Haber / Ukrayna Rusya’yı işgalle suçluyor
14:15 Bugün

Kiev yönetimi, Rusya yanlısı ayrılıkçıların ayaklandığı ülkenin güneydoğusundaki bazı bölgelerde, sınırı geçen Rus birliklerinin kontrolü ele geçirdiğini iddia etti.

Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, sınır kasabası Novoazovsk ve çevresinde silahlı ayrılıkçılar ve onlara destek veren Rusya askerleri taarruza geçti.

Açıklamada, ülkede Rusya birliklerinin işgalinin söz konusu olduğu belirtildi.

Bu gelişme üzerine Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine katılacak olan Ukrayna Cumhurbaşkanı Ankara gezisini iptal etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise iddiaları reddediyor. Moskova’dan yapılan açıklamada, “Rusya makamları daha önce pek çok kez Ukrayna’da Rus askeri olmadığını bildirmişti. Rusya bu silahlı çatışmanın bir parçası değildir” denildi.

İki gün önce sınırı geçen bir grup Rus askeri Ukrayna birlikleri tarafından yakalanarak gözaltına alınmıştı. Rusya askerlerin sınırı yanlışlıkla geçtiğini savunuyor.

‘Tanklar kasabada dolaşıyor’

Novoazovsk’taki görgü tanıkları kasabada hiçbir Ukrayna askerinin bulunmadığını, kontrolün ayrılıkçılarda olduğunu belirtti. Reuters’a açıklama yapan Mykola isimli bir Novoazovsk sakini, “Tanklar kasabada ve çevredeki otoyolda sürekli dolaşıyor, ancak herhangi bir çatışma yok” dedi.

Rus nüfusun ağırlıklı olduğu Ukrayna’nın doğusundaki kentlerde bağımsızlık veya özerklik talebiyle geçen Nisan ayında işgal eylemlerine başlayan Rusya yanlısı ayrılıkçılar daha sonra silahlı milislerin desteğiyle Ukrayna ordusuyla çatışmaya başlamıştı.

Başta Donetsk, Luhansk ve Slavyansk’ta defalarca operasyon düzenleyen Ukrayna ordusu bölgede kontrolü sağlamaya çalışıyor.

Batılı ülkeler Rusya’yı ayrılıkçı isyana destek vermekle suçluyor. Birleşmiş Milletler’e göre, Ukrayna’daki çatışmalar nedeniyle 2 binden fazla insan hayatını kaybetti. Yaklaşık 300 bin kişi de yerinden oldu.

Kaynak: Reuters

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar