Haber / Rusya’nın yardım konvoyu Ukrayna’ya girdi, Kiev, NATO ve Washington’dan sert tepki
18:35 23 August 2014

Günlerdir Doğu Ukrayna’da sınırda bekletilen Rusya’ya ait 70 TIR’lık ilk yardım konvoyu, gümrük denetiminin ardından dün Ukrayna topraklarına girdi. Bu durum Rusya karşıtı cepheden büyük tepki aldı.

Ukrayna, konvoyun ülkeye girişini “işgal” olarak nitelerken, Pentagon, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldırıda bulunulduğunu savunup konvoyun geri çekilmesini istedi. NATO ise Rusya’yı kınadı. Deutsce Welle’nin haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bugün Ukrayna’ya yapacağı ziyaret öncesi Moskova ile Kiev arasındaki gerginlik had safhaya çıktı.

Günlerdir sınırda bekletilen Rusya yardım konvoyu dün Ukrayna topraklarına girdi. Ukrayna, konvoyun ülkeye girişini işgal olarak niteledi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yetkililerinin verdiği bilgiye göre, sınırda bekleyen 300 kamyondan 70 kadarı Kiev yönetiminin izni olmaksızın giriş yaptı. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, “Kiev yönetiminin oyalamasına daha fazla tahammülümüz kalmadı. Rusya, harekete geçme kararı aldı” dedi. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bilgisi dahilinde hareket edildiğini kaydetti. Ukrayna iç istihbarat teşkilatı Ulusal Güvenlik Servisi (SBU) sorumlusu Valentin Nalvaçhenko, “Sınırdan yardım kisvesi altında askeri araç soktular” iddiasında bulundu.

Kiev hükümetince yapılan açıklamada, gelişme, uluslararası hukunun ihlali olarak tanımlandı. Açıklamada, “Kamyonların yükü hakkında ne Ukrayna hükümeti ne de Kızıl Haç bilgi sahibidir” denildi. Kızıl Haç tarafından Moskova’da yapılan açıklamada ise konvoya kurumun uzmanları tarafından refakat edilmediği vurgulandı. Açıklamada, karara gerekçe olarak bölgedeki güvenlik koşulları gösterildi. NATO’dan Rusya’ya kınama NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın gönderdiği insani yardım konvoyu konusunda, “Bu girişim Rusya’nın Berlin ve Cenevre’de imza attığı uluslararası taahhütlerin bariz ihlali” açıklamasını yaptı. Rusya’yı Ukrayna’nın egemenliğini ihlal etmekle suçlayan Rasmussen, “konvoyun sivillere yardım mı yoksa ayrılıkçılara silah desteği amacı mı taşıdığına yönelik soru işaretleri olduğunu” savundu.

NATO Genel Sekteri, “NATO olarak, Ukrayna çevresinde Rusya kara ve hava kuvvetlerinin alarm verici düzeyde yığınağını gözlemliyoruz” dedi. ABD yönetimi de, konvoyun Ukrayna sınırını geçmesini sert bir dille kınadı. Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Rusya’nın ister insani yardım konvoyu görüntüsü altında, ister başka bir nedenle Kiev yönetiminin izni olmadan Ukrayna’ya hiçbir türden kargo göndermemesi gerektiğini belirterek, “Bu konvoy hareketi Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün Rusya tarafından ihlalidir. Rusya, TIR’larını askeri sivil personelini Ukrayna topraklarından derhal geri çekmelidir” dedi.

Kirby, Rusya’nın bunu yapmaması durumudna ek bedeller ödemek zorunda kalacağı ve daha fazla yalnızlaşacağı uyarısında bulundu. Pentagon, atılacak yeni adımlar için “uluslararası ortaklarla istişare halinde olduklarını” açıkladı.

www.turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar