Haber / Lice’deki askerlerin silahlarına el konuldu
14:27 9 June 2014

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde hafta sonu 2 kişinin öldüğü olaylarla ilgili soruşturmada yeni gelişme yaşandı. Savcılık, olay sırasında bölgede görev yapan askerlerin silahlarına incelenmek üzere el koydu.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 2 kişinin ölümü, 1’i asker 3 kişinin yaralandığı bölgede inceleme yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, görüştükleri Cumhuriyet savcılarının olay yerinde görevli askeri personelin kimliklerinin tespit edip silahlarına el konulduğunu söylediklerini ifade etti.

Lice’de çıkan olaylarla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma sürerken, Diyarbakır Barosu dün olayın olduğu Yukarı Çalıbökü Köyü’nde incelemelerde bulundu. Baro Başkanı Tahir Elçi, Lice Cumhuriyet savcıları ile de görüştüklerini ifade ederek, “Geçmişte kamu görevlilerinin sorumlusu, şüphelisi olduğu ve özellikle yaşam hakkının ihlalini oluşturan suçların soruşturulmasında failler korundu. Çoğu kez objektif ve etkili bir soruşturma yapılmadı. Delilerin yeterince toplanarak faillerin adalet önüne çıkarılmama durumu adaletsizliğe yol açtı” dedi.

Elçi, bu dönemde özellikle bu hassas süreçte 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan bu olayın etkili şekilde ve kuşkuya yer bırakılmayacak bir soruşturmanın yürütülmesinin önemine işaret etti. Elçi, “Görüştüğümüz Cumhuriyet Savcıları, olayın hassasiyetinin farkında olduklarını, olay mahallinde bulunan görevli personelin kimliklerinin tespit edildiğini, olay yerindeki kovanların toplandığını ve personelin silahlarına el konulduğunu ifade ederek soruşturmanın tarafsız bir şekilde yürütüleceğini söylediler” dedi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, olayları incelemek üzere İçişleri Bakanlığı’nca görevlendirilen 2 mülkiye müfettişinin bugün kente geleceğini ve 2 kişinin yaşamını yitirmesi 1’i asker 3 kişinin yaralanmasıyla ilgili inceleme yapacaklarını söyledi. Müfettişlerin inceleme kapsamında Lice’ye giderek askerler ve bazı gördü tanıklarının da ifadelerini alması bekleniyor.

Bölgede bunlar yaşanırken BDP Eş Genel Başkanı Salahattin Demirtaş bugün gerçekleşmesi beklenen İmralı görüşmesine dair AljazeeraTurk’e açıklamalarda bulundu.

‘Görüşme her şeyi değiştirebilir’

Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, HDP heyetinin İmralı’da Abdullah Öcalan ile yapacağı görüşmenin bölgedeki gerilim açısından her şeyi değiştirebileceğini söyledi. Hükümetin Lice’de karakol yapılmaması ile ilgili talepleri bugüne kadar ciddiye almadığını söyleyen Demirtaş bu tavrın değiştiği görüşünde.

Lice’de karakol yapılmasını protesto eyleminde çıkan olaylarda açılan ateş sonucu iki kişinin hayatını kaybetmesi ile tırmanan gerilim sürüyor. Halkların Demokrasi Partisi’nden Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder sorunu görüşmek üzere bugün İmralı Cezaevindeki PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşecek.

Görüşme öncesinde Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, “Heyetimiz bugün İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan ile bir görüşme yapacak, kendisinin bakışını anlamak istiyoruz” dedi. Demirtaş şunları söyledi:

“Daha önce 10 gün içinde Sayın Öcalan ile bir görüşme yapılması konusunda mutabakata varılmıştı. Lice’de yaşananların ardından İmralı’ya gidilmesini hem hükümet uygun gördü hem de biz. Öcalan ile yapılacak görüşmeden çıkacak sonuç her şeyi değiştirebilir. Bu görüşmenin sonucuna bakmadan şu anda olaylar nereye gidecek, bunu kestirmek zor.”

‘Hükümet adım atmadı’

Lice’de karakol yapılmasına yönelik itirazlarla ilgili hükümetin bugüne kadar hiçbir adım atmadığını söyleyen Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın bir önceki görüşmede bu yönde bir çağrı yaptığını söyledi.

“Karakol yapımları en azından fiilen durdurulabilirdi. Öcalan bu çağrıyı da yapmıştı. Ancak hükümet hiç ciddiye almadı. Artık bu tavrın değiştiğini düşünüyorum.”

Demirtaş yaşananların çözüm sürecine ilişkin etkisi için ise, “Ateşkesin bitip bitmediğini ancak KCK açıklar. Ancak onlar ateşkes bitti derse biter, bu konuda biz bir şey söyleyemeyiz” dedi.

Heyet İmralı’ya gitti

Dün akşam saatlerinde İstanbul’a giden HDP heyeti, öğle saatlerinde İmralı’ya hareket etti. Heyetin görüşmesinin ardından akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yapılacak. HDP milletvekilleri ise bugün Diyarbakır’da basına kapalı bir toplantı yapacak. Parti, grup toplantısını ise yarın yine Diyarbakır’da gerçekleştirecek.

Kaynak: Radikal, AlzazeeraTurk

Comments are closed.

HABER / En Çok Okunanlar