Haber / Kabardey-Balkarda tabelalar yerel dilde olmalı
16:45 26 June 2014

Kabardey-Balkar bölge savcılığı belediye kurumlarında tabelaların yerel dillerde yazılmasını istedi.

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Mayski savcılığı, belediye kurumlarında tabelaların Kabardeyce ve Balkarca olarak yazılması ve asılması talebiyle mahkemeye başvuruda bulundu. Konuyla ilgili açıklama 23 Haziranda teftiş müdürlüğü basın sözcülüğünce yapıldı.

Mahkemeye gönderilen talep, yerel kurum, örgüt ve iş yerlerinde yapılan Rusya ve Kabardey-Balkar halkları dil kanununa riayet edilip edilmeyişi konusunda yapılan incelemenin ardından ortaya çıktı.

Teftiş müdürlüğünün açıklamasında, dil kanununun Kabardeyce, Balkarca ve Rusça’nın gelişimi konusunda eşit şartların oluşturulmasına yönelik olduğu ifade ediliyor. Açıklamada ifade edildiğine göre, dil kanunun ana görevi bu dillerin korunması ve geliştirilmesi.

Ancak yapılan incelemede bu prensibin ihlal edildiği tespit edildi. Savcılık, Mayski bölgesindeki belediye kurumlarının bazılarında isimlerin sadece Rusça yazılı olduğunu tespit etti, halbuki isimlerin aynı zamanda Kabardeyce ve Balkarca da olması gerekiyor.

Hatanın düzeltilmesi için bölge savcısı ‘ belirli bir çevrenin yasal hak ve özgürlüklerinin korunması’ talebiyle mahkemeye başvurdu.

Başvuruda yerel idareye, ana dillerde levhaların hazırlanması için bütçe ayırma sorumluluğunun verilmesi, kurum ve örgüt yöneticilerinin ise bu levhaları hazırlayıp asmaları konusunda sorumlu kılınmaları talep ediliyor.

ajanskafkas.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar