Haber / Balyoz sanıklarına tahliye kararı
16:37 19 June 2014

Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ tespitinin ardından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin kararına uydu ve 230 sanığın yeniden yargılama ve infazın durdurulması kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz davasında 230 hükümlünün haklarının ihlâl edildiğine ilişkin kararının ardından sanık avukatları bu sabah harekete geçmişti.

Avukatlar, tahliye ve yeniden yargılama talebiyle, Balyoz davası dosyasının bulunduğu İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.

Dilekçede Anayasa Mahkemesi’ne müvekillerinin bireysel başvuruda bulunduğu hatırlatıldı. Anayasa Mahkemesi’nin ‘savunma hakkının kısıtlandığı, tanıkların dinlenmediği’ gibi gerekçelerle hak ihlâli tespitini yaptığını belirten avukatlar, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı doğrultusunda müvekkillerinin yeniden yargılanması ve haklarındaki infazın durdurularak tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı.

Savcı da tahliye ve yeniden yargılama istedi

Savcı da, sanıkların yeniden yagılanması ve infazın durdurulması yönünde görüş bildirdi. Mahkeme heyeti de bu yönde karar verdi. Sanıkların mahkeme kararının cezaevine gönderilmesi ve işlemlerin tamamlanmasından sonra Silivri, Maltepe, Hadımköy, Hasdal, Mamak ve Sincan cezaevinden çıkması bekleniyor.

Mahkeme aynı zamanda haklarında yakalama kararı bulunun 6 firari sanığın ise yakalama kararının kaldırılmasına hükmetti.

AYM’nin oy birliği ile aldığı bu kararın ardından Balyoz davası sanıklarının yargılanması yeniden yapılacak.

Tahliyeler AYM’nin kararı ile geldi

Anayasa Mahkemesi Balyoz sanıklarının bireysel başvurularını 18 Haziran Çarşamba günü karara bağladı. 230 Balyoz hükümlüsünün başvurularını inceleyen Anayasa Mahkemesi, ‘dijital veriler ve sanık dinlemesiyle ilgili hak ihlâli var” tespitini yaptı. Yüksek Mahkeme ihlâlin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek dosyayı yerel mahkeme olan İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.

Balyoz davasının başlıca sanıkları için: http://aljazeera.com.tr/haber/balyoz-saniklarina-tahliye-karari

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar