Haber / AB’de Rusya çatlağı: Rötar var
14:12 9 September 2014

Avrupa Birliği, tarihinin en zorlu gecelerinden birini dün yaşadı. Rusya’ya üçüncü dalga yaptırımları pazartesi günü ilan etmesi beklenen birlik, Finlandiya başta olmak üzere bazı üye ülkelerin itiraz edip imza koymaması üzerine zor duruma düştü. Dün gece yarısına kadar süren sert müzakerelerin ardından sonunda Rusya’ya karşı yaptırımların genişletilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Ancak yaptırımların ne zaman “resmen” ilan edilip uygulanmaya başlayacağı soru işareti. Çünkü AB içinde bazı üyeler, Ukrayna’da ateşkes ilan edilmişken, bunun olası olumlu sonuçlarını beklemeden yeni yaptırımlar uygulamanın doğru olmayacağını savunuyor. Yaptırımların “birkaç gün içinde” yürürlüğe girmesi bekleniyor.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar üzerinde nihai olarak anlaşmaya vardığını, yaptırımların önümüzdeki günlerde resmi olarak açıklanacağını duyurdu.

Avrupa Birliği’nin bu süre içinde, Ukrayna’daki savaşı bitirmeye yönelik ateşkes anlaşmasının şartlarının yerine getirilip getirilmediğini gözlemleyeceğini belirten AB yetkilisi, “Olayların gelişimine göre yaptırımların kısmen mi yoksa tamamen mi uygulanacağına karar verilecek” dedi.

The Financial Times ve The Wall Street Journal gazetelerinin haberlerine göre, AB, Rusya’ya karşı yeni yaptırımları savunma, enerji ve mali sektörde uygulama kararı aldı.

The Wall Street Journal’ın eriştiği bazı dokümanlara göre Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uygulayacağı yeni yaptırımlar devlete ait üç büyük petrol şirketi de aralarında bulunmak üzere sermaye piyasalarından fon sağlayamayan şirketlerin sayısını artıracak.

Temmuz ayı sonunda başlatılan yaptırımların ılımlı düzeyde artırılması nedeniyle Gazpromneft, Transneft ve petrol devi Rosneft vadesi 30 günü aşan sürelerde fon sağlayamayacak.

Temmuz ayında uygulamaya koyulan yaptırımlara göre aralarında Sberbank ile VTB Bank’ ın da yer aldığı devlet kontrolündeki beş banka vadesi 90 günü aşan sürelerle fon sağlayamıyordu. Bu bankalar için de vade kısıtlaması 30 güne düşürüldü.

Bu arada Kalaşnikov dahil başka bazı Rus şirketleri de yaptırım kapsamına sokuluyor.

DÜN GECE “SICAK” GEÇTİ

Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulamak isteyen AB’de “muhalif ülkeler” yüzünden kararın onaylanması gecikti. Brüksel’den pazartesi gün boyu yeni yaptırımların açıklanması beklendi. Bazı üye ülkelerin muhalefet etmeleri yüzünden anlaşma sağlanması beklenenden uzun sürdü.

Diplomatik kaynaklar özellikle Finlandiya ve Slovakya’nın adını öne çıkardı. Yaptırımların ilanı için, 28 üye ülkenin tamamının onay vermesi gerekiyordu.

Finli diplomatlar, “Yaptırım konusunda anlaşıldı ama ne zaman açıklanacağı konusunda müzakere sürüyor” dediler. Bu durumda bazı AB ülkelerinin, “ateşkes ilan edilmişken yaptırımların açıklanmasını doğru bulmadığı” yorumu güçleniyor.

Bazı haberlere göre, ilk başta onay vermeyen ülkeler, “eğer Ukrayna’da ateşkes sorunsuz devam ederse Rusya’ya yaptırımların nasıl durdurulacağı konusuna açıklık getirilmesi” talebinde bulundu.

Yaptırımların ilk şekliyle onayına itiraz edenlerin başında Finlandiya’nın geldiği belirtiliyor. Finlandiya, Rusya ile ticareti en fazla olumsuz etkilenen ülkelerden biri.

www.turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar