Haber / Hacimba Gürcistan’ı güç kullanmamaya çağırdı
17:42 3 September 2014

Raul Hacimba Gürcistan’ı güç kullanılmamasıyla alakalı bir anlaşma imzalamaya ve Abhazya’nın egemenliğini tanımaya çağırdı

Ağustos 2008’de Güney Osetya’da yaşanan beş günlük savaşın ardından dönemin Rusya devlet başkanı Dmitri Medvedev, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıyan kararı imzalamıştı. Rusya Federasyonu, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanırken, Gürcistan ise her iki bölgenin de işgal edildiğini düşünüyor.

2008’de Güney Osetya’da yaşanan askeri çatışmaların ardından başlatılan Trans-Kafkasya’da güvenlik ve istikrar konusunda Cenevre görüşmeleri devam ediyor. Görüşmelere Güney Osetya, Abhazya, Rusya, Gürcistan, ABD, BM, AGİT ve AB temsilcileri katılıyor.

Hacimba dün Sohum’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Gürcistan’ın eylemleri ile Abhazya devletinin var oluşunu onaylaması gerekiyor. Bunun için de Gürcistan’ın güç kullanılmayacağına dair belgeleri imzalaması gerekir. Abhazya ve Gürcistan’ın tehdit ve tehlike olasılığını minimize etmeleri lazım. Bizler bir komşu olarak Gürcistan’dan hiçbir yere gidemeyeceğimizi, yan yana yaşamamız gerektiğini ve bunun için de olası tehdit ve tehlikeleri minimum hale getirecek ilişkiler oluşturmamız gerektiğini biliyoruz” dedi.

Gürcistan tarafından ise Hacimba’nın bu açıklamasıyla ilgili henüz bir yorum yapılmadı. Ancak Gürcistan daha önce Abhazya’da yapılan devlet başkanlığı seçimlerini tanımadığını açıklamıştı.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar