Haber / Abhazya’da Aydın Bildirileri
19:12 21 June 2014

13 Haziran 2014 tarihinde “Abhaz Aydınlardan Çağrı” başlığıyla yayınlanan ve Devlet Başkanı Ankvab’ın devrilmesini kınayan bildirinin ardından bu kez de 19 Haziran 2014 tarihinde başka bir aydın grubu bildiri yayınlayarak muhalefetin yanında olduklarını açıkladılar. Abhazya muhalefetine destek veren aydınlar “Devletin gelişimi için tek yol reformların yapılmasıdır” çağrısında bulundular.Apsnypress’de yayınlanan ve abhazyam.com tarafından Türkçe’ye çevrilen metin şu şekilde;

Abhazya Kamuoyu ve Aydınlarına Mektup.

19 Haziran 2014

Son zamanlarda, Abhazya’da yaşanan olaylarla ilgili olarak, basın – yayın organlarında, farklı biçimlerde yayınlar ve açıklamalar, kamuoyuna açık mektuplar yayınlanmakta, eksik bilgilere bağlı çelişkili yorumlar yapılmaktadır. Ve, bizler kabul edelim ya da etmeyelim, devlet yapısı, yasalara uygun ve doğal olarak yeni bir aşamaya girmiş bulunmaktadır. Abhazya Cumhuriyeti Bilimler Akademisi, tarafından ülke içerisindeki tüm siyasi güçlere, yapıcı diyalog içerisinde bulunma çağrısı da yayınlandı.

Aynı zamanda aydınlar adına kamuoyuna hitap eden bir mektup yayınlandı (http://apsnypress.info/news/12224.html). Üzülerek belirtmek isteriz ki bu belgede, bu yıl içerisnde Mayıs ayı içerisinde yaşanan olaylar, çok önyargılı ve tek taraflı olarak yansıtılmıştır. Koordinasyon Birliği tarafından eski devlet başkanı Aleksandr Ankvab’a önerilen resmi çözüm paketide dahil olmak üzere süreç yanlış bir biçimde yansıtılmıştır.

Onlar (Koordinasyon Birliği – Abhazyam.com) ulusal sorunların ve diğer önemli konuların, ülkemizin etno -demografik kriz eşiğinden kurtarılması, Gürcistan vatandaşlarına verilen pasaportların bir düzene koyulması, anayasal reformların yapılması amacı ile ulusal bir hükümet kurulması çağrısında bulundular – bunların hepsi reddedildi. Sevgili meslektaşlarımız, 4 Nisan 2014 Tarihinde, parlamentoda yapılan toplantıda muhalefet tarafından Abhazya Cumhuriyeti Devleti eski yönetimine vatandaşlık ve pasaport sorunlarının çözümü ile ilgili olarak sunulan çözüm önerilerinin reddedilmiş olmasını ne yazık ki yazmış oldukları mektuplarında hiçbir biçimde belirtmediler. Bizler, suç oranlarındaki artıştan, önemli kamu kuruluşlarındaki yolsuzluklardan, işsizlikten, örgütlü suç örgütlerinden, düşük ücretle çalışanlardan,doğal kaynakların ele geçirilmesinden, demiryolları ve banka kredilerinden, toplam 2 Milyar 700 milyon ruble ve inşaat sektöründeki 800 milyon ruble borçtan söz etmiyoruz.

Eğer açık ve tarafsız bir biçimde konuşacak olursak, uzun yılar önce Abhazya’nın ekonomik ve siyasal gelişiminin bir kenara bırakıldığı, yıkımı için çalışıldığı ve muhalefet tarafından birçok kez, ülkedeki durağanlığı ve  yönetimin otoriterleştiğini belirten mitinglerle uyarı görevi yerine getiren hızlı bir ivme oluşmuştur. Mayıs olaylarındaki eylemlere ciddi bir katılım olmasındaki nedeni, bütün dünya gördü ki, eski devlet yönetiminin ihmali sonucunda, toplum içerisinde derin sosyal tabakalar yaratmış olduğu sorunları görüşmek üzere, toplumumuzun etik ve geleneksel değerlerine aykırı bir biçimde halkın  önüne çıkıp görüşmemesidir.

Aydınlar tarafından yazılan mektupta, varolan sorun hakkında arabuluculuk görevi yapmak üzere uğraşan Rusya’nın konumu hakkında hoşnut olmadıklarını belirterek, krizin çözümünde “dengesiz” bir yaklaşım göstermişlerdir. Mayıs olayları sırasında yeterince eşit uzaklıkta bulunan, Abhazya devletinin egemenlik haklarına saygı gösteren, içişlerine karışmayan, siyasal gerginliğin azaltılması için her türlü girişimde bulunan dost bir devletin görevi karşısında böyle şüpheli bir değerlendirmede bulunanların davranışı sadece esefle karşılanabilir. Ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Federasyonu Devlet Başkan Danışmanı Vladislav Surkov, Rusya Federasyonu Devlet Yönetiminin Abhaz halkının seçimine saygı duyduklarını ve Abhazya devletinin egemenlik haklarına ve bağımsızlığına, gelişimine olan desteklerini bir kez daha yinelediler. Bu durumda, bizim Rusya ile olan stratejik ortaklığımızı güçlendirmek için hiçbir başka seçeneğin olmadığından şüphe duyulmaması gerekmektedir.  Bizlere donörlerimiz tarafından sunulan verimsiz desteklerden kaçınmak ve karşılıklı işbirliği temelinde ekonominin gelişimine yardımcı olacak destekler sunulmalıdır. Bizim egemen devletimizin, stratejik ittifakını güçlendirmek amacıyla, yeni biçimini oluşturmak için düşünmek ve mevcut anlaşmaların, sözleşmelerin, analiz ve sistematize edilmesi gerekmektedir.

Ankvab hakkında konuşan ve nerede ise onun sadece Abhazya’nın egemenlik ve bağımsızlığı için savaştığını savunanlar, 25 Bin Gürcistan vatandaşına yasal olmayan biçimde pasaport verilmesini ve İngur nehri sınır boyunca beş sınır kapısının açılmasında var olan gerçek nedenleri analiz ederek görüşlerini belirtselerdi daha doğru yapmış olurlardı. Ve devletimizin ullsal egemenlik haklarını, iç ve dış politikalardaki, benzer tehlikeli  gelişmeler karşısında korumaya, bu tür dar bakış açıları değil, ortak görüşlere dayanan bakış açıları yardımcı olacaktır.

Aydınlar mektubunda “Bu koşullar atında, bizler, 1999 yılında yapılan Abhazya’nın bağımsızlık referandumu sırasında sorulan sorulara karşılık olarak verilen yanıtın, Abhaz toplumu içerisinde tartışılmasının gündeme getirileceğinin endişesini duyuyoruz” belirlemesine yer verildi. Meslektaşlarımızın bu belirlemelerine bağlı olarak, kendilerine kutsal değerlerin korunması konusunda yalnız olmadıklarını belirtmek istiyoruz: 1999 yılında yapılan referandum sonuçları, Abhazya Cumhuriyeti Anayasası ,bütün bizim bağımsızlığımızla ilgili temel yasal kararlar, Abhazya Cumhuriyeti 1. Devlet Başkanı  ve çağdaş Abhazya devletinin kurucusu ulusal devlet ideolojisinin kurucusu ve Abhazya Cumhuriyeti 1. Devlet başkanı V. G. Ardzınba’yı, bütün seçkin ulusal mücadele önderlerinin paha biçilmez deneyimleri – değişmezdir.

Abhazya’nın egemenlik hakkı, nereden geldiği belli olmayan bir sorun için herhangi bir manipülasyon konusu olarak kullanılamaz. Apsnı’nın (Abhazya’nın – Abhazyam.com) özgürlüğü ve bağımsızlığı – halkımızın en yüksek değeridir ve siyasi tutum ve davranışların dışarısında kalmalıdır.

 

1 – Achugba T. D. – Abhazya Cumhuriyeti II. Ve III. Dönem Milletvekili, Tarih Bilimi Profesör Dr. Abhazya Bilimler Akademisi Üyesi

2 – Smır R. H. – Abhaz Ulusal Şairi, Ulusal Kurtuluş Hareketi Gazisi.

3 – Kvarchia V. E. – Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekili, Filoloji Bilimi Dr. G. A. Dzidaria Devlet Bilim Akademisi Ödülü sahibi, Abhazya Bilim Akademisi Koordinasyon Üyesi.

4 – Zuhba S. L. – Filoloji Bilimi. Dr., Abhazya Bilimler Akademisi Üyesi.

5 – Lasuria M. T. – Abhaz Ulusal Şairi, Abhazya Bilim Akademisi Üyesi.

6 – Bgajba O. Kh.. – Abhazya B. Akd. Tarih Doktoru.

7 – Samanba L. Kh. – Filoloji Bilim Dr.

8 – Kvitsinia N. T. – Abhazya Yazarlar Birliği Üyesi.

9 – Alamia G. Ş. – Şair, “Abaza” Dergisi Editörü, Ulusal Kurtuluş Hareketi Gazisi.

10 – Lakoba Y. V. – Avukat, STK üyesi.

11 – Avidzba V. Ş. – Tarih Bilimleri Doçenti, D. İ. Gulia Abhaz Dili Enstitüsü Müdürü, G. A. Dzidaria Abhazya Bilimler Akademisi Ödülü Sahibi.

12 – Adjincal E. K. – D. İ. Gulia Abhaz Dili Enstitüsü Üyesi, Ulusal Kurtuluş Hareketi Gazisi.

13 – Zantaria V. K. – Şair, Dilbilimci Doçent, AC. I. Parlamento Milletvekili.

14 – Arşba D. D. – AC Parlamentosu Milletvekili, Ulusal Kurtuluş Hareketi Gazisi.

15 – Şinkuba A. E. – Tarih Bilim Adamı. Abhazya Kahramanı.

16 – Marganiya G. M. – Abhazya Kahramanı, 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi.

17 – Djeniya V. V. – Abhazya Ressamlar Birliği Üyesi, D. İ. Gulia Ödülü Sahibi.

18 – Tsvijba V. A. – Abhazya Ressamlar Birliği Üyesi, Ulusal Kurtuluş Hareketi Gazisi.

19 – Enik L. Ş. – Abhazya Ressamlar Birliği Üyesi, 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi.

20 – Chania İ. T. – «Нужная» Gazetesi Editörü.

21 – Djapua T. Ş. – Dilbilimcisi, Abhazya Kahramanı.

22 – Avidzba A. F. – Dilbilimcisi.

23 – Ashuba A. E. – Dilbilimcisi.

24 – Çamagua A. Kh. – Teknikbilimci.

25 – Lolua R. V. – Teknik bilimcisi, STK Üyesi.

26 – Dopua G. Kh. – 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı ve Ulusal Kurtuluş Hareketi Gazisi.

27 – Ebjnou R. İ. – Abhazya Yazarlar Birliği Üyesi, Ulusal Kurtuluş Hareketi Gazisi.

28 – Khaşba İ. N. – Abhazya Yazarlar Birliği Üyesi, «Амцабз» Dergisi Baş Yazarı.

29 – Kobakhia A. A. – Abhazya kahramanı, Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu Milletvekili.

30 – Avidzba F. M. – 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi, Leon Madalyası Sahibi.

31 – Malia A. A. – S. Çanba Abhazya Devlet Dram Tiyatrosu Oyuncusu.

32 – Sangulia S. G. – S. Çanba Abhazya Devlet Dram Tiyatrosu Oyuncusu.

33 – Ardzınba V. M. – S. Çanba Abhazya Devlet Dram Tiyatrosu Oyuncusu.

34 – Çamagua V. Z. – Abhazya Gazeteciler Birliği Üyesi.

35 – Gezerdava N. L – Siyset uzmanı, Dilbilimcisi.

36 – Otırba R. K. – Bilim adamı.

37 – Gurdjua B. V. – D. İ. Gulia Abhaz Dilnilim Enstitüsü Bilim Adamı.

38 – Tarba A. S. – 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi.

39 – Gumba O. D. – Abhazya Ulusal Kurtuluş Savaşı Gazisi.

40 – Kvarchia S. Ch. – S. Çanba Abhazya Devlet Dram Tiyatrosu Yöneticisi.

41 – Guajba R. Kh. – D. İ. Gulia Abhaz Dili Enstitüsü Üyesi.

42 – Tsvijba İ. V. – Abhazya Ressamlar Birliği Üyesi.

43 – Achugba D. T. – D. İ. Gulia Abhaz Dili Enstitüsü Üyesi, 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi.

44 – Khvartskiya İ. İ. – Yazar ve yayımcı.

45 – Avidzba S. M. – STK Üyesi, 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi.

46 – Adzinba V. A. – Ulusal Kurtuluş Hareket Gazisi.

47 – Gvaramiya V. L. – 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi.

48 – Nazarenko D. G. – “aiaaira.su” İnternet Haber Sitesi Editörü.

49 – Dzapşba D. Z. – Ekonomist.

50 – Masenkova P. D. – Abhazya’da eğitimci.

51 – Bganba T. A. – 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı Gazisi.

52 – Adzinba R. A. – Ulusal Kurtuluş Hareket Gazisi.

İmza toplama sürdürülüyor.”

Kaynak: http://apsnypress.info/news/12296.html

www.abhazyam.com

 

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar