Haber / Yargıtay Pınar Selek’in cezasını bozdu
17:12 11 June 2014

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin sosyolog Pınar Selek’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu.

Sosyolog Pınar Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığı Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davanın karar duruşması Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yapıldı.

Selek’in avukatlarının katıldığı duruşmayı, yakınları da izledi.

Kararı açıklayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, Pınar Selek hakkındaki yerel mahkeme kararının, esası incelenmeden usulen bozulduğunu bildirdi.

Ertuğrul, ceza genel kurulu kararlarına karşı Başsavcılığın itirazı olmadığı sürece, yerel mahkemece direnme kararı verilemeyeceğini belirtti. Ertuğrul,yerel mahkemenin kararın hukuki yanılgı sonucu verildiğinin belirlendiğini ifade ederek, “sair yönleri incelenerek bozma kararı verildiğini” kaydetti.

SELEK DAVASININ GEÇMİŞİ

9 Temmuz 1998’deki 7 kişinin ölümü ve 127 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamanın ardından Pınar Selek, bombayı yapmak, terör örgütüne yardım ve yataklıkla suçlandı. 16 yıllık dava süreci, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunda, “Türk adalet sisteminin eksikliklerini sergileyen bir örnek” olarak yer aldı.

13 BİLİRKİŞİ RAPORU

Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi toplantılarında milletvekillerinin eleştirilere yanıt olarak kullanması amacıyla dosyayla ilgili bilgileri derledi. Buna göre dosyada 13 bilirkişi raporu bulunuyor. Üç rapora göre patlayan LPG, dört rapora göre bomba, dört rapora göre sebebin belirlenmesi imkansız, iki rapora göre her ikisi de mümkün.

Bu belgeye göre dosyada mevcut deliller ve yargı aşamaları şöyle:

DELİLLER

“Selek yakalandığında üzerinden çıkan ve kendisinin eli ürünü olduğu tespit edilen ‘Seya Dayı aranacak, Cahit istenecek, adım Kamil’ yazılı parola notu. Çantasında bulunan bomba yapım malzemeleri, Mısır Çarşısı patlaması sonrası olay yerinde kalıntısı bulunan nitro-selüloz tozları. Kullandığı atölyede ele geçirilen nitro-selülozla yapılmış iki bomba ve bomba yapımında kullanılan diğer materyaller. Atölyede bulunan bombaların birinin üzerindeki koli bandında Selek’in parmak izi. Sosyolojik araştırma yapmak için PKK’nın içine sızdığı yönünde verdiği ifadeler.”

KARARLAR

hurriyet.com.tr’nin derlemesine göre dava seyri şöyle:

8 Haziran 2006: İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi (ACM) kararı: Pınar ve Abdülmecit Öztürk’ün bomba patlamasıyla ilgili suçlamadan beraatlerine. Olay yeri inceleme raporu ve çok sayıda bilirkişi raporu arasındaki çelişkiler ve eksiklikler nedeniyle her türlü şüpheden uzak kanaatin oluşmaması sebebiyle. Terör örgütüne yardım ve yataklık suçlamasını zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırma. Öztürk’ün Erdal Hiyar’ı öldürmekten dolayı mahkumiyetine.

17 Nisan 2007: Yargıtay 9’uncu ceza dairesince bozma: İlk derece mahkemesi, değişik patlamalarla Mısır Çarşısı ve atölyede bulunan maddeler (nitro-selüloz) arasındaki bağlantıyı araştırmadan eksik karar vermiş. Burada Yargıtay farklı bilirkişi raporlarını tartışmıyor. Abdülmecit’in Erdal Hiyar’ı öldürmek suçundan cezalandırılması yanlış. İddianamede böyle bir suçlama olmadan hüküm tesis edilmiş. Dosyadaki doğum ve sabıka kayıtları arasında uyumsuzluk var.

23 Mayıs 2008: 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeni kararı: Bomba suçlamasından beraatlerine. Olay yeri inceleme raporu ve çok sayıda bilirkişi raporu arasındaki çelişkiler ve eksiklikler nedeniyle her türlü şüpheden uzak kanaatin oluşmaması. Abdülmecit’in 1994’de Ağrı’nın Tutak-Dönertaş köyüne silahlı baskın suçundan mahkumiyetine.

10 Mart 2009: Yargıtay’da bozma: Bombayı Pınar Selek koydu. Atölyede ve olay yerinde bulunan kimyasal maddeler aynı, hem poliste hem de savcılıkta bu yönde ifade vermiş. Abdülmecit hakkında 1994’teki eyleminden mahkumiyete hükmedilmesi yanlış. Erzurum DGM’de 1999’da kesinleşmiş hüküm var.

4 Mayıs 2009: Yargıtay Başsavcılığı’ndan itiraz: Beraat kararları onanmalı. Her türlü şüpheden uzak delil yok. Her iki sanık için örgüte yardım ve yataklık açısından zamanaşımı nedeniyle cezanın kaldırılması.

9 Şubat 2010: Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı: Yargıtay Başsavcılığı’nın itirazına ret. Yargıtay ceza dairesinin kararına onama.

9 Şubat 2011: 12’nci ACM’nin direnme kararı: Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun incelemesi başsavcılığın itirazı nedeniyle olmuştur. İlk derece mahkemesi, Ceza Genel Kurulu kararı öncesinde kullanmadığı direnme hakkını şimdi kullanmaktadır.

22 Ekim 2012: 12’nci ACM’nin direnme kararından vazgeçmesi: Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına karşı mahkemenin direnme hakkı yoktur.

24 Ocak 2013: 12’nci ACM’nin Pınar Selek’i ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkumiyeti.

AJANSLAR

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar