Haber / Rusya’da üniversiteden mezun olan yabancılar için vatandaşlık almak kolaylaşıyor
14:40 13 June 2014

Rusya’da Duma, Rusya üniversitelerinde okumuş yabancı mezunlar, girişimci ve yatırımcılar için Rusya Federasyonu vatandaşlığı alma sürecinin kolaylaştırılmasına ilişkin önerilen değişiklikleri üçüncü nihai oturumunda kabul etti.

İlgili belgelerde; kanun, “Rusya Federasyonu topraklarında ikamet eden ve Rus eğitim kurumlarından mezun olup 01.07.2002 tarihinden sonra diploma alan ve vatandaşlık başvurusu tarihine kadar en az üç yıldır Rusya’da çalışan bazı yabancı ve haymatlos kategorilerine, Rusya Federasyonu vatandaşlığı verilme süreci kolaylaştırıldı” denildi.

Ayrıca, yıllık kazancı en az 10 milyon ruble olup Rusya’da en az 3 yıl faaliyet gösteren girişimciler ve en az 100 milyon ruble sermayeli bir Rus tüzel kişiliğe dâhil olan ve tüzel kişiliğin kurucu sermayesinde en az %10 payı olan yabancı yatırımcılar da Rusya Federasyonu vatandaşlığı alma sürecinin kolaylaştırılmasını talep edebilecek. Rusya’da en az üç yıl çalışmış olan uzmanlar da sadeleştirilmiş prosedüre göre Rusya kimliğine sahip olabilecek. Ancak kanunda ilave bazı şartlar öngörüldü.

Yabancı vatandaşlıktan vazgeçmenin yanında kolaylaştırılmış sisteme göre Rusya vatandaşlığı almak için Rusya Federasyonu Anayasası ve mevzuatına uyma yükümlülüğü ve yasal geçim kaynağı gösterilme şartı getirildi. Devlet Duması ayrıca, Rusya Federasyonu hükümeti tarafından akredite edilmiş bilişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren Rus kuruluşlara (IT şirketi) ihtisas sahibi yabancı uzman çekmek için sürecin kolaylaştırılmasına dair de bir kanun kabul etti.

Bu bağlamda, IT şirketi tarafından sadeleştirilmiş sürece göre uzman temin edilebilmesi için uzmana verilecek minimal maaş tutarının yılda 2 milyon rubleden 1 milyon rubleye çekildiği ifade edildi. Kanunda ayrıca, “Basın ve yayın alanında özellikle yabacı dilde toplu yayın yapmaya yönelik kuruluşlarda çalışan yabancı gazeteciler için çalışma izni başvurularında Rus dili, Rus tarihi ve mevzuat temellerini bildiğini teyit etme şartlarının da kaldırılması öneriliyor” denildi. (Rusya’nın Sesi Radyosu)

turkrus.com

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar