Haber / Moskova’da “barış” yürüyüşü
17:05 22 September 2014

Uzun süredir kayda değer bir muhalif gösteriye sahne olmayan, Başkan Putin’in halk nezdindeki desteğinin yüzde 80’i aştığı Rusya’da, pazar günü binlerce kişi “Barış Yürüyüşü” adı altında sokağa çıktı.

Sayıları polis tarafından 5 bin, miting organiztörleri tarafından 26 bin, bağımsız gözlemciler tarafından 12 bin civarı olarak olarak ifade edilen kalabalık, “Savaşa hayır” demek için Rus ve Ukrayna bayrakları sallayarak yürüdü. Organizasyon komitesinin umduğu 50 bin kişilik katılım olmadı.

Yürüyüşün amacı, “Rusya’nın uluslararası yükümlülüklerine, Rusya Federasyonu anayasasına ve insan haklarına aykırı olan Ukrayna’daki askeri operasyonların durdurulması çağrısı yapmak ve bunun için kamuoyu oluşturmak” olarak açıklandı.

Yürüyüşçülerin ağırlıklı olarak Putin muhaliflerinden ve savaşın yayılmasında Rusya’nın sorumluluğu olduğunu savunanlardan oluştuğu gözlendi. Puşkin Meydanı’nda toplanan ve daha sonra polis kordonu altında, daha önceden belirlenmiş güzergahtan Akademik Saharov Bulvarı’na kadar yürüyen kabalık, savaş karşıtı sloganlar attı.

Gösteri yürüyüşü olaysız bitti.

Pazar günü Kiev, St. Petersburg, Paris ve New York dahil, dünya çapında 30 kadar şehirde de aynı amaçla gösteriler düzenlendi. Gazeta.ru, Rusya şehirleri Saratov, Perm, Petrozavodsk, Sıktıvkar, Barnaul ve Yekaterinburg’ta da az sayıda katılımla savaş karşıtı mitingler yapıldığını duyurdu.

www.turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar