Haber / Gaz krizi de alev aldı!
14:07 17 June 2014

Ukrayna’daki gelişmeler sonraso Moskova ve Kiev arasıdna yeniden patlak veren doğalgaz krizi Avrupa’yı da içine alarak büyüyor.

Rusya’nın, borcunu ödemediği gerekçesiyle Ukrayna’ya doğalgaz vanalarını kapamasının ardından Avrupa spot piyasasında fiyatlar yüzde 10 arttı. Rus ajanslarının bildirdiğine göre, Avrupa ülkelerinin, Ukrayna’nın kendileri için transit geçen Rus gazına el koymasından çekindikleri belirtiliyor.

Ukrayna’nın 3 milyar 300 milyon dolar doğalgaz borcu olduğunu savunan Rusya, bunun 2 milyar dolarlık kısmının acilen ödenmedi için bastırıyor. Başkan Putin, bu konuda, Başbakan Erdoğian’ın da dahil olduğu Avrupalı liderlere iki kez uyarı mektubu göndermişti. Rusya yanlısı eski devlet başkanı Viktor Yanukoviç döneminde Ukrayna’ya doğalgazın bin metreküpünü 286 dolardan veren Rusya, Yanukoviç’in devrilmesinin ardından bu rakamı 485 dolara yükseltmişti.

Ukrayna, fiyatın 326 dolara çekilmesi için diretirken, Putin ise son rakamı 385 dolar olarak açıkladı. Avrupa Komisyonu, bugün doğalgaz yüzde 30 oranında (yarısı Ukrayna üzerinden) Rusya’ya bağlı olan Avrupa’nın alternatif arayışlarını sürdürdüğünü açıklamıştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya sağladığı doğalgazı kesmesi Ukrayna hükümeti tarafından ise stratejik bir hamle olarak nitelendirildi.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk konu hakkında yaptığı açıklamada, meselenin ‘doğalgaz değil, Rusya’nın Ukrayna’yı parçalama planının bir parçası’ olduğunu öne sürdü.

İki ülke arasındaki doğalgaz krizi ilk değil. 2006’dan bu yana her yıl komşusu ile benzer anlaşmazlığa düşen Rusya’nın doğalgazı kesmesinden Avrupa ülkeleri de etkilenmişti.

Bu arada Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan, stoklarında14 milyar metreküp doğalgazın bulunduğunu ve bu miktarın kış aylarına kadar yeteceğini açıkladı.

turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar