim amacıyla açılan Ferzad Kemanger İlkokulu için resmi başvuruyu yaptıklarını, şimdi cevap beklediklerini, bu süreçte ise okulda eğitimin devam ettiğini belirtti.

Avcı: İzin yok

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın dün, okul açmak için başvuru süresinin 1 Eylül’de dolduğunu, artık yeni okullara izin veremeyeceklerini açıklamıştı.

Selahattin Gültekin buna rağmen kendilerine henüz resmi bir cevap gelmediğini, cevap geldiğinde durumu değerlendireceklerini söyledi.

Yüksekova, Cizre ve Diyarbakır’da Kürtçe eğitim veren üç okul açılmış, okullar valilikler tarafından defalarca mühürlenmişti.

Gültekin Cizre ve Yüksekova için de resmen başvuru yapıldığını hatırlattı.

Yüksekova’da tepki

Yüksekova Eğitim-Sen de bugün, Kürtçe okullar üzerindeki politikaları protesto etti.

Yüksekovahaber’e göre, Kürtçe eğitim amacıyla açılan Dıbıstana Seratayi Ya Dayîka Uveyş İlkokulu’nun önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, eğitim sistemi üzerinden toplumun iktidarın siyasal, ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirilmek istendiğini belirtti.

Haklar ve zorunluluklar

Yüksekova Eğitim-Sen temsilcilerinden Emren Çolakoğlu, hükümetin halkların inançlarını ve taleplerini görmezden geldiğini anlattı.

Anadilinde eğitimin temel bir hak olduğunu ve yurttaşlara parasız bir kamu hizmeti olarak erişimin sağlanması için gerekli her şeyin yapılmasının zorunluluğunu vurguladı.

Müdürler tasfiye ediliyor

Açıklamada hükümetin kendi politikasını uygulayabilmek için eğitimcileri baskı altına alması da eleştirildi.

“90’lı yıllarda yapılan uygulamanın bir benzeri de bugün eğitim kurumlarında yapılmaktadır.

“Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde yıllardır farklı kimlik, dil ve kültürleri yok sayan, din ve inanç istismarına dayanan, doğrudan dayatmacı politikalarının okullarda istediği gibi uygulanması için okul müdürlerinin tamamına yakınını kendi siyasal kadroları arasından belirlemiş, Eğitim-Sen üyeleri okul müdürlerinin yüzde 96’sını tasfiye etmiştir.”

Talepler

Açıklamada Eğitim-Sen’in talepleri de hatırlatıldı:

Kamusal, demokratik, bilimsel, laik ve anadilde eğitimin önündeki bütün engellerin kaldırılması; eğitimin dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre yapılması; eğitimde siyasi kadrolaşmaya, zorunlu rotasyon girişimlerine, angarya çalışma ve performans uygulamalarına derhal son verilmesi.

bianet.org

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar