Haber / Moskova, Sayıca Küçük Halkların Birleşmiş Milletler Toplantısına Katılmasını Engelliyor
16:30 23 September 2014

Katı Sovyet geleneklerine geri dönen Moskova sayıca küçük milliyetlerin temsilcilerinin New York’a gitmelerine engelledi. Temsilciler Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen ve bugün (Pazartesi) başlayacak olan dünya çapındaki küçük halklar konferansına katılacaklardı.

FSB görevlileri, sayıca küçük Kuzey halklarından birinin liderlerinden Rodion Sulyandziga’nın pasaportuna Şeremetyevo hava limanında el koydular. Sulyandziga eş-başkanlık yapacağı Topraklar, Diyarlar ve Kaynaklar Yuvarlak Masa toplantısına katılamadı.(nazaccent.ru/content/13225-predstavitelyam-korennyh-malochislennyh-narodov-ne-dali.html)

FSB iki gün önce bu topluluğun liderlerinden Anna Naykaçina’ya da aynı şeyi yaptı. Rus yetkililer ayrıca Kola Yarımadası’ndaki Saami Parlamentosu Başkanı Valentina Sovkina’nın uçağını kaçırmasına sebep olarak New York’taki toplantıya katılmasını engellediler.

Rus yetkililer Kırım Tatarlarının da New York’a uçmalarını engellediler. 18 Eylül’de Uluslararası Kırım’ın Yerli Halklarını Araştırma ve Destekleme Vakfı Direktörü Nadir Bekirov’un pasaportunu elinden alarak New York’a uçmasına izin vermediler.

Toplantıda Moskova’nın katılımını artık engellemeyeceği küçük bir halkın lideri, Estonya Devlet Başkanı Toomas Hendrik İlves konuşma yapacak. Estonya Rusya Federasyonu içinde ve dışında yaşayan Fin-Uygur kökenli halkları arasındaki dayanışmasının geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı.

Paul Goble

Çeviri : Dr.Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 22 Eylül 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar