Haber / “ABD’nin Rusya’ya yaptırımları 10 yıl sürebilir”
18:00 20 June 2014

“ABD’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların süresi 10 yılı bulabilir. Washington, Ukrayna krizi sonrası yürürlüğe konulan yaptırımlardan, Jackson–Vanik düzenlemeleri kadar uzun süre vazgeçmeyebilir.”

Bu öngörü ABD’li HSE adlı kuruluşa ait. Kuruluşun verilerine göre, dünya genelinde 20’nci yüzyılda yaptırımların ortalama süresi 6,4 yıl olarak kaydedildi. Tüm yaptırımların yaklaşık yüzde 60’ını ABD’nin girişimiyle yürürlüğe konulan yaptırımlar oluşturuyor. Uzmanlar, Ukrayna krizi sonlansa bile Rusya’nın Kırım’dan vazgeçmeyeceğine dikkat çekerek, dolayısıyla yaptırmların sembolik de olsa uzun çok uzun süre devam edebileceğini öngörüyor.

Bu arada ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın, Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya’ya yönelik yaptırımların artırılabileceğinin sinyalini verdiği bildirildi. ABD’li diplomatın, Moskova’nın Ukrayna konusundaki tutumunu değiştirmemesi halinde Rusya’ya karşı yeni yaptırımların gündeme geleceğini aktardığı belirtildi.

Yaptırımların etkisini göstermeye başladığı yorumunu yapan analistlere göre Putin’in Poroşenko ile görüşmesi ve verdiği mesajlar bunun göstergesi.

Putin, Poroşenko ile görüştü

Kremlin basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Ukrayna Devlet Başkanı Petr Poroşenko ile görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’nın doğusundaki sorunların çözümlenmesini ümit ettiğini kaydetti.

Ukrayna’nın isteği üzerine gerçekleşen telefon konuşmasında Poroşenko, Rus lidere Ukrayna’nın doğusundaki krizin sona ermesi için düzenlediği barış planının kilit noktalarını anlattı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Putin, Kiev’in Luhansk ve Donetsk’te sürdürdüğü çatışmalara biran önce son vermesi gerektiğine dikkat çekti. Rusya Devlet Başkanı, Poroşenko’nun barışsal planının bölgelerdeki protestolara ve çatışmalara son vermesini ümit ettiğini dile getirdi” ifadeleri yer aldı.

Daha önce Rusya Devlet Başkanı’nın basın sözcüsü Dmitri Peskov, Putin’in Ukrayna’nın güneydoğusundaki bölgelerde ateşkes yapılmasının çok önemli olduğunu vurguladığını bildirmişti.

14 maddeden oluşan barışsal planı açıklayan Poroşenko, ülkenin doğusunda ateşkes ve af ilan edeceğini bildirmişti. Aynı zamanda Poroşenko planının anayasa reformunun yapılmasını da kapsadığını kaydetti.

turkrus.com/gazetem.ru

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar