Haber / İHD: Anadilinde Eğitimin Anayasaya Aykırılığı İleri Sürülemez
17:36 19 September 2014

İnsan Hakları Derneği anadilinde eğitim hakkını vurguladı ve uluslararası sözleşmeleri hatırlatarak Kürtçe eğitim veren okulların anayasaya aykırı olmadığını belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) eğitimin anadilinde, parasız, ulaşılabilir, nitelikli ve kamusal olarak verilmesi gerektiği ilkesini hatırlatarak hükümeti bu ilkeye sahip çıkmaya çağırdı.

Eğitim yılının başlamasının ardından üç şehirde açılan Kürtçe eğitim veren okullara karşı devletin gösterdiği tahammülsüzlüğü eleştiren İHD, çocukların anadillerinde kamusal eğitim almalarının engellenmesinin temel hak ve özgürlüklere aykırılığını vurguladı.

İHD’nin açıklamasında, bu süreçte gerçekleşen okul yakmaların da kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Anayasa ve anadili

İHD hükümetin uluslararası sözleşmelere uygun davranmasını istedi.

“82 Anayasası’nın her türlü yasaklamasına karşın yakın geçmişte kamu görevlileri sendikalarını kurdular ve anayasa değişikliği daha sonra yapıldı. Özel televizyonlar önce açıldı ve daha sonra anayasal dayanak oluşturuldu.

“O halde yapılması gereken şey, BM ve Avrupa Konseyi nezdinde geçerli olan temel hak ve özgürlüklerle ilgili uluslararası sözleşmelere uygun davranmaktır.

“Bu durumda Kürtlerin Kürtçe eğitim için açtıkları ve uygulamaya geçirdikleri okulların anayasaya aykırılığı ileri sürülemez.

“Bu okulların derhal açılması ve Kürtçe eğitimin parasız olarak verilmesi gerekmektedir. Kaldı ki, mevcut hükümet özel okullarda Kürtçe eğitimin önünü açan yasal düzenleme bile yapmıştır.”

http://bianet.org/

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar