Haber / Thomas de Waal: Hacımba’nın Zorlu Görevi
14:01 30 August 2014

Kim Abhazya’nın devlet başkanı olmak ister ?Raul Hacımba dördüncü denemesinde başarılı oldu ama bunun çok cazip bir görev olmadığını biliyor.

24 Ağustos’taki seçimin ilk turunda kıl payı (yüzde 50.57) galip ilan edilen Hacımba tek tebrik mesajını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den aldı. İlginç olan, mesajın Abhazya’nın resmi haber ajansı Apsnı Press’in sonuçları açıklamasından önce gelmesiydi.

Önceki seçimlerde olduğu gibi Avrupa Birliği ve ABD Tiflis’i izleyerek sonucu tanımadığını ilan etti. Bu, Hacımba’nın Batılı ülkelere giremeyeceği anlamına geliyor. Aynı zamanda Batılı ülkelerin Abhazya üzerindeki etkisini azaltıyor. (Batılı ülkeler bir adım atarak kuzey Kıbrıs’ın Türk lideri örneğinde olduğu gibi “Abhaz toplumunun” önderinin seçilmesini onaylamalıydı).

Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan tek ülke olan Rusya’nın da işi kolay değil. Rusya açısından Abhazya -gümrük kapılarının kaldırılması konusunda- ne Kırım kadar istekli ne de Güney Osetya kadar uzlaşmacı.

Rusya’nın Abhazya büyükelçisi Özgürlük Radyosu’na verdiği söyleşide iki ülke arasında çözüm bekleyen meseleleri sıraladı. Moskova Abhazya’ya yaptığı devasa harcamaların karşılığında Ruslara mülk satın alma hakkının tanınmasını istiyor ve Hacımba’dan bu konuda seleflerine göre ılımlı davranmasını bekliyor. Ama Abhaz seçkinleri kendi cumhuriyetleri üzerindeki ekonomik kontrolü kaybetmekten korkuyorlar.

Hacımba iç politikada seçkinlerin ve halkın isteklerini dengelemek zorunda. Seçkinler yerel ekonomi üzerindeki denetimlerini sürdürmek istiyorlar. Halk ekonomik durumun düzelmesini isterken Rusya’nın bağımsızlığı tanıma kararının daha somut faydalar sağlamamasından rahatsız. Sohum havaalanının yeniden açılmaması bunun bir örneği.

Son seçimin sunduğu nüfus verileri Tiflis’le savaştan 20 yıl sonra Abhazya’nın hala ne kadar güçsüz ve yıpranmış olduğunu gösteriyor. Neredeyse 100.000 kişi oy vermiş.Bu rakam son iki seçimle aynı. Gürcülerin çoğunlukta olduğu Gal bölgesini (önceki iki senede oy verdi ama son seçimde oy kullanmadı) kapsamayan bu sayıya göre Abhazya’nın toplam nüfusu 200.000’den fazla değil.

1989 sayımında Abhazya’nın nüfusu 525.000 idi ; bunun 240.000’i Gürcüydü. Demek ki Abhazya 1992-93’de göçe zorlanan Gürcü popülasyonunun çoğunu kaybetmekle kalmamış, son 25 yılda Gürcü olmayan nüfusunda da (Abhaz, Ermeni, Rus ve diğerleri) azalma olmuş.

Hacımba mütevazi bir insan izlenimi veriyor. Mayıs ayında görevi bırakmak zorunda kalan otokrat selefi Alexander Ankvab’ın tersine uzlaşmacı görünüyor. Nitekim ulusal birlik gerektiğinden bahsetti ve muhtemelen koalisyon hükümeti kurmaya çalışacak.

Ama Gal bölgesindeki Gürcüler sorununu çözmesi gerekiyor. Bu nüfusun son seçimde oy kullanmaması Hacımba’nın ilk turda zafer kazanmasını sağladı. Galli Gürcülere Abhazya pasaportu verilmemesi Hacımbayla Ankvab arasında polemik konusuydu.

Hacımba şimdi(Amerikan terminolojisiyle) “tabanına” verdiği sözleri tutarak Abhaz-Gürcü kamplaşması riskiyle hoşnutsuz Gal Gürcülerine uzanmak arasında bir tercih yapacak.

Hacımba seçim zaferi tüm dünya tarafından tanınmış olsaydı bile bu yapılacak işler listesi yine ürkütücü olacaktı.

Thomas de Waal 

Çeviri : Dr. Ömer Aytek Kurmel

Cherkessia.net, 29 Ağustos 2014

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar